عوارض در دوران بارداری
در بخش قبلی به برخی از عوارضی که در دوران بارداری پیش می آید بپردازیم در این مطلب به ادامه موضوع عوارض دوران بارداری می پردازیم :
عوارض بارداری و راه های پیشگیری از آن
همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- سبک زندگی و درمان کیست پستان
- پاسخ به سوالات متداول پیرامون بارداری خارج از رحم
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- نکاتی برای اولین پریود
- دکتر نرگس علیان جراح زنان و متخصص زنان و زایمان اصفهان
- بررسی بروز ناباروری در مردان
این مورد زمانی اتفاق میافتد که هورمونهای بارداری متابولیسم بدن (سوختوساز) را برای ثابت نگهداشتن سطح قند خون دشوار میکنند. برای تشخیص دیابت در دوران بارداری غربالگری گلوکز انجام میشود.
بیشتر افراد میتوانند با رژیم غذایی و ورزش سطح قند خون خود را کنترل کنند، اما برخی هم نیاز به دارو دارند. این مورد از عوارض بارداری معمولا پس از تولد نوزاد برطرف میشود. برای درمان دیابت بارداری از انسولین استفاده میشود. معمولا لازم است که یک یا دو نوبت انسولین در طول روز به فرد مبتلا تزریق شود.
زایمان زودرس زمانی رخ میدهد که قبل از هفته ۳۷ بارداری زایمان کنید. این حالت باعث میشود که نوزاد با وزن کم یا با اندامهای توسعه نیافته متولد شود. از جمله اقداماتی که میتواند مانع از زایمان زودرس شود، باید به دوری از استرس، رعایت بهداشت دهان (عجیب به نظر میرسد اما اثرگذار است) و پرهیز از سیگارکشیدن اشاره کنیم.
کم خونی
کم خونی زمانی رخ میدهد که گلبولهای قرمز کافی برای حمل اکسیژن در سراسر بدن وجود نداشته باشد. این حالت با احساس خستگی و ضعف همراه است. در بارداری، برای حمل اکسیژن به جنین به گلبولهای قرمز بیشتری نیاز است. کمبود آهن یکی از علل شایع کم خونی است. شما میتوانید با مصرف مکملها یا مصرف بیشتر غذاهای غنی از آهن از کمبود ماده مذکور جلوگیری کنید.
سقط جنین
سقط جنین از دستدادن بچه در ۲۰ هفته اول است. حدود ۱۰ تا ۲۰درصد از بارداریها به سقط جنین ختم میشوند. بیش از ۸۰درصد از سقطهای جنین در سه ماهه اول اتفاق میافتند. با داشتن وزن سالم، رعایت سبک زندگی مطلوب، پرهیز از مصرف برخی مواد و دوری از عفونتهایی مانند سرخجه امکان پیشگیری از سقط بالا میرود.
پره اکلامپسی
پره اکلامپسی (Preeclampsia) نوعی مشکل فشار خون است که در نیمه دوم یا بارداری تا ۶ هفته پس از زایمان ایجاد میشود. حدود ۱۰درصد از افراد در دوران بارداری دچار این مشکل هستند. وضعیت مذکور در افراد مبتلا به فشار خون قبل از بارداری شایعتر است. پس از تولد نوزاد، این عارضه شروع به از بین رفتن میکند. برای رفع این حالت، فقط یه راه وجود دارد و آن هم زایمانکردن است. علائم این مشکل بعد از زایمان هم تا چند هفته دیده میشود. در واقع، بهبود وضعیت مادر به کمی زمان نیاز دارد.
این حالت وضعیتی است که در راهنمای بارداری باید به آن دقت کنید. در این شرایط، تخمک بارورشده در خارج از رحم (معمولاً در لوله فالوپ) لانهگزینی میکند. تخمک نمیتواند خارج از رحم رشد کند و برای برداشتن بافت غیرطبیعی و نابهجای شکلگرفته به جراحی یا دارو نیاز است. لازم به ذکر است که حاملگی خارج از رحم با از دسترفتن جنین همراه است و اگر درست و بهموقع به آن رسیدگی نشود، تهدیدی برای زندگی مادر هم خواهد بود.
نارسایی دهانه رحم
برخی از زنان در دوران بارداری دچار نارسایی دهانه رحم میشوند، یعنی دهانه این بخش از بدنشان زودتر از موعد باز میشود. چنین وضعیتی زایمان زودرس یا سقط جنین را به همراه دارد. دوختن دهانه رحم یا عمل سرکلاژ (cerclage) از جمله راههای درمانی و مدیریت نارسایی دهانه رحم است. برای تشخیص این وضعیت هم باید در سهماهه دوم به پزشک مراجعه کنید.
کندهشدن جفت
جفت طی دوران بارداری در رحم تکمیل میشود و بستری برای تغذیه بچه در شکم مادر است. جداشدن جفت از دیواره رحم قبل از زایمان، مانع از رسیدن اکسیژن و غذا به بچه میشود و خونریزی شدید مادر را در پی دارد. این مشکل نیاز به رسیدگی فوری دارد. بنا به شرایط مادر و بچه، زایمان فوری به روش سزارین یا برداشتن رحم پیش گرفته میشود. این مورد از عوارض بارداری جدی و خطرناک است.
کاهش یا افزایش مایع آمنیوتیک
مایع آمنیوتیک کم به این معنی است که جنین با مایع آمنیوتیک کمتری نسبت به سن خود احاطه شده است. این امر خطر زایمان زودرس را افزایش میدهد. زایمان زودرس بیشتر از عوارض بارداری در سن پایین است. چنین وضعیتی شایعتر از مایع آمنیوتیک بیش از حد است. هر دو موجب بروز عوارض بارداری میشوند. پزشکان با تزریق برخی از داروها برای رفع کاهش مایع آمنیوتیک و تخلیه این مایع در موارد افزایش به ایجاد تعادل در وضعیت مادر و بچه کمک میکنند.
ترومبوز وریدی
ترومبوز وریدی یا لختهشدن خون در رگ پا هم از عوارض بارداری است. این مشکل بیشتر در پای چپ رخ میدهد و اگر پیگیری لازم برای درمانش صورت نگیرد، امکان رسیدن لخته به ریه و آمبولی بهوجود میآید. برای رفع این مشکل از داروهای ضدانعقاد استفاده میشود. برخی از بیماران هم باید از جورابهای واریس استفاده کنند. بنا به تجویز پزشک متخصص، درمان ترومبوز پیگیری میشود.
بارداری مولار
این مورد از عوارض بارداری هم به رشد تودهای غیرسرطانی و خوشخیم در رحم گفته میشود. بارداری مولار زمانی رخ میدهد که تخمکی لقاحیافته بهجای تبدیلشدن به جنین به تودهای غیرطبیعی و کیستمانند بدل شود. برای پیشگیری از بروز عوارض بارداری در این وضعیت باید توده شکلگرفته از بدن خارج شود. در بسیاری از مواقع هم توده خودبهخود از بدن بیرون میرود.
سندرم هلپ
سندرم هلپ (HELLP syndrome) از عوارض بارداری خطرناکی است که با ایجاد اختلال در عملکرد خون و کبد رخ میدهد. این وضعیت با بروز علائمی مانند سردرد، استفراغ و تهوع همراه میشود. درمانهای مختلفی برای سندرم هلپ وجود دارد و بنا به وضعیت هر فرد، پزشکان به بهترین گزینه میرسند. از جمله روشهای درمانی باید به تجویز داروهای کورتیکواستروئیدی و داروهای ضدفشار خون اشاره کنیم.
نقص جنین در زمان تولد
اگر پزشک شما مشکوک به این باشد که جنین مشکل سلامتی یا بیماری مادرزادی دارد، بیشتر در معرض عوارض بارداری قرار میگیرید. گاهیاوقات، در چنین شرایطی نیاز به مراقبتهای ویژه برای مادر وجود دارد. نقص ژنتیکی از عوارض بارداری در سن بالا است.
با پرهیز از مصرف برخی مواد مانند دخانیات و استفاده از برخی مکملها مانند اسیدفولیک، امکان جلوگیری از برخی نقصهای مادرزادی وجود دارد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه باید با پزشک متخصص مشورت کنید.
جلوگیری از عوارض بارداری مقدور است؟
در حالی که برخی از عوارض بارداری خارج از کنترل هستند، اقداماتی هم وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به عوارض انجام دهید. برای مثال، رسیدن به وزن سالمتر، ترک سیگار، انجام آزمایشها و چکاپهای منظم و لازم، گزارش علائم غیرطبیعی به پزشک، ورزش و رعایت سبک زندگی سالم.
یادتان باشد که احتمال بروز عوارض بارداری چندقلویی بیشتر از حالتی است که فقط یک نوزاد بهدنیا میآید. در هر حال، تمام موارد نیاز به رسیدگی و مدیریت دارند. برای تقویت خود هم از اقدامات خودسرانه دوری کنید.
بدون دیدگاه