علایم و عوارض سردرد هورمونی در خانم ها


سردرد هورمونی – خانم‌ها حواسشان به این علائم باشد :

سردرد هورمونی | خانم‌ها معمولا در هنگام نوسانات هورمونی دچار سردردهایی می‌شوند که البته بسیار هم متداول است؛ به این سردردها، سردرد هورمونی می‌گویند. آمار نشان می‌دهد حدود نیمی از افراد مبتلا به میگرن، موقع عادت ماهانه سردرد می‌گیرند؛ به همین دلیل سردردهای هورمونی با نام «سردرد قاعدگی» هم شناخته می‌شوند. این سردردها ممکن است تا دو روز ادامه داشته باشند و گاهی شدت درد به حدی می‌شود که دیگر امکان تحمل آن وجود ندارد.

در این حالت پزشک زنان می‌تواند با تجویز داروهای هورمونی و تنظیم هورمون‌ها، از بروز درد در دوره‌های نوسان هورمونی پیشگیری کند و برای بهبود درد مسکن تجویز کند.


همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان | کاهش سردرد میگرنی

سردرد هورمونی

سر درد علت‌های مختلفی دارد، از استرس و اضطراب گرفته تا ژنتیک و حتی رژیم غذایی باعث سردرد می‌شوند. کاهش یا افزایش انواع هورمون‌های زنانه، جزو علت‌های احتمالی این مشکل در خانم‌ها است. هورمون‌ها، احساس درد را در قسمت‌های مختلف بدن تحریک می‌کنند و به همین باعث درد در قسمت‌های مختلف بدن می‌شود. هورمون‌ها در عملکرد سیستم دفاعی بدن نیز نقش دارند و گاهی اوقات علائمی را ایجاد می‌کنند که فرد نسبت به بیماری‌های زمینه‌ای آگاه شود. این واکنش‌های هورمونی در بدن، در برخی موارد سردردهای مزمن و شدید ایجاد می‌کند.

سروتونین،‌ هورمون دیگری است که در ایجاد سردرد نقش دارد و کاهش یا افزایش آن در بدن، باعث بروز میگرن در خانم‌ها می‌شود. البته این موضوع می‌تواند علت سردرد هورمونی مردان هم باشد. استرس و هیجان مهم‌ترین عوامل تحریک‌ کننده سطح سروتونین در بدن هستند.

درد میگرن قاعدگی یا هورمونی، شبیه به سایر انواع میگرن است. این درد ابتدا خفیف و هاله‌ای است و سپس به صورت ضربانی در یک طرف سر احساس می‌شود و در نهایت کم کم به سایر قسمت‌ها گسترش پیدا می‌کند. البته ممکن است درد شدید و ضربانی به یکباره شروع شود و خبری از درد خفیف نباشد. بعضی از افراد در کنار درد شدید سر، علائم سردردهای هورمونی را هم تجربه می‌کنند که در قسمت بعد به آن‌ها می‌پردازیم.

علائم سردرد هورمونی

برای تشخیص سردرد هورمونی کار سختی پیش رو ندارید. درد شدید و ادامه‌دار، اصلی‌ترین ویژگی این بیماری است. اما بعضی از خانم‌ها علائم دیگری را هم تجربه می‌کنند که به پزشک در تشخیص هورمونی بودن سردردها کمک می‌کند. علائم میگرن هورمونی عبارتند از :

  1. حساسیت به نور و صدا
  2. تهوع و استفراغ
  3. از دست دادن اشتها
  4. احساس خستگی شدید
  5. آکنه
  6. درد مفاصل
  7. کاهش حجم ادرار
  8. از دست دادن تعادل
  9. یبوست
  10. میل به مصرف نمک یا شکلات (افرادی که تجربه مصرف الکل دارند، هنگام حمله سردرد هورمونی، احتمالا میل بیشتری به مصرف نوشیدنی‌های الکلی پیدا می‌کنند)

عوامل تحریک کننده سردردهای هورمونی

اگر سردرد شما هورمونی باشد، علت اصلی آن نوسان در هورمون‌های زنانه بدنتان است. اما فاکتورهای تحریک‌کننده‌ای هم وجود دارند که اگر مراقبشان نباشید، باعث افزایش اثر درد خواهند شد. عوامل تشدیدکننده سردرد هورمون زنانه عبارتند از :

  • حذف وعده‌های غذایی و گرسنه ماندن برای مدت طولانی
  • خواب زیاد، کم، بی‌کیفیت یا ساعات خواب نامنظم
  • قرار گرفتن در محیطی با نور زیاد یا نورهایی که رنگ‌‌های زننده دارند
  • قرار گرفتن در معرض صداهای خیلی بلند
  • استشمام بوی خیلی تند و زیاد
  • تغییرات شدید و ناگهانی آب و هوا
  • مصرف نوشیدنی‌های الکلی
  • مصرف بیش از حد کافئین یا ترک ناگهانی کافئین در دوره نوسان هورمون‌ها
  • استرس
  • مصرف گوشت فراوری شده، سوسیس و کالباس سنگین و ماهی دودی
  • مصرف مواد غذایی حاوی طعم‌دهنده، نگهدارنده و شیرین‌کننده‌های مصنوعی
  • مصرف پنیر مانده
  • خوردن سویا یا فراورده‌های آن

در دوره‌هایی که می‌دانید سطح استروژن بدنتان در نوسان است، از عواملی که پیش از این نام بردیم، پرهیز کنید. این عوامل روی تشدید انواع مختلف میگرن تأثیرگذارند. افرادی که سابقه ابتلا به دردهای مزمن و شدید سر را دارند، باید این فاکتورها را از زندگی روزمره‌شان حذف کنند.

 متخصص زنان و زایمان اصفهان |  سردرد هورمونی

درمان میگرن هورمونی چیست؟

پزشکان با توجه به علت درد و شرایط بیمار، داروهای مختلفی برای درمان در نظر می‌‌گیرند. آن‌ها ابتدا با بررسی علائم و رد کردن سایر احتمالات، مطمئن می‌شوند که بیمار به میگرن هورمونی مبتلا است. سپس پزشک با توجه به اینکه فرد در چه دوره‌ای قرار دارد (یائسگی، بارداری یا قاعدگی) داروهای مناسب را تجویز می‌کنند. به طور کلی داروها را هم می‌توان به داروهای تسکین‌دهنده درد و داروهای پیشگیری از درد تقسیم کرد.

درمان سردرد هورمونی زنان در دوره بارداری یا شیردهی

مصرف بعضی از داروهایی که در قسمت قبل نام بردیم، در دوره بارداری و شیردهی ممنوع است. این داروها ممکن است روی رشد جنین یا نوزاد اثر بگذارند و به او آسیب برسانند. در نتیجه برای درمان سردرد هورمونی بارداری باید تحت نظر پزشک باشید و حتی مسکن را هم به دستور پزشک مصرف کنید.

درمان میگرن هورمونی بعد از یائسگی

بعضی از خانم‌ها، با شروع علائم یائسگی، هورمون درمانی را آغاز می‌کنند و ممکن است سردردهایشان، بعد از آن شروع شود. در این صورت باید به پزشک خود درباره علائمی که تجربه می‌کنند، گزارش بدهند. پزشک دوز تزریق هورمون‌ بدن را با توجه به علائم کم‌تر یا بیشتر می‌کند. همچنین ممکن است برای بیمار برچسب پوستی استروژن تجویز کند. این برچسب‌ها روی پوست می‌چسبند، دوز پایین استروژن را به صورت ثابت به بدن وارد می‌کنند و می‌توانند در تسکین سردردها موثر باشند.

میگرن قاعدگی و راه درمان در خانه

اگر پیش از اینکه سرتان درد بگیرد، درمان‌های خانگی را آغاز کنید، احتمالا می‌توانید تا حد زیادی از شدت آن بکاهید. در روش‌های درمان خانگی سردرد هورمونی این نکات را توصیه می‌کنیم :

  1. مقدار زیادی آب بنوشید تا بدنتان هیدراته بماند.
  2. میان‌وعده‌های بیشتری بخورید تا قند خونتان افت نکند.
  3. در یک اتاق تاریک و ساکت دراز بکشید و سعی کنید مدتی بخوابید.
  4. یک کیسه یخ یا پارچه سرد را روی پیشانی قرار دهید.
  5. ناحیه‌ای که درد می‌کند را به آرامی ماساژ دهید.
  6. نفس عمیق بکشید و ذهنتان را آرام کنید.
  7. تمرینات یوگا مناسب برای بهبود میگرن انجام دهید.
  8. مواد غذایی حاوی منیزیوم یا مکمل منیزیوم مصرف کنید. ویتامین و مواد معدنی کافی به بدنتان برسانید.

 متخصص زنان و زایمان اصفهان |  عوارض سردرد هورمونی

عوارض سردرد هورمونی

عوارض جانبی داروهای ضد بارداری هورمونی محدود است، اما سکته مغزی و احتمال لخته شدن خون، به عنوان عوارض نادر مصرف این داروها ثبت شده‌اند. احتمال بروز این عوارض در خانم‌هایی که فشار خون دارند یا در خانواده‌شان سابقه سکته مغزی دیده شده، بیشتر است. افراد مبتلا به سردردهای هورمونی ممکن است با عوارض کلی میگرن هم درگیر شوند. دلیل ابتلا به میگرن، هرچه که باشد، ریسک بیماری‌هایی که در ادامه نام می‌بریم را افزایش می‌دهد :

  • افسردگی
  • استرس و اضطراب شدید
  • اختلالات خواب

در میگرن خیلی شدید، احتمال تجربه موارد زیر نیز وجود دارد:

  1. کهیر پوستی
  2. سرگیجه لحظه‌ای
  3. از دست دادن مقطعی بینایی و سیاهی رفتن چشم‌ها
  4. تنگی نفس موقت

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید