هر آنچه که باید درباره سرطان تخمدان بدانید :
سرطان تخمدان در حال حاضر پنجمین علت شایع مرگومیر زنان است. تخمدانها دو غده هستند که تخمک و هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون را تولید میکنند. در واقع زمانی این بیماری بروز میکند که سلولهای غیر طبیعی در تخمدان شروع به تکثیر خارج از کنترل کنند و تومور را تشکیل دهند. در صورت عدم درمان، تومور میتواند به سایر قسمتهای بدن گسترش یابد و باعث بروز سرطان تخمدان متاستاتیک یا سرطان تخمدان پیشرفته شود.
سرطان تخمدان اغلب دارای علائم اولیه و هشداردهنده است و طبق آمار، ۲۰ درصد انواع آن در مراحل اولیه قابل شناسایی هستند. درمان سرطان تخمدان معمولاً شامل جراحی و شیمیدرمانی است.
مطالب خواندنی و آموزنده دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- دانستنی های جراحی برداشتن رحم
- جراحی درمانی سرطان تخمدان
- متخصص زنان زایمان اصفهان
- جراحی زیبایی زنان
- کیست کورپوس لوتئوم چیست ؟
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- درمان درد لگن در زنان
- لیزر و جراحی زیبایی لابیا
سرطان تخمدان چه علائمی دارد؟
اغلب سرطانهای تخمدان از اپیتلیوم یا پوشش خارجی تخمدان شروع میشوند. در مراحل اولیه، ممکن است علائم کمی وجود داشته باشد یا اصلاً وجود نداشته باشد. معمولا پزشکان خیلی زود متوجه نشانههای اولیه این بیماری نمیشوند، زیرا یا مشابه سایر بیماریهای رایج مانند سندرم پیش از قاعدگی، سندرم روده تحریکپذیر یا مشکلات مثانه هستند یا تمایل به از بین رفتن و عود دوباره دارند. از مهمترین علائم اولیه سرطان تخمدان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس درد یا فشار در لگن
- خونریزی واژینال غیر منتظره
- احساس درد در کمر یا شکم
- نفخ
- احساس سیری سریع هنگام غذا خوردن
- تغییر در الگوی ادرار مانند تکرر ادرار
- تغییر در عادات حرکت روده مانند یبوست
اگر این موارد از اولین علامت سرطان تخمدان ۲ هفته یا بیشتر طول بکشند، فرد باید به پزشک متخصص زنان و زایمان اصفهان مراجعه کند. سرطان تخمدان در صورت پیشرفت، میتواند علائم دیگری مانند موارد زیر نیز ایجاد کند:
- حالت تهوع و سوءهاضمه
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- تنگی نفس
- خستگی
معمولا علائم این بیماری در دختر باکره تفاوت زیادی با خانمهای متاهل ندارد.
علل و عوامل خطر موثر در بروز سرطان تخمدان
سرطان تخمدان زمانی ایجاد میشود که سلولهای این ناحیه از بدن به روشی کنترل نشده تقسیم و تکثیر میشوند. اینکه چرا این بیماری اتفاق میافتد دقیقا مشخص نیست، اما متخصصان برخی از عوامل خطر موثر در بروز آن را شناسایی کردهاند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
سابقه خانوادگی
داشتن یک خویشاوند نزدیک با سابقه سرطان تخمدان یا سینه، احتمال ابتلای شما را به این بیماری افزایش میدهد. بههمیندلیل، انجام غربالگری ژنتیکی برای تشخیص بهموقع جهش در ژن BRCA ممکن است به تعیین اینکه آیا فردی در معرض خطر بالاتر ابتلا به سرطان تخمدان و پستان است یا خیر کمک کند.
سن
با توجه به اینکه حدود ۵۰ درصد از موارد این بیماری پس از ۶۳ سالگی رخ میدهند، میتوان گفت که با افزایش سن خطر بروز آن افزایش مییابد.
تاریخچه باروری خانم
هر چه تعداد بارداری یک زن بیشتر باشد، به نظر میرسد که خطر کمتری او را تهدید میکند. شیردهی نیز ممکن است این خطر را کاهش دهد. با این حال، داشتن فرزند در مراحل بعدی زندگی (پس از ۳۵ سالگی) یا هرگز بچهدار نشدن با خطر بیشتری همراه است.
سرطان پستان
افرادی که سابقه سرطان سینه دارند شانس بیشتری برای ابتلا به سرطان تخمدان دارند. این مسئله ممکن است بهدلیل تغییرات در ژن BRCA باشد. بههمیندلیل، برخی از افراد مبتلا به سرطان سینه که نتایج آزمایش آنها برای جهش این ژن مثبت است. ممکن است بهعنوان درمان پیشگیرانه، اوفورکتومی یا جراحی برای برداشتن تخمدانها را انجام دهند.
هورمون درمانی
به نظر میرسد هورمون درمانی پس از یائسگی خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. هرچه فرد مدت زمان بیشتری از این نوع درمان استفاده کند، در معرض خطر بالاتری است. با این حال، ممکن است این خطر پس از توقف درمان کاهش یابد.
چاقی و اضافه وزن
این بیماری در افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) بالای ۳۰ دارند، شایعتر است.
سابقه جراحی رحم
انجام عمل جراحی برای برداشتن رحم که هیسترکتومی نامیده میشود، ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را تا یک سوم کاهش دهد.
زگیل تناسلی
دانشمندان پیوندهایی بین ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و انواع سرطان از جمله سرطان لوزه و سرطان دهانه رحم پیدا کردهاند. در سال ۲۰۱۳، نویسندگان یک متاآنالیز گزارش دادند که دوز بالایی از این ویروس در بین افراد مبتلا به این بیماری پیدا شده است. عوامل دیگری که ممکن است خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان تخمدان را افزایش دهند عبارتند از:
- داشتن سطوح بالایی از آندروژنها یا هورمونهای مردانه در بدن
- نوع رژیم غذایی
- استفاده از پودر تالک که اغلب در محصولات آرایشی یافت میشود .
آیا امکان پیشگیری از سرطان تخمدان وجود دارد؟
اگرچه هنوز هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد، اما ممکن است راههایی برای کاهش خطر ابتلا به وجود داشته باشد. مواردی مانند:
مصرف قرصهای ضد بارداری را در نظر بگیرید: از پزشک خود بپرسید که آیا مصرف قرصهای ضد بارداری خوراکی ممکن است برای شما مناسب باشد یا خیر. با توجه به اینکه طبق تحقیقات انجام شده، مصرف آنها خطر ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد.
فاکتورهای خطر خود را با پزشک در میان بگذارید:
اگر سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه و این بیماری را دارید، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. پزشک شما میتواند با توجه به شرایط بالینی شما میزان خطر را تخمین بزند. ممکن است به یک مشاور ژنتیک ارجاع داده شوید که میتواند به شما کمک کند برای انجام جراحی پیشگیرانه تصمیم بگیرید. اگر مشخص شد که جهش ژنی دارید که خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش میدهد، ممکن است برای جلوگیری از بروز این بیماری جراحی برای برداشتن یک یا هر دو تخمدان را در نظر بگیرید.
بدون دیدگاه