علائم اختلال هورمون پرولاکتین
اختلال هورمون پرولاکتین | کاهش میزان پرولاکتین تولیدی از سوی غده هیپوفیز میتواند منجر به تولید شیر ناکافی پس از زایمان شود. بیشتر افراد با سطح پرولاکتین پایین، هیچ مشکل پزشکی خاصی ندارند. اگرچه شواهد اولیه نشان میدهد که ممکن است پاسخهای ایمنی به برخی عفونتها در آنها کاهش پیدا کند.
سطح پرولاکتین هر فرد معمولا پایین است، مگراینکه باردار باشد یا در حال شیردهی. بنابراین تنها نشانه وجود سطوح پایینتر از حد طبیعی این هورمون، تولیدنشدن شیر مادر پس از زایمان است.
در این موارد، اغلب علت پایینبودن هورمون پرولاکتین هیپوفیز است. کمکاری هیپوفیز بیماری نادری است که در آن کمبود یک، چند یا همه هورمونهایی دیده میشود که غده هیپوفیز وظیفه ساختشان را دارد. این موضوع معمولا به دلیل فشار غیر طبیعی روی غده هیپوفیز یا آسیب به آن ایجاد میشود.
همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- ۸ دلیل شایع درد لگن در دوران بارداری
- پیشگیری از خطرات و عوارض جراحی میومکتومی
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- رعایت بهداشت لباس زیر و نکاتی که باید بدانید :
- دکتر نرگس علیان جراح زنان و متخصص زنان و زایمان اصفهان
- رژیم غذایی مخصوص درمان تنبلی تخمدان
علائم بالابودن هورمون پرولاکتین چیست؟
بالابودن هورمون پرولاکتین در خون هرکس با بروز نشانههای زیر همراه میشود:
- ناباروری
- از دست دادن میل جنسی
- ترشحات شیری از نوک سینهها در زمانی که باردار نیستید
- تغییرات در قاعدگی غیر مرتبط با یائسگی، مانند پریودهای نامنظم (قاعدگی) یا نبود وجود قاعدگی (آمنوره)
- درد یا ناراحتی در رابطه جنسی در زمان دخول به دلیل خشکی واژن
برای افرادی که در بدو تولد مرد هستند (AMAB)، علائم رایج بالابودن هورمون پرولاکتین عبارتاند از:
- اختلال نعوظ (ED)
- سطوح پایین تستوسترون
- بزرگشدن بافت سینه (ژنیکوماستی)
علت بالابودن پرولاکتین چیست؟
سطح پرولاکتین به طور معمول در دوران بارداری و شیردهی بالا میرود. ممکن است به دلیل شرایط زیر هم این هورمون افزایش پیدا کند :
- فشار و استرس فیزیکی، مانند تجربه درد
- ورزش
- خوردن یک وعده غذایی
- رابطه جنسی
- تحریک نوک پستان بیارتباط با شیردهی
- آسیب به ناحیه قفسه سینه
- حملات صرع
این افزایش پرولاکتین معمولا خفیف و موقتی است. برخی شرایط و داروها میتوانند باعث افزایش طولانی مدت (مداوم) سطح پرولاکتین شوند.
تشخیص اختلال هورمون پرولاکتین چگونه است؟
با اندازهگیری سطح هورمون پرولاکتین در خون، درباره اختلالات مربوط به آن تشخیصهای لازم داده میشود. در مسیر تشخیص به وجود توده در غده هیپوفیز هم توجه میشود. برای بررسی توده در مغز از تصویربرداری MRI استفاده میکنند. در نتیجه، آزمایش خون برای تشخیص سطوح بالای پرولاکتین کاربرد دارد.
پس از تایید تشخیص پرولاکتینوما یا بالابودن این هورمون، شاید پزشک آزمایشهای دیگری را انجام دهد تا بفهمد آیا تومور بر هورمونهای دیگر تأثیر میگذارد یا خیر. بسته به اندازه تومور، پزشک از شما میخواهد که معاینه بینایی هم انجام بدهید.
درمان نبود تعادل در هورمون پرولاکتین بدن چگونه است؟
اگر سطح هورمون پرولاکتین در طیف طبیعی قرار نگیرد، نیاز به درمان برای بازگرداندن وضعیت به حالت متعادل وجود دارد. برای پایین یا بالابودن این موضوع، تجویزاتی از سوی متخصصان انجام میشود.
چگونه هورمون پرولاکتین را کاهش بدهیم؟
از روشهای مختلفی در این زمینه استفاده میشود.
دارو
داروهای خوراکی معروف به آگونیستهای دوپامین (dopamine agonists) معمولا برای درمان بالابودن هورمون پرولاکتین استفاده میشوند. این داروها اثرات دوپامین را تقلید میکنند؛ این ماده شیمیایی در مغز میزان تولید پرولاکتین را کنترل میکند.
آگونیستهای دوپامین میتوانند تولید پرولاکتین را کاهش بدهند و اندازه تومور را کوچک کنند. داروها علائم را برای بیشتر افراد مبتلا به زیادی پرولاکتین از بین میبرند؛ البته درمان با آنها طولانی است. داروهایی که معمولا تجویز میشوند عبارتاند از:
- کابرگولین (cabergoline)
- بروموکریپتین (bromocriptine)
قطع داروها باید زیر نظر پزشک باشد.
جراحی
گاهیاوقات، نیاز به انجام جراحیهایی برای رفع مشکلات هیپوفیز وجود دارد. همانطور که پیشتر هم گفته شد، پرولاکتین از غده هیپوفیز در مغز ترشح میشود و در نتیجه، کنترل ترشح بهدست آن است.
مصرف مکملهای معدنی و ویتامین
مصرف مکملها و ویتامینهای معدنی تاثیر مثبتی روی سلامت عمومی بد دارند؛ درست است که تاثیر مستقیم ندارند اما همه این موارد همچون یک زنجیره به هم متصل هستند.
عوارض بالا بودن هورمون پرولاکتین در زنان چیست؟
عوارض افزایش هورمون پرولاکتین در زنان به شکلهای زیر خود را نشان میدهد:
- ترشح شیری رنگ از نوک پستان در افرادی که شیردهی نمیکنند.
- تاثیر هورمون پرولاکتین بر پریود را هم نمیتوان نادیده گرفت. پریودهای نامنظم یا از دستدادن پریود در افرادی که قاعدگی دارند.
- از دست دادن علاقه به رابطه جنسی.
- خشکی واژن، که ممکن است باعث ناراحتی یا درد در حین رابطه جنسی شود.
بدون دیدگاه