در جلسه کولپوسکوپی چه اتفاقی می افتد؟
در اولین جلسه معاینه کولپوسکوپی ، بهتر است چند دقیقه زودتر خودتان را به مطب یا بیمارستان برسانید تا عجله نداشته باشید و احساس کنید که وقت کافی دارید. حتی میتوانید یکی از بستگان یا دوستان خود را به همراه خود ببرید. یادتان باشد که حتما در اولین مراجعه سوالات خود را روی یک کاغذ بنویسید یا در ذهن داشته باشید و به محض اینکه وارد اتاق دکتر شدید، حتما از او بپرسید.
بعد از مراجعه به پزشک، در اولین قدم، پزشک در مورد سوابق و بیماریهایی که داشتهاید، از شما سوال میپرسد. او از شما میخواهد که به اتاق رختکن بروید و جوراب، شلوار و لباسهای زیر خود را در بیاورید. حتی برای اینکه راحتی بیشتری در حین معاینه داشته باشید، میتوانید دامن بپوشید.
ابتدا با استفاده از دستگاه اسپکولوم دهانه واژن شما باز می شود. سپس با کمک دستگاه کولپوسکوپ، داخل واژن شما توسط پزشک متخصص زنان و زایمان معاینه میشود و در صورت دیدن هر سلول غیرعادی، آن را با اسپری رنگ آمیزی می کند. بعد از این کار، پزشک از نقاط مشکوک مورد نظر نمونه برداری میکند و نمونه ها را به آزمایشگاه میفرستد تا بر اساس نتیجه، بهترین درمان برای بیمار در نظر گرفته شود. این تست حدود ۱۵ الی ۲۰ دقیقه طول میکشد و شما میتوانید همان روز به منزل برگردید.
چرا کولپوسکوپی انجام میشود؟
خیلی وقت ها علت انجام کولپوسکوپی، مشاهده نتایج غیرطبیعی در تست پاپ اسمیر است که احتمال دارد بخاطر وجود سلولهای سرطانی در دهانه رحم باشد. در موارد زیر پزشک از کولپوسکوپی استفاده میکند:
- افراد مبتلا به زگیل تناسلی (HPV)
- افراد مبتلا به زخم یا ترشحات غیر عادی واژن
- زنان مبتلا به زخم دهانه رحم
- زنانی که معمولا بعد از برقراری رابطه جنسی لکه بینی دارند.
- افرادی که ظاهر سرویکس (دهانه رحم) آنها غیرعادی است.
اگر قبل از کولپوسکوپی اضطراب داشتم چکار کنم؟
بسیاری از زنان، قبل از معاینه کولپوسکوپی، نگرانیهای زیادی دارند. این نگرانیها باعث میشوند که فرد احساس آشفتگی داشته باشد، در تمرکز کردن و خوابیدن مشکل داشته باشد و حتی ممکن است در حین معاینه درد بیشتری احساس کند. برای اینکه بتوانید اضطراب خود را کنترل کنید و احساس بهتری قبل از کولپوسکوپی داشته باشید، میتوانید کارهای زیر را امتحان کنید:
- از پزشک متخصص زنان و زایمان بخواهید بروشور یا موارد مهمی را در مورد کولپوسکوپی در اختیارتان قرار دهد تا در این زمینه اطلاعات لازم را داشته باشید.
- در مورد نگرانی و استرس خود با پزشک صحبت کنید و حتما هر سوالی در این مورد دارید از او بپرسید.
- سعی کنید فعالیت هایی را انجام دهید که شما را آرام میکنند و برایتان مفید هستند. (یوگا، مدیتیشن و تفریح با دوستان صمیمی میتوانند استرس شما را کم کنند.)
عوارض معاینه کولپوسکوپی
کولپوسکوپی یک شیوه روتین و معمول است و به ندرت عوارضی در بر دارد. در اصل کولپوسکوپی از نظر تهاجمی بودن هیچ تفاوتی با پاپ اسمیر ندارد. تفاوت اصلی این روش با پاپ اسمیر در دقت بالای آن است. در کولپوسکوپی پزشک دهانه رحم را از طریق دستگاهی با قدرت دید میکروسکوپی (که همان دستگاه کولپوسکوپ است) بررسی می کند. در صورت نیاز بخش های مشکوک را با اسپری رنگ آمیزی می کند و نمونه گیری می کند.
هیچکدام از مراحل فوق عوارض خاصی ندارند مگر قسمت نمونه گیری (بیوپسی). در اصل عوارض مشابهی بین کولپوسکوپی و پاپ اسمیر وجود دارند که در ادامه آنها را بررسی می کنیم:
- احتمال دارد در حین نمونه برداری، کمی درد احساس کنید. این درد معمولا حین بیوپسی اتفاق می افتد. با اینحال بسیار درد خفیفی است و حتی از درد آمپول هم کمتر است.
- اگر مراجعه کننده تحت بیوپسی (نمونه برداری از بافت مشکوک دهانه رحم) قرار گرفته باشد، ممکن است پس از بین رفتن اثر داروی بی حسی، کمی درد همانند درد قاعدگی را تجربه کند.
- ممکن است تا چند روز بعد از نمونه برداری ترشحات قهوه ای یا سیاهی داشته باشید که شبیه به دانه های قهوه باشند. نگران نباشید، این ترشحات در طی حداکثر ۵ روز از بین می روند.
- لکه بینی و خونریزی مختصر در حین کولپوسکوپی توام با بیوپسی هم وجود دارد، لذا پیشنهاد می شود همراه خود نوار بهداشتی به همراه داشته باشید.
مواردی که باید سریعا به پزشک مراجعه کنید :
با اینکه کولپوسکوپی یک روش تشخیصی Low Risk محسوب می شود، اما با این حال در صورت مشاهده هرکدام از علائم زیر، مورد را به پزشک خود اطلاع دهید:
- اگر هرگونه علامت عفونت مانند تب بالا یا لرز داشتید.
- ترشح زرد، غلیظ و چسبناک یا دارای بوی بد.
- درد شدید در ناحیه زیر شکم که با مسکن های معمولی آرام نشود.
- خون ریزی از واژن که بیش از هفت روز به طول بینجامد.
خطرات معاینه کولپوسکوپی در دوران بارداری
انجام عمل کولپوسکوپی در طی بارداری کاملا ایمن است. بیوپسی در حین بارداری ریسک بسیار کمی دارد، اما به هرحال در صورت ضروری نبودن، ممکن است پزشک شما انجام کولپوسکوپی را تا پس از زایمان به تاخیر بیندازد. افراد باردار ممکن است پس از انجام کولپوسکوپی خونریزی بیشتری نسبت به افراد غیر باردار داشته باشند. دلیل این اتفاق افزایش تامین خون دهانه رحم در طی بارداری است.
نگران نباشید، کولپوسکوپی و انجام بیوپسی بر توانایی باروری شما تاثیری نخواهد داشت. کولپوسکوپی در دوران بارداری هیچ خطری ندارد، چه برای مادر و چه برای نوزاد . در اکثر موارد، مزایای انجام کولپوسکوپی بسیار بیشتر از ریسک های مرتبط با آن است. درباره نگرانی هایی که در رابطه با انجام کولپوسکوپی دارید با پزشکتان مشورت کنید.
با ما همراه شوید با دیگر مطالب خواندنی و آموزنده از سایت دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
بدون دیدگاه