آغازی متفاوت در زندگی زنان با عمل برداشتن رحم

متخصص زنان و زایمان اصفهان |هیسترکتومی شکمی

هیسترکتومی ؛ آغازی متفاوت در زندگی زنان با عمل برداشتن رحم

عمل برداشتن رحم | عوامل مختلفی باعث بروز بیماری در بدن ما می‌شوند. بعضی از این بیماری‌ها چنان تاثیری بر اندام‌های ما می‌گذارند که ناچار می‌شویم که آن عضو را با عمل جراحی خارج کنیم. عمل هیسترکتومی یکی از همین روش‌های جراحی است که با صلاح‌دید پزشک زنان، برای برداشتن رحم انجام می‌شود.

این عمل برای خانم‌ها بسیار حساس و البته سرنوشت‌ساز است و از این رو باید حتما درباره آن، مراقبت‌های بعدش و هر آنچه که در مورد آن وجود دارد، اطلاعات لازم و کافی را کسب کرد.


همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


متخصص زنان و زایمان اصفهان | نکاتی پیرامون جراحی هیسترکتومی

هیسترکتومی یا عمل برداشتن رحم

به بیانی ساده، به عمل خارج‌کردن رحم هیسترکتومی (Hysterectomy) گفته می‌شود. در این عمل بسته به اینکه دلیل جراحی چیست، ممکن است لازم باشد دهانه رحم، لوله‌های فالوپ و تخمدان‌ها هم بیرون آورده شوند. رحم محل رشد جنین است و پوشش داخلی آن در طول پریود فرومی‌ریزد؛ بنابراین مهم‌ترین اثر هیسترکتومی روی بدن شما این است که دیگر پریود نمی‌شوید و در نتیجه پس از انجام این عمل دیگر امکان بارداری نخواهید داشت.

انواع عمل برداشتن رحم

پیش از اینکه عمل هیسترکتومی انجام شود، پزشک به طور کامل راجع به نوع آن با بیمار صحبت می‌کند. اینکه تخمدان‌ها و لوله‌های فالوپ نیاز به برداشته‌شدن دارند یا خیر بستگی به نوع هیسترکتومی دارد. هیسترکتومی ۴ نوع متفاوت دارد که به شرح زیر هستند:

  • هیسترکتومی توتال

در این نوع هیسترکتومی رحم و دهانه رحم برداشته می‌شوند، اما تخمدان‌ها سر جای خود می‌مانند.

  • هیسترکتومی ساب توتال

هیسترکتومی ساب توتال بخش بالایی رحم که قسمت اصلی آن است، برداشته می‌شود و دهانه رحم دست‌نخورده باقی می‌ماند.

  • هیسترکتومی توتال با سالپنگو اوفورکتومی دوطرفه

در این نوع از هیسترکتومی رحم، دهانه رحم، لوله‌های فالوپ (سالپنژکتومی) و تخمدان‌ها (اوفورکتومی) برداشته می‌شوند. حتی اگر به سن یائسگی نرسیده باشید، با برداشتن تخمدان‌ها علائم یائسگی شروع خواهند شد.

  • هیسترکتومی رادیکال با سالپنگو اوفورکتومی دوطرفه

این نوع هیسترکتومی رحم، دهانه رحم، لوله‌های فالوپ، تخمدان‌ها، قسمت‌ فوقانی واژن و برخی بافت‌ها و غده‌های لنفاوی اطراف از بدن بیمار خارج خواهد شد. این عمل جراحی اغلب برای افراد مبتلا به سرطان تجویز می‌شود.

شایع‌ترین عوارض هیسترکتومی چیست؟

شایع‌ترین عارضه جانبی هیسترکتومی تخلیه واژن است که ممکن است شش هفته پس از جراحی رخ دهد. همچنین، اگر تخمدان‌ها هم در این عمل برداشته شوند، حتی اگر بیمار در دوره یائسگی نباشد، علائم یائسگی مانند گرگرفتگی، خشکی واژن، ازدست‌دادن میل جنسی و بی‌خوابی بروز پیدا می‌کنند.

خشکی واژن می‌تواند موجب رابطه جنسی دردناک شود و بیمار را دچار مشکل کند.  عفونت شدید، خون‌ریزی، پاره شدن بخیه‌های داخلی، آسیب به مجاری ادراری و انسداد روده از دیگر عوارضی هستند که ممکن است برای بیمار ایجاد شود.

 متخصص زنان و زایمان اصفهان |  نکاتی پیرامون جراحی هیسترکتومی.

دوره نقاهت و بهبود پس از هیسترکتومی

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم در جراحی‌هایی که کمتر تهاجمی هستند؛ مانند هیسترکتومی واژینال و لاپاراسکوپی، دوره نقاهت کوتاه است و بیمار نیاز به ماندن در بیمارستان ندارد. در هیسترکتومی شکمی به دلیل برش خارجی شکم ممکن است بیمار برای جلوگیری از لخته‌شدن خون یا خونریزی، چند روز در بیمارستان بستری شود. البته برای جلوگیری از لخته‌شدن خون در پاهایتان به شما پیشنهاد می‌شود در اسرع ‌وقت پس از جراحی راه بروید. به طور کلی، ۶-۴ هفته طول می‌کشد تا بیمار به طور کامل بهبود پیدا کند.

نکاتی که باید بعد از عمل برداشتن رحم باید رعایت کرد :

برای آنکه دوره نقاهت را باموفقیت طی کنید و زودتر از شر درد ناشی از عمل جراحی خلاص شوید، بهتر است در دوره نقاهت موارد زیر را به خاطر داشته باشید :

  1. ممکن است پس از جراحی، خونریزی خفیف واژینال را برای ۱ تا ۶ هفته تجربه کنید. در این زمان می‌توانید از نوار بهداشتی استفاده کنید.
  2. حداقل تا ۶ هفته پس از هیسترکتومی اجسام سنگین بیش از ۴ کیلوگرم را بلند نکنید.
  3. حداقل تا ۶ هفته پس از هیسترکتومی رابطه جنسی نداشته باشید و اجسامی مانند کاپ قاعدگی وارد واژن خود نکنید.
  4. در هنگام‌ حمام، محل بخیه را با آب و صابون شست‌‌وشو دهید. اگر بخیه‌ها جذبی باشند نیاز به کشیدن بخیه ندارید و به‌مرورزمان جذب می‌شوند.
  5. اگر هیسترکتومی شکمی انجام داده‌اید بعد از دو هفته و اگر هسترکتومی واژینال یا لاپاراسکوپی انجام داده‌اید بعد از چند روز می‌توانید رانندگی کنید.
  6. بعد از گذشت ۴ تا ۶ هفته و در صورت نداشتن درد می‌توانید ورزش‌کردن را دوباره شروع کنید‌.
  7. بسته به‌سختی کارتان، می‌توانید بعد از شش هفته در محل کار خود حاضر شوید.

با بروز چه علائمی پس از هیسترکتومی باید مجدد به پزشک مراجعه کرد؟

اگر علائم زیر را بعد از هیسترکتومی مشاهده کردید بهتر است، به پزشک مراجعه کنید.

  • خونریزی واژینال به رنگ قرمز روشن،
  • تب شدید،
  • حالت تهوع یا استفراغ شدید،
  • تکرر ادرار یا احساس سوزش هنگام ادرارکردن،
  • درد شدید و غیر طبیعی،
  • قرمزشدن، تورم یا التهاب محل بخیه،

توجه داشته باشید که در جراحی هیسترکتومی نیز مانند سایر جراحی‌ها ممکن است به بافت‌های اطراف آسیب وارد شود. در این عمل، احتمال آسیب‌دیدن مثانه، مجاری ادراری و روده وجود دارد که پس از جراحی در صورت مشاهده علائم غیر طبیعی، می‌توانید مشکلات احتمالی را با پزشک خود در میان بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید