مروری بر هرپس تناسلی
هرپس تناسلی یکی از شایع ترین عفونت های مقاربتی است. بسیاری از افراد مبتلا به هرپس تناسلی از بیماری خود مطلع نیستند؛ زیرا هرگز دچار درد یا زخم نمی شوند. عفونت هرپس تناسلی می تواند موجب درد، خارش و زخم هایی بر روی پوست و نزدیکی واژن یا مقعد شود. این عفونت در اثر ویروسی به نام هرپس سیمپلکس ایجاد می شود. زمانی که فرد به هرپس دچار است، ویروس برای تمام عمر در بدن او وجود دارد و درمان یا واکسنی برای آن در دسترس نیست.
دو نوع ویروس وجود دارد: هرپس سیمپلکس نوع یک که اغلب در داخل یا اطراف دهان و لب ها وجود دارد که عامل تب خال خواهد بود و گاها می تواند نواحی تناسلی را نیز تحت تاثیر قرار دهد، ویروس هرپس سیمپلکس نوع دو شایع ترین علت هرپس تناسلی است. هر دو ویروس از طریق تماس دهانی، تناسلی و یا تماس جنسی مقعدی قابل انتقال هستند.
راه های انتقال هرپس تناسلی
این عفونت از طریق لمس کردن یا تماس با پوست فردی که ناقل ویروس هرپس سیمپلکس است، انتشار می یابد. اگر فرد به زخم هرپس دچار باشد، باید از تماس جنسی و یا تماس بدنی که فرد دیگری را در معرض زخم قرار می دهد، خودداری کند. احتمال انتقال عفونت به فرد دیگر در حالتی که زخم باز وجود دارد، بیشتر است. همچنین امکان انتقال عامل عفونی از طریق تماس جنسی حتی در مواقعی که فرد علائم یا زخمی را ظاهر نساخته است، وجود دارد.
ظاهر یک تبخال تناسلی چگونه است؟
زمانی که فرد به عفونت هرپس دچار می شود، زخم ها ممکن است در طول دو تا دوازده روز بعد از قرارگیری در معرض ویروس ظاهر می شوند. فرد همچنین می تواند به ویروس هرپس آلوده شود و علائمی ظاهر نسازد. زخم ها به تاول شباهت دارند و ممکن است بسیار کوچک و یا بسیار بزرگ باشند.
زخم های ناشی از هرپس دردناک تر از آن چه اندازه آن ها نشان می دهد، هستند. تبخال تناسلی ممکن است به صورت چندین تاول کوچک باشد که نزدیک به یکدیگر هستند و اطراف آن ها قرمز شده است. درد حین ادرار کردن، سردرد، دردهای عضلانی و تب از جمله علائمی هستند که به همراه اولین تبخال تناسلی بروز می کنند. هر زمان که فرد تبخال تناسلی را ظاهر سازد، عود هرپس نام می گیرد.
تشخیص هرپس تناسلی
بهترین تست برای تشخیص هرپس تناسلی، کشت زخم است. یک سواب پارچه ای برای جمع آوری مایع داخل تاول یا سلول های روی زخم مورد استفاده قرار می گیرد و این نمونه در آزمایشگاه کشت داده می شود. تبخال ها باید تازه باشند؛ زیرا امکان کشت سلولی در مواردی که تبخال ها خشک شده اند وجود ندارد.
تست دیگر برای تشخیص هرپس تناسلی آزمایش خون برای بررسی آنتی بادی های هرپس سیمپلکس نوع یک و دو است. این تست در شرایطی که کشت سلولی منفی بوده است و یا شریک جنسی بیمار به ویروس هرپس سیمپلکس آلوده است و فرد باید غربالگری انجام دهد، کمک کننده خواهد بود.
آیا داروهایی برای درمان هرپس تناسلی وجود دارند؟
داروهای ضد ویروس همانند آسیکلوویر، والاسیکلوویر یا فامسیکلوویر می توانند در درمان هرپس کمک کننده باشند. بیمار می تواند مصرف این داروها را زمانی که نشانه های عود بیماری ظاهر می شوند، آغاز کند تا مدت زمان عود کوتاه تر شود یا با مصرف منظم آن ها از بروز عود پیشگیری نماید.
اگر فرد اغلب دچار عود عفونت می شود، می تواند دارو را به صورت روزانه مصرف کند تا تعداد عودها را کاهش دهد؛ بیمار باید پیرامون داروی مناسب برای او با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت نماید. همچنین متخصص زنان و زایمان می تواند پیرامون این که دارو روزانه مصرف گردد و یا هنگام بروز علائم، توصیه های لازم را ارائه دهد. استامینوفن، ایبوپروفن به رفع درد هنگام عود کمک می کنند.
عود بیماری
هرپس تناسلی در هر شخصی متفاوت است و علائم و نشانه ها ممکن است برای سالها تکرار شود. بعضی افراد بروزهای متعددی را در هر سال تجربه می کنند اما در بسیاری از افراد با گذشت زمان میزان تکرار بیماری کمتر می شود.
فاکتورهای زیادی می توانند بروز مجدد بیماری را تسهیل کنند مثل: استرس ، قاعدگی ، ضعف سیستم ایمنی حاصل از داروها مثل استروئیدها و شیمی درمانی ،یا ناشی از عفونتها مثل ایدز ، بیماری ،جراحی ، خستگی ، سایش نظیر آنچه که در نزدیکی جنسی خشن اتفاق می افتد . در بعضی موارد حتی وقتی که ضایعات وجود ندارند عفونت می تواند فعال و مسری باشد .
علل بروز تبخال تناسلی
آلودگی با دو نوع ویروس هرپس سیمپلکس می تواند سبب هرپس تناسلی شود
HSV نوع یک – این نوع معمولا سبب زخم های سرد یا تب خال اطراف دهان می شود اگرچه می تواند در حین سکس دهانی به نواحی تناسلی نیز منتشر شود
HSV نوع دوم – این نوع معمولا سبب هرپس تناسلی می شود. ویروس از طریق تماس جنسی و تماس پوست با پوست منتشر می شود.
HSV2 خیلی شایع است و شدیدا مسری می باشد چه زخم باز موجود باشد چه نباشد اما عفونت در بسیاری از مردم علائم و نشانه های غیر قابل تشخیص ایجاد می کند و می تواند همچنان به یک شریک جنسی منتقل شود
از آنجائیکه ویروس در خارج از بدن به سرعت می میرد تقریبا غیر ممکن است از طریق تماس با توالت ، حوله و سایر لوازم شخصی فرد آلوده، مبتلا شد .
غربالگری و تشخیص
اگر به داشتن هرپس تناسلی مشکوک هستید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید پزشک معمولا می تواند توسط گرفتن نمونه یا کشت از تاول ها یا زخم های اولیه جهت انجام آزمایشات، هرپس را تشخیص دهد. آزمایش خون نیز می تواند عفونت با هرپس را مشخص کند .
از آنجائیکه افراد مبتلا به هرپس معمولا دارای سایر بیماریهای منتقله از راه جنسی نظیر کلامیدیا ،سوزاک و ایدز می باشند پزشک می بایست برای این بیماریها نیز فرد را مورد بررسی قرار دهد.
اگر مشکوک هستید که قبلا به بیماری هرپس مبتلا شده اید تست خون می تواند مواجهه قبلی با عفونت HSV نوع اول یا دوم را تایید نماید.
عوارض
در بالغین سالم هرپس تناسلی معمولا به غیر از زخم، عوارض دائمی جدی دیگری ایجاد نمی کند. ولی این عوارض ممکن است رخ دهند. ابتلا به سایرSTD ها – ابتلا به هرپس تناسلی می تواند خطر انتقال یا ابتلا به سایر بیماریهای مقاربتی نظیر ویروس ایدز را افزایش دهد.
عفونت نوزادی – مادری با زخم های باز می تواند در حین عبور نوزاد از کانال زایمان آلودگی را به نوزادش انتقال دهد . هرپس تناسلی می تواند سبب آسیب مغزی ، کوری یا مرگ نوزاد شود .
مادرانی که اولین بروز هرپس را در زمان زایمان تجربه می کنند بیشترین احتمال را برای انتقال عفونت به نوزادشان دارند.
بدون دیدگاه