اهمیت و کاربرد سونوگرافی در دوران بارداری

بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان | توصیه سونوگرافی و غربالگری جنین

سونوگرافی‌های لازم در دوران بارداری

سونوگرافی در دوران بارداری کدام‌اند؟ چه موقع برای انجام سونوگرافی باید اقدام کرد؟ نقش سونوگرافی‌های دوران بارداری در سلامت جنین چیست؟ در این مقاله به آن پاسخ خواهیم داد. در سونوگرافی (ultrasound) از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری دقیق و پر از جزئیات از اندام‌های داخلی استفاده می‌شود‌. سونوگرافی در طول دوران بارداری برای بررسی وضعیت رشد جنین و اطمینان از اینکه هر کدام از مراحل رشد در زمان دقیق خود رخ داده، انجام می‌شود. سونوگرافی در زمان‌های مختلف و به دلایل گوناگون در طی دوران بارداری انجام می‌شود.


همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


متخصص زنان و زایمان اصفهان | کاربردهای سونوگرافی زنان

سونوگرافی در دوران بارداری چگونه است؟

سونوگرافی از روش‌های تصویربرداری پزشکی است که در آن از امواج صوتی با فرکانس بالا برای مشاهده رحم در دوران بارداری استفاده می‌شود. تصاویر سونوگرافی مراحل مختلف رشد جنین، غالبا استخوان‌ و اعضای بدن را به صورت سیاه و سفید نمایش می‌دهند.

انواع سونوگرافی‌های معمول دوران بارداری

جزئیات دقیق چگونگی انجام سونوگرافی در موارد اندکی با هم تفاوت دارد، ولی معمولا سونوگرافی طبق مراحل یکسانی انجام می‌شود. دو نوع از سونوگرافی در طی دوران بارداری انجام می‌شود:

  • سونوگرافی شکمی (Abdominal ultrasound):

در این نوع از سونوگرافی، پزشک ژل مخصوصی را روی شکم زن باردار قرار می‌دهد. بعد از آن مبدل فراصوت دستگاه سونوگرافی می‌تواند به راحتی روی شکم ژل زده حرکت کند.

  • سونوگرافی واژینال (Transvaginal ultrasound)

در این نوع از سونوگرافی از یک مبدل فراصوت کوچک‌تر استفاده می‌شود. این مبدل وارد واژن شده و بعد از آن تصویری دقیق‌تر و واضح‌تر از فضای داخلی به دست می‌آید. معمولاً این نوع از سونوگرافی در اوایل بارداری انجام می‌شود.

تکنیک‌های تصویر برداری سونوگرافی مختلفی وجود دارد. متداول‌ترین آن تکنیک دو بعدی (۲D) است. اگر اطلاعات بیش‌تری نیاز باشد سونوگرافی سه بعدی (۳D) انجام می‌شود. این نوع از سونوگرافی توسط دستگاه مخصوصی انجام شده و با کمک تصویر به دست آمده طول، عرض و عمق اجزا قابل بررسی است. آخرین و جدیدترین تکنولوژی، سونوگرافی چهار بعدی است. این نوع از سونوگرافی به پزشک کمک می‌کند تا حرکات جنین را به صورت زنده و در آن واحد مشاهده کند‌.

بعد از ابداع سونوگرافی چهار بعدی سونوگرافی سه بعدی هم به روز شد. تصاویر حاصل از این روش‌ها طلایی رنگ بوده تا سایه‌ها و نقاط تاریک و روشن به خوبی نمایش داده شود. تصاویر سونوگرافی هم روی صفحه نمایش و هم روی کاغذهای مخصوص به صورت چاپ شده در دسترس زن باردار قرار می‌گیرد.

سونوگرافی و روش‌های آن مرتب به روز رسانی شده و بهبود پیدا می‌کنند. همانند همه‌ی آزمایش‌ها نتایج حاصل از آن ممکن است صد درصد دقیق نباشد. با این همه اطلاعاتی که این روش تشخیصی در اختیار والدین و پزشک می‌گذارد به کنترل هر چه بهتر بارداری کمک کرده و تا حدود زیادی تضمین کننده‌ی سلامت جنین خواهد بود. از طرفی دیگر والدین به کمک سونوگرافی شانس این را خواهند داشت که پیش از تولد فرزند خود را دیده و این کار به تشکیل و محکم‌تر شدن رابطه با نوزاد کمک می‌کند.

بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان | سونوگرافی رحم

مزایا و خطرات سونوگرافی در دوران بارداری چیست؟

سونوگرافی جنینی به جز ایجاد مقدار کمی حس ناخوشایند در مواردی هیچ خطری ندارد. این احساس ناخوشایند گاهی ناشی از فشار به شکم یا واژن است. هیچ نوع اشعه‌ای برای انجام سونوگرافی استفاده نمی‌شود. برای انجام سونوگرافی واژینال، لازم است که مبدل دستگاه با پلاستیک یا لاتکس پوشانده شود. اگر زن باردار به لاتکس حساسیت داشته باشد، برخورد این ماده با بدن منجر به واکنش‌های آلرژیک خواهد شد.

گاهی سونوگرافی به منظور دادن عکس و ویدئوهای یادگاری به والدین انجام می‌شود. سونوگرافی خود بی خطر است، اما اگر توسط اپراتوری انجام شود که دانش کافی را ندارد ممکن است باعث انتقال اطلاعات غلط در مورد سلامت جنین به والدین شود.

توصیه می‌شود که حتماً سونوگرافی در مراکز مخصوص سونوگرافی و توسط پزشک متخصص انجام شود. در صورت داشتن هرگونه سوالی حتماً با پزشک یا ماما مشورت کنید

اهمیت و کاربرد سونوگرافی در دوران بارداری

سونوگرافی از روش‌هایی است که به وسیله آن مراحل مختلف رشد جنین در داخل رحم در دوران بارداری بررسی می‌شود. کارکرد سونوگرافی در وهله‌ی اول تشخیص علائم و نشانه‌های ناهنجاری‌ها و همینطور بررسی رشد جنین است. همچنین از سونوگرافی برای تعیین جنسیت جنین نیز استفاده می‌شود. امروزه عکس‌های رنگی سه و چهار بعدی رنگی با کیفیت بالا از جنین به وسیله این روش گرفته می‌شود.

چه زمانی و چرا به سونوگرافی در دوران بارداری نیاز است؟

برای اطمینان از کاشت صحیح تخمک بارور شده بر دیواره داخلی رحم و تشکیل جفت جنین نیاز به سونوگرافی است. سایر دلایل نیاز به سونوگرافی نیز عبارتند از :

  1. برای جلوگیری از حاملگی خارج رحمی
  2. برای جلوگیری از عوارض بارداری مانند بارداری مولار (پوچ) و سقط جنین
  3. برای تعیین بارداری
  4. برای بررسی رشد و نمو جنین
  5. برای بررسی نقص‌های مادرزادی و ناهنجاری‌های ژنتیکی
  6. به عنوان بخشی از سایر آزمایش‌های پیش از تولد مانند «نمونه‌گیری از پرزهای جفتی»

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید