از تشخیص تا درمان سرطان دستگاه تناسلی خارجی زنان

متخصص زایمان اصفهان | فاکتورهای خطر سرطان ولوو و واژن را بشناسید

علت سرطان فرج یا مهبل

در اثر سرطان فرج که یکی از انواع سرطان دستگاه تناسلی خارجی زنان است ، سلول‌ها شروع به زیادشدن خارج از کنترل می‌کنند. بدون درمان، این سلول‌های سرطانی می‌توانند به سایر قسمت‌های بدن بروند. شایع‌ترین نوع سرطان فرج، یعنی کارسینوم سلول سنگفرشی فرج در ارتباط با یکی از این دو بیماری ایجاد می‌شود :

  1. عفونت ویروس پاپیلومای انسانی ( HPV )؛ نوعی عفونت شایع مقاربتی (STI) که از راه تماس پوست به پوست منتقل می‌شود. برخی از انواع HPV خطر ابتلا به برخی سرطان‌ها از جمله سرطان دهانه رحم، مقعد، رکتوم و فرج و پرینه را افزایش می‌دهند.
  2. لیکن اسکلروزوس (Lichen sclerosus)؛ نوعی بیماری پوستی مزمن است و باعث التهاب و سایر علائم مانند تغییرات پوستی و خارش در فرج می‌شود.

همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


متخصص زنان و زایمان اصفهان | عوامل موثر در بروز سرطان تخمدانتشخیص سرطان فرج یا مهبل

پزشکان در مورد سابقه پزشکی، ریسک‌فاکتورها یا همان عوامل محرک برای ابتلا به سرطان و علائم احتمالی بیمار سوال می‌کنند. تشخیص اغلب شامل آزمایش‌های متعدد است. این آزمایش‌ها می‌توانند موارد زیر باشند:

  1. معاینه لگن؛ پزشک با معاینه چشمی، فرج و تغییرات غیرعادی پوست را بررسی می‌کند. او با یک یا دو انگشت داخل واژن را برای بررسی هرگونه توده یا سایر علائم سرطان لمس می‌کند.
  2. پاپ اسمیر (Pap smear)؛ نمونه‌ای از سلول‌ها را در طول معاینه لگن برداشت می‌کنند و برای بررسی سرطانی‌بودن به آزمایشگاه می‌فرستند.
  3. کولپوسکوپی (Colposcopy)؛ ممکن است، پزشکان از ابزاری بزرگ‌کننده به نام کولپوسکوپ برای مشاهده فرج، واژن و دهانه رحم استفاده کنند.
  4. بیوپسی؛ برداشتن نمونه‌ای از بافت غیرطبیعی برای آزمایش سلول‌های سرطانی هم در روند تشخیص کاربرد دارد. بیوپسی تنها راه برای مطمئن‌شدن از ابتلا به سرطان فرج است.

بدون درمان ممکن است که سرطان فرج به واژن یا سایر اندام‌های مجاور، غدد لنفاوی در لگن و در نهایت جریان خون گسترش پیدا کند. سرطانی که گسترش یافته (سرطان متاستاتیک)، درمان سخت‌تری دارد.

آزمایش‌های بیشتر برای رسیدن به قطعیت درباره ابتلا به سرطان شامل موارد زیر هستند:

  • معاینات دامنه (Scope exams)؛ ممکن است برای بررسی گسترش سرطان در مجرای ادرار یا مثانه نیاز به استفاده از این روش برای بررسی وجود سلول‌های سرطانی باشد.
  • آزمایش‌های تصویربرداری؛ اشعه ایکس، اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) و توموگرافی گسیل پوزیترون (PET) می‌توانند نشان دهند که سرطان از فرج به سایر بافت‌ها گسترش یافته است یا خیر.
  • بیوپسی گره نگهبان؛ در برخی مواقع، لازم است که غده لنفاوی نزدیک به تومور (گره نگهبان) برای آزمایش سلول‌های سرطانی برداشته شوند.

مراحل سرطان دستگاه تناسلی خارجی زنان

چهار مرحله مختلف برای سرطان فرج یا مهبل در نظر گرفته می‌شود :

  1. مرحله اول یا استیج ۱ (Stage I)؛ سرطان فرج در مراحل اولیه فقط در ناحیه فرج یا پرینه (ناحیه بین رکتوم و واژن) رخ می‌دهد.
  2. مرحله دوم یا استیج ۲ (Stage II)؛ تومور (با هر اندازه‌ای) به قسمت پایین مجرای ادرار، قسمت پایین واژن یا مقعد گسترش یافته است.
  3. مرحله سوم یا (Stage III)؛ سرطان به یک یا چند غدد لنفاوی مجاور گسترش پیدا کرده است.
  4. مرحله چهارم یا (Stage IV)؛ سرطان به قسمت فوقانی مجرای ادرار، واژن یا سایر قسمت‌های بدن گسترش پیدا کرده است.

درمان سرطان مهبل یا فرج چگونه است؟

درمان به عواملی مانند سلامت عمومی، مرحله سرطان و وضعیت نشر سلول‌های سرطانی بستگی دارد. از جمله روش‌های درمانی موجود برای سرطان فرج یا مهبل یا ناحیه پرینه باید به موارد زیر اشاره کنیم :

متخصص زنان و زایمان اصفهان |جراحی ترمیم واژن و نکاتی که باید بدانید :
عمل جراحی

جراحی رایج‌ترین درمان سرطان فرج است. هدف از بین‌بردن تمام سرطان‌ها با حفظ عملکرد جنسی است. انواع جراحی عبارت‌اند از:

  • جراحی لیزر: در این جراحی از پرتو لیزر برای ایجاد برش‌های بدون خون در بافت یا برداشتن ضایعات سطحی سرطانی استفاده می‌شود.
  • برداشتن موضعی: این جراحی سرطان و مقدار کمی از بافت طبیعی اطرافش را از بین می‌برد. گاهی اوقات، جراحان غدد لنفاوی مجاور را برای آزمایش سلول‌های سرطانی یا برای برداشتن غدد لنفاوی در زمانی برمی‌دارند که شواهدی از سرطان در آنها وجود دارد.
  • ولوکتومی (Vulvectomy): در این روش بخش یا تمام فرج و احتمالا برخی از غدد لنفاوی مجاور را حذف می‌کنند. ممکن است که پزشکان از پیوند پوست برای جایگزینی پوست برداشته‌شده استفاده کنند.
  • خارج‌کردن احشای لگنی: در این عمل جراحی هم روده بزرگ، راست روده، مثانه، دهانه رحم، واژن، تخمدان‌ها و غدد لنفاوی مجاور را برمی‌دارند. پزشکان روزنه‌هایی ایجاد می‌کنند تا ادرار و مدفوع از بدن به یک کیسه جمع آوری جریان پیدا کند.
پرتو درمانی

پرتودرمانی از اشعه ایکس یا سایر منابع پرانرژی برای از بین‌بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. رایج‌ترین روش زایمان برای درمان سرطان فرج، پرتودرمانی خارجی (EBRT) است. EBRT از دستگاهی برای رساندن تابش از طریق پوست به محل مورد نظر سرطان استفاده می‌کند.

اغلب افراد پرتودرمانی و شیمی درمانی را با هم دریافت می‌کنند. ممکن است قبل از جراحی برای کوچک‌کردن تومور یا بعد از جراحی برای از بین‌بردن سلول‌های سرطانی باقی‌مانده اشعه دریافت شود.

متخصص زنان و زایمان اصفهان | تاثیر شیمی درمانی بر نازایی و باروری زنانشیمی‌درمانی

شیمی‌درمانی از داروها برای حمله به سلول‌های سرطانی در سراسر بدن استفاده می‌کند. شاید پزشک دارو را به رگ یا ماهیچه تزریق کند، یا مصرف آن به شکل قرص باشد. گاهی هم ممکن است که بیمار لوسیونی دریافت کند و آن را مستقیما روی فرج خود بمالد.

ایمونوتراپی

ایمونوتراپی (Immunotherapy) به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند تا سلول‌های سرطانی را شناسایی و به طور موثرتری با آنها مبارزه کند. در این روش از داروهایی برای تحریک یا سرکوب پاسخ دستگاه ایمنی استفاده می‌شود.

عوارض سرطان پرینه چیست؟

اگر این سرطان پیشرفت کند، امکان بروز عوارضی به‌شرح زیر وجود خواهد داشت :

  1. لنف ادم (Lymphedema) یا ورم لنف‌ها؛ تجمع مایعات در بافت‌های بدن
  2. متاستاز استخوانی؛ توسعه بیماری به استخوان‌ها
  3. انسداد مجرای ادرار؛ بسته‌شدن مجاری ادرار

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید