۸ علت اصلی درد لگن در بارداری
درد لگن در بارداری، طبیعی و بخشی از سازگاری بدن با تغییرات فیزیکی در شکم و لگن یا حتی انقباضات براکستون هیکس است. اما از آنجایی که میتواند نشانهای از کیست تخمدان، عفونت یا زایمان زودرس نیز باشد، حتما باید دکتر زنان علت آن را تشخیص و برای درمانش اقدام کند. در این رابطه جالب است بدانید که حدود ۴۱ تا ۷۸ درصد از افراد باردار درد لگن را تجربه میکنند.
در ادامه به شما کمک میکنیم تا بدانید آیا آنچه احساس میکنید طبیعی است یا نیاز به مراقبت پزشکی دارد. همچنین به طورکامل در خصوص دلایل احتمالی درد لگن در بارداری برایتان میگوییم.
همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- بررسی بروز ناباروری در مردان
- رژیم غذایی مخصوص درمان تنبلی تخمدان
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- سبک زندگی و درمان کیست پستان
- دکتر نرگس علیان جراح زنان و متخصص زنان و زایمان اصفهان
- پاسخ به سوالات متداول پیرامون بارداری خارج از رحم
درد لگن در بارداری از کی شروع میشود؟
برخی از زنان در دوران بارداری دچار درد لگن میشوند؛ این عارضه را درد کمربند لگنی مرتبط با بارداری (pelvic girdle pain) PGP یا اختلال عملکرد سمفیز پوبیس (symphysis pubis dysfunction)SPD نیز مینامند. PGP مجموعهای از علائم ناراحتکننده است که به دلیل سفتی مفاصل لگن یا حرکت غیریکنواخت مفاصل در پشت یا جلوی لگن ایجاد میشود.
گاهی درد به قسمت بالای ران و پرینه نیز کشیده میشود. در دوران بارداری رباطهای لگن شل شده و سایر مفاصل تحرک بیشتری پیدا میکنند. این وضعیت منجر به درد در ناحیه لگن میشود. درد کمربند لگنی معمولاً بدون درمان پس از زایمان از بین میرود، اگرچه علائم ممکن است در بارداریهای بعدی بازگردند.
۸ علت درد لگن در دوران بارداری
از شل شدن مفاصل لگن گرفته تا فشار ناشی از وزن کودک در حال رشد، دلایل بسیاری وجود دارد که افراد در دوران بارداری دچار درد و ناراحتی لگن میشوند. اگر درد لگن را تجربه میکنید، مهم است که با پزشک خود صحبت کنید تا علت آن مشخص و درمان مناسب انجام شود. اما شایعترین دلایل احتمالی درد لگن در دوران بارداری عبارتند از:
۱. افزایش وزن و افزایش فشار روی مفاصل
بارداری معمولاً با افزایش وزن همراه است که در نتیجه فشار بیشتری بر مفاصل و رباطهای لگن وارد میکند. این افزایش فشار در اغلب موارد باعث درد در لگن، کمر و کشاله ران میشود.
علاوه بر این با رشد جنین، به اعصاب لگن فشار وارد میشود که این وضعیت میتواند منجر به ایجاد درد شود. معمولا این درد در حین انجام برخی فعالیتها، مانند راه رفتن یا بالا رفتن از پلهها، شدیدتر میشود.
۲. تغییرات هورمونی
در دوران بارداری، تغییرات هورمونی زیادی در بدن رخ میدهد که یکی از آنها افزایش هورمون ریلکسین است. این هورمون به شل شدن رباط های لگن کمک میکند تا نوزاد در هنگام زایمان راحتتر بتواند از آن عبور کند. با این حال، این شل شدن رباطها میتواند منجر به بیثباتی در مفاصل و ایجاد درد شود. درد لگن اغلب در سه ماهه دوم بارداری که سطح ریلکسین در بالاترین حد خود است، افزایش پیدا میکند.
۳. عدم تعادل عضلانی
با افزایش وزن جنین، ماهیچهها و رباطهای لگن کشیده و نامتعادل میشوند. معمولا در اواخر بارداری این اتفاق میافتد؛ کمردرد ناشی از افزایش وزن اجتنابناپذیر است. با پیشرفت بارداری، عدم تعادل بیشتر شده و درد در نواحی دیگری مثل لگن، ران و کشاله ران نیز افزایش مییابد. برای کمک به کاهش فشار لگن در سه ماهه سوم، سعی کنید به پهلو دراز بکشید و استراحت کنید.
۴. مشکلات گوارشی
در دوران بارداری به دلیل افزایش سطح هورمون پروژسترون، سیستم گوارش کند میشود. در نتیجه مشکلات گوارشی مانند یبوست، نفخ و اقزایش تولید گاز ایجاد میشود. درد ناشی از این مسائل میتواند به لگن سرایت کند و باعث درد لگن شود. در برخی موارد، درد ممکن است آنقدر شدید باشد که با درد زایمان اشتباه گرفته شود. استفاده از داروهای ضدنفخ گیاهی با تایید پزشک میتواند به بهبود این درد کمک کند.
۵. کیست تخمدان
کیستهای عملکردی تخمدان به دلیل تغییر در نحوه ساخت یا آزاد شدن تخمک از تخمدانها ایجاد میشود و به طور کلی ضرری ندارند. امکان بزرگتر شدن این کیستها طی بارداری وجود دارد. فشاری که رحم در حال رشد به تخمدانها وارد میکند، باعث درد مداومی خواهد شد. اگر سابقه ابتلا و علائم کیست تخمدان دارید یا تصور میکنید که در بارداری به این بیماری مبتلا شدهاید، حتما پزشک معالج خود را مطلع کنید زیرا او با انجام آزمایش سونوگرافی موارد احتمالی را مورد بررسی قرار خواهد داد.
در موارد نادر کیست پس از فعالیتهای ناگهانی یا شدید مانند دویدن یا رابطه جنسی دچار پیچ خوردگی میشود که وضعیتی جدی است. معمولا فردی که دچار پیچ خوردگی تخمدان شده است، درد بسیار شدیدی را تجربه میکند و علاوه بر این دچار علائم دیگری از جمله حالت تهوع و استفراغ، تعریق یا درد لگن در بارداری میشود. در صورت وجود چنین علائمی فورا به پزشک مراجعه کنید.
۶. انقباضات براکستون هیکس
یا سفتی لگن که طی مدت کوتاهی به طور مکرر رخ میدهد، نشانهای از انقباضات زایمان است. اما انقباضهای دیگری نیز وجود دارند که تنها گهگاهی رخ میدهد و همراه با درد نیست، این علائم ممکن است نشانهای از انقباضات براکستون هیکس باشد. چنین انقباضاتی حدود ۲۰ هفتگی رخ میدهد و معمولا به دلیل کم آبی بدن است، به همین جهت باید آب زیادی بنوشید.
معمولا این عارضه خود به خود از بین میرود، اما در صورتی که بیش از چهار انقباض طی یک تا دو ساعت دارید، با پزشک تماس بگیرید. اگر زایمان زودرس، یعنی زایمان قبل از ۳۷ هفتگی باشد، هر ۱۵ دقیقه یا کمتر انقباض وجود دارد که بیش از دو ساعت ادامه دارد، حتی اگر بیمار دراز کشیده و مثانه خالی باشد.
۷. ولوودینیا
ولوودینیا وضعیتی است که منجر به درد مزمن در ناحیه فرج و واژن میشود و منشأ مشخصی ندارد. چنین دردی ناشی از عفونت لگن یا هر آسیب مشخص دیگری نیست، معمولا تشخیص این عارضه سخت است. اگر ولوودینیا داشته باشید، تزریق اپیدورال به تسکین درد و تسهیل زایمان کمک میکند.
۸. عفونتهای مجاری ادراری
عفونتهای دستگاه ادراری (UTIs) در دوران بارداری نسبتاً شایع است. علائم عفونت ادراری معمولا شامل درد در قسمت پایین شکم یا لگن، احساس سوزش هنگام ادرار کردن و همچنین ادرار کدر یا خونی باشد. اگر UTI درمان نشود، میتواند منجر به عفونت کلیه شود که بسیار جدی و خطرناک است. اگر فکر میکنید ممکن است عفونت ادراری داشته باشید، حتما به متخصص زنان مراجعه کنید تا هر چه سریعتر آن را درمان کند.
بدون دیدگاه