درد تخمدان و نکاتی که نباید نادیده گرفت ! – قسمت دوم
در بخش قبلی به برخی از دلایل بروز درد تخمدان پرداختیم ، قصد داریم در ادامه این مقاله به سایر عواملی که باعث بروز درد تخمدان می شوند بپردازیم . لطفا همراه ما باشید :
همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- ضرورت انجام سزارین اورژانسی
- تصمیم برای زایمان طبیعی یا زایمان سزارین
- نکاتی پیرامون پریود نشدن بعد از زایمان
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- چند دلیل درد لبه های واژن و تورم
- عفونت رحم و ریزش مو بعد از بروز فیبروم رحم
- دکتر نرگس علیان جراح زنان و متخصص زنان و زایمان اصفهان
- شیاف پروژسترون چه تاثیراتی دارد ؟
- پریود در بانوان شاغل و محیط کار
- خطرات کیست اندومتریوما
بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن (PID) عفونتی است که به رحم، تخمدآنها یا لولههای فالوپ را درگیر میکند. بیشتر اوقات، باکتریهای ایجاد کننده PID سوزاک یا کلامیدیا از طریق روابط جنسی منتقل میشوند.
همچنین ممکن است پس از زایمان، قرار دادن IUD، سقط جنین یا سایر روشهای تهاجمی، بیماری التهاب لگن را از طریق انتقال عفونت انتقال میکند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) منبع معتبر میگوید که PID در زنان در سنین باروری شایعترین است. بیماری التهابی لگن میتواند منجر به آسیب دائمی به اندامهای تناسلی شما شده و همچنین میتواند منجر به عوارض جدی مانند ناباروری و افزایش خطر حاملگی خارج از رحم شود.
ممکن است PID با علائم یا بدون علائم باشد. علائم شما همچنین ممکن است خفیف باشد اما در صورت مشاهده علائم زیر بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
- درد یا حساسیت در لگن یا شکم
- سوزش در هنگام ادرار
- تکرر ادرار
- خونریزی نامنظم
- تغییرات در ترشحات واژن
- درد هنگام رابطه جنسی
- تب
آندومتریوز
آندومتریوز رشد غیر طبیعی بافت قاعدگی در خارج از رحم است. این بافت میتواند در هر جایی از شکم یا لگن، از جمله روی تخمدان، رشد کرده و به همان روشی که در طول چرخه قاعدگی انجام میدهد، عمل کند.
در ابتدای چرخه، بافت در پاسخ به هورمونهای بدن رشد میکند و هنگامی که قاعدگی شروع میشود، بافت نیز مانند پوشش داخلی رحم شروع به کنده شدن و ریزش میکند. این عمل می تواند باعث خونریزی داخلی، بافت اسکار و درد شدید شکم یا لگن شود. علامت اصلی اندومتریوز درد تخمدان است. البته دارد در نواحی دیگری همچون موراد زیر خودش را نشان میدهد:
- دردهای شدید قاعدگی (دیسمنوره)
- درد مزمن لگن یا کمر
- دردی که در حین یا بعد از رابطه جنسی ایجاد می شود
- ادرار دردناک یا حرکات روده، که اغلب در طول دوره قاعدگی درد بدتر و بیشتر می شود .
ناراحتی گوارشی
شدت درد آندومتریوز از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بعضی ممکن است ناراحتی خفیفی را تجربه کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است درد شدیدی داشته باشند که تا حد زیادی بر زندگی روزمره آنها تأثیر بگذارد.
دیگر علائم آندومتریوز عبارتند از:
- خستگی
- حالت تهوع
- اسهال
- یبوست
- ناباروری
درباره درد تخمدان در یکی از مطالب مجله دکتردکتر برایتان توضیح دادهایم؛ مطالعه آن را به شما پیشنهاد میکنیم.
سندرم باقیمانده تخمدان
سندرم باقیمانده تخمدان (ORS) تنها در زنانی رخ میدهد که تخمدآنها و لولههای فالوپ خود را با جراحی برداشتهاند. اگر هر یک از بافت تخمدان در لگن باقی بماند، میتواند به واکنش و تولید هورمون ادامه دهد. این وضعیت میتواند باعث دردی شود که یا ثابت است یا میآید و میرود. زنان مبتلا به سندرم باقیمانده تخمدان نیز ممکن است در حین رابطه جنسی، هنگام ادرار کردن یا اجابت مزاج احساس درد کنند.
درد لگن شایع ترین علامت سندرم باقیمانده تخمدان است. علائم دیگر میتواند شامل موارد زیر باشد:
- احساس یک توده لگنی
- بعد از جراحی علائم یائسگی مورد انتظار را مشاهده نکرده باشید .
- علائم مشابه آندومتریوز
آیا این درد ناشی از سرطان تخمدان است؟
ممکن است نگران شوید و گمان کنید که درد تخمدان شما به این معنی است که سرطان تخمدان دارید. اما سرطان تخمدان نسبتا نادر است. سرطان تخمدان اغلب زنان مسن را تحت تاثیر قرار میدهد و بیشتر زنان در سن ۶۳ سال یا بالاتر تشخیص داده می شود. چندین عامل خطر برای سرطان تخمدان وجود دارد، از جمله:
- داشتن سابقه خانوادگی
- داشتن تغییرات ژنتیکی خاص
- داشتن اضافه وزن یا چاقی
- داشتن اندومتریوز
- بچه دار نشدن یا دیر بچه دار شدن
- استفاده از درمان جایگزینی هورمون پس از یائسگی یا استفاده از درمان های باروری
سیگار کشیدن
اگر سابقه خانوادگی سرطان تخمدان دارید، پزشک یا یک مشاور ژنتیک ممکن است به شما کمک کند تا در مورد خطر فردی خود بیشتر بدانید. مراحل اولیه سرطان تخمدان ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد. به همین دلیل، ممکن است تا زمانی که سرطان گسترش نیافته هیچ علامتی را تجربه نکنید. شایع ترین علائم سرطان تخمدان عبارتند از:
- نفخ یا تورم در شکم
- درد لگن یا شکم
- سیری هنگام غذا خوردن
- تکرر ادرار
- خستگی
- درد هنگام رابطه جنسی
- کمر درد
- تغییرات پریود، مانند پریودهای بسیار سنگین یا پریودهای نامنظم
- کاهش وزن ناخواسته
- ناراحتی معده
- یبوست
کلید اصلی برای کنترل سرطان تشخیص زودهنگام است. اگر علائم دائمی را تجربه میکنید که باعث نگرانی شما شده، با یک پزشک مشورت کنید.
درد ارجاعی
این امکان وجود دارد که یک بیماری در اندام دیگری باعث ایجاد دردی شود که به نظر میرسد از تخمدآنها نشات میگیرد. این عوامل میتوانند شامل آپاندیسیت، حاملگی خارج از رحم، سنگ کلیه، یبوست یا بارداری اولیه باشند. دیگر بیماری هایی که باعث درد تخمدان میشوند عبارتند از:
- اندومتریوما که کیستهای شکلاتی نیز نامیده میشوند، میتوانند در تخمدان افراد مبتلا به اندومتریوز ایجاد شوند.
- کیستهای درموئید که تراتوم نیز نامیده میشوند، از سلول های موجود از بدو تولد رشد میکنند و میتوانند شامل بافتهایی مثل پوست و مو باشند.
- سیستادنوما که با مایع آبکی یا موکوس مانند پر شده و به طور بالقوه میتواند بسیار بزرگ شود.
- آپاندیسیت که درد ناشی از آن در نزدیکی ناف یا سمت راست شما است. همچنین ممکن است از دست دادن اشتها، یبوست یا علائم عفونت مانند تب، لرز و استفراغ را تجربه کنید.
- یبوست یکی از دلایل ایجاد درد تخمدان است. یبوست به زبان ساده به این صورت است که اگر در هفته گذشته کمتر از سه بار اجابت مزاج داشته باشید، احتمالا دچار یبوست شدهاید. همچنین ممکن است مدفوع سفت، زور زدن در توالت و در نتیجه خالی نشدن کامل روده، باعث درد تخمدان در خانمها شود.
- سنگ کلیه در واقع دردی شدید است که روی پهلو و پشت تمرکز دارد. علائم اضافی ممکن است شامل خون در ادرار، درد و تب و لرز باشد.
- عفونت دستگاه ادراری (UTI) دردی است که در مرکز لگن تمرکز کرده است. عفونت دستگاه ادرای همچنین میتواند باعث تکرر ادرار، احساس سوزش هنگام ادرار کردن، یا ادرار کدر شود.
بدون دیدگاه