۲۶ مورد از عوارض بارداری به همراه راههای پیشگیری
عوارض بارداری به هر بیماری یا شرایطی گفته میشود که بر بارداری فرد تأثیر نامطلوب بگذارد. دریافت منظم مراقبتهای دوران بارداری، ملاقات منظم با پزشک، انجام آزمایشهای مختلف و در میان گذاشتن علائم خود با پزشک، بهترین کاری است که میتوانید در دوران بارداری انجام دهید. تشخیص زودهنگام و درمان سریع عوارض و مشکلات مختلف میتواند به مدیریت وضعیت زنان در دوران حاملگی کمک کند. برای عبور از بارداری به بهترین شکل، با متخصص زنان در ارتباط باشید و از نشانهها بهسادگی رد نشوید.
در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر، ۲۶ مورد از عوارض بارداری را معرفی کردهایم؛ با ما همراه باشید.
همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- داروی ویتاگنوس در زنان و نحوه عملکرد
- خطرات کیست اندومتریوما
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- اهمیت و کاربرد سونوگرافی در دوران بارداری
- از علائم سرطان رحم آگاه شوید :
- تصمیم برای زایمان طبیعی یا زایمان سزارین
- پایین بودن سر جنین برای زایمان
- دکتر نرگس علیان جراح زنان و متخصص زنان و زایمان اصفهان
- چند دلیل درد لبه های واژن و تورم
- نکاتی برای اولین پریود – قسمت دوم
عوارض بارداری
عارضه بارداری بیماری یا وضعیتی است که بر بارداری فرد تأثیر منفی میگذارد. پای دلایل مختلفی در بروز عوارض دوران بارداری به میان است. برخی از مشکلات دوران حاملگی بهواسطه شرایطی رخ میدهند که فرد پیشتر هم با آنها درگیر بوده است.
برخی از عوارض هم مستقیما نتیجه باردارشدن هستند و باید با شناسایی درست آنها، اقدامات کنترلی صورت بگیرد. از جمله عوارض این دوران باید به موارد زیر اشاره کنیم:
۱. عفونتهای بارداری
بسیاری از عفونتهای ویروسی و باکتریایی میتوانند بارداری را پیچیده و دشوار کنند. این موارد شامل عفونتهای مجاری ادراری (UTIs)، عفونت مخمری، استرپتوکوک گروه B و واژینوز باکتریایی میشوند. عفونتهای مقاربتی (STIs) هم میتوانند باعث عوارض بارداری شوند. برخی از عفونتها هم در دوران حاملگی به جنین انتقال پیدا میکنند.
پیشگیری
پرهیز از پوشیدن لباسهای تنگ، استفاده از لباس زیر نخی، کنترل قند خون در دوران دیابت و رعایت بهداشت میتواند مانع از بروز عفونت در دوران بارداری شود.
۲. افزایش وزن
شروع بارداری با وزن مناسب میتواند به کاهش خطر ابتلا به پره اکلامپسی، دیابت بارداری، مردهزایی و زایمان سزارین کمک کند. اگر کمبود یا اضافه وزن دارید، با پزشک خود در مورد راههای رسیدن به وزن مطلوب و حفظ آن قبل از بارداری صحبت کنید. افزایش وزن مناسب در دوران بارداری برای سلامتی شما در طول دوره بعد از آن مهم است.
پیشگیری
برای کنترل وضعیت وزن باید رژیم غذایی مناسبی داشته باشید و از مصرف سبزیجات تازه غافل نشوید. نگذارید که بیتحرک و رخوتزده شوید.
۳. نشت شیر از پستان
ممکن است که در بارداری، سینهها هفتهها یا ماهها قبل از زایمان شما شروع به تولید شیر کنند. اگر نوک سینههای شما نشت میکند، این ماده معمولا آغوز است، یعنی اولین شیری که سینهها برای تغذیه نوزادتان تولید میکند. نشت طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
پیشگیری
برای مدیریت وضعیت نشت شیر از پستانها باید از پدهایی استفاده کنید که در پستانبند یا زیر بلوز قرار میگیرند و مانع از خیسشدن لباس و بدنتان میشوند.
۴. بواسیر یا هموروئید
بواسیر در بارداری شایع است و از هر ۳ بارداری، ۱ مورد آن را تحت تاثیر قرار میدهد. این عارضه میتواند علائمی از جمله خونریزی، درد یا سوزش در هنگام دفع مدفوع ایجاد کند. اگر علائمی دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
پیشگیری
هموروئید در بارداری باید با افزایش محتوای فیبر در رژیم غذایی، تجویز ملینهای مدفوع، افزایش مصرف مایعات درمان شود. برای درمان یبوست در این دوران هم روندی مشابه پیش گرفته میشود.
۵. تکرر ادرار
تکرر ادرار در هر مرحله از بارداری رایج است. در مراحل اول، تغییرات هورمونی تعداد دفعات استفاده از توالت را افزایش میدهند. بعدتر، رحم بزرگتر میشود و به مثانه فشار میآورد.
پیشگیری
اقدامات زیادی برای درمان این مورد از عوارض بارداری وجود ندارد اما تقویت لگن راهی برای کنترل مشکل است. تقویت ماهیچههای لگن میتواند به شما کمک کند تا ادرار خود را کنترل کنید. بهترین راه برای تقویت عضلات کف لگن، ورزش است.
۶. درد و حساسیت سینهها
در اوایل بارداری، سینهها به دلیل هجوم هورمونها حساس میشوند. این هورمونها موادی هستند که بدن را برای تولید شیر آماده میکنند. امکان بروز حساسیت، سنگینشدن، گزگزکردن یا درد در پستانها هم وجود دارد. نوک سینهها معمولا حساستر از بخشهای دیگر میشوند.
پیشگیری
بهتر است که از لباسهای آزاد و نخی استفاده کنید. کمپرس یخ یا گذاشتن حولهای سرد روی پستانها هم به کاهش عوارض و علائم مذکور کمک میکند.
۷. حالت تهوع و استفراغ
گاهی در دوران بارداری، استفراغ شدید و مداوم رخ میدهد. این وضعیت میتواند منجر به کمآبی یا کاهش وزن بیش از حد شود. باید این مورد از عوارض بارداری را با پزشک درمیان بگذارید.
۸. ویار
گاهی اوقات، ممکن است هوس غذاهای معمولی مانند کیک شکلاتی یا سیب داشته باشید. شاید هم بخواهید ترکیبات غذایی غیرعادی یا غذاهایی را مصرف کنید که معمولا دوست ندارید. هوسهای رایج غذایی شامل بستنی، شکلات، سایر غذاهای شیرین، ماهی، محصولات لبنی و میوه میشوند.
پیشگیری
داشتن رژیم غذایی مناسب و سالم میتواند به کنترل ویار کمک شایانی کند. بهتر است که مواد مغذی و مناسب را به برنامه غذایی خود راه بدهید تا سالم بمانید و شاداب.
۹. ترکهای پوستی
اضافه وزنی که در دوران بارداری رخ میدهد، باعث کشیدهشدن پوست شکم میشود. این حالت برای بسیاری از زنان ناخوشایند است اما با رسیدگی به آن، امکان مدیریت وضعیت وجود دارد. بعد از زایمان طبیعی و سزارین هم جای این ترکها روی پوست میماند که با رسیدگی و ورزش بهبود پیدا میکند.
پیشگیری
بهکمک کرمها و لوسیونهای مرطوبکننده، مانع از جاماندن عمیق ترکها روی شکم شوید. روزانه سعی کنید که شکمتان را با محصول آبرسان و مرطوبکنندهای مناسب چرب کنید.
۱۰. تورم پاها و انگشتان و مچ
عوامل مختلفی در تورم پا و مچ آن در دوران بارداری نقش دارند. بدن مایعات بیشتری را در دوران بارداری حفظ میکند. رحم در حال رشد به وریدهای بدن فشار وارد و بازگشت خون به قلب را مختل میکند. تغییرات هورمونی هم در این میان نقش دارند.
پیشگیری
با افزایش مصرف پتاسیم، نوشیدن آب بیشتر و بالا بردن پاهایتان (درازکشیدن و چسباندن پاها به دیوار) ورم پا را کاهش دهید. ماساژ پا و ساق آن هم میتواند مفید باشد.
۱۱. دردهای شکمی
درد یا گرفتگی شکم در بارداری شایع است. و معمولا جای نگرانی ندارد، اما گاهی اوقات این دردها میتوانند نشانه مشکل جدیتری باشند که باید بررسی شود. اگر درد خفیف باشد و در هنگام استراحت از بین برود، احتمالا جای نگرانی نیست.
پیشگیری
سعی کنید بنشینید، دراز بکشید یا وضعیت خود را تغییر دهید. نشستن در وان پر از آب گرم هم موثر است. با انجام تمرینات آرامشبخش ریلکسیشن و یوگا هم به کاهش این دردها کمک میکنید.
۱۲. خستگی و بی حالی
در دوران بارداری، به خصوص در ۱۲ هفته اول، احساس خستگی معمول است. تغییرات هورمونی در این زمان میتواند باعث ایجاد احساس خستگی، حالت تهوع و احساساتیشدن شود.
پیشگیری
برای رفع این حالت، لازم است که استراحت کنید. در واقع، چاره این مشکل با استراحتکردن مقدور میشود. اما برای اختلالات خواب باید این مورد را با پزشک درمیان بگذارید.
۱۳. خونریزی واژن
خونریزی شدید یا بیش از حد در دوران بارداری نیاز به مراقبت فوری دارد. اگر در هر زمانی از بارداری متوجه خونریزی شدید با پزشک خود تماس بگیرید. ترشحات خونی نیاز به پیگیری دارند.
پیشگیری
باید بدانید که علت خونریزی از واژن در دوران بارداری چیست. گاهی پای عفونتهایی بهمیان است که از راه ارتباط جنسی بهوجود آمدهاند. در برخی موارد هم خونریزی نشانه سقط است. بنا به دلیل خونریزی که پزشک تشخیص میدهد، راه درمان و چاره مشخص میشود.
در بخش بعدی بیشتر در مورد عوارض دوران بارداری صحبت می کنیم همراه ما باشید .
بدون دیدگاه