زایمان طبیعی و نکاتی که باید دربارهاش بدانید :
بچهدارشدن چالش مهمی در زندگی است. یکی از مهمترین بخشهای این فرایند هم تصمیمگیری درباره شیوه زایمان است. زایمان طبیعی به روشی گفته میشود که در آن، نوزاد از راه واژن و بهطور طبیعی به دنیا میآید. این سبک از زایمان از پرطرفدارترین و رایجترین شیوهها برای به دنیا آوردن بچه است.
مزایای این روش برای مادر و فرزند زیاد است و خطرات کمتری هم نسبت به روش سزارین دارد. البته چیزهای زیادی درباره این سبک از زایمان وجود دارد که باید با آنها آشنا شوید. در ادامه برایتان از تمام نکات لازم درباره این موضوع خواهیم گفت. یادتان باشد که هرگونه مشورت در این زمینه باید با متخصص زنان و زایمان اصفهان یا دیگر شهرها صورت بگیرد.
همراه ما باشید با مطالب خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- لکه بینی تخمک گذاری و تفاوت آن با سایر خونریزیها
- احتمال بارداری با دست آغشته به اسپرم
- بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- از هموروئید در بارداری چه می دانید؟
- اقدامات لازم برای پیشگیری و کنترل زایمان زودرس
- تحلیل انواع بوی خون قاعدگی
- آشنایی با هایمن
- عوارض شایع استفاده از آی یو دی
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- راهنمای وضعیت مادر و جنین در هفته ۴۰ بارداری
زایمان طبیعی
با خروج نوزاد از واژن مادر، زایمان طبیعی یا واژینال رخ میدهد. این روش رایج زایمان، با انقباض رحم و بازشدن دهانه آن برای خروج بچه از واژن همراه است. متخصصان زنان معمولاً این روش را به روشهای دیگر ارجح میدانند چون خطرات کمتری برای مادر و نوزاد به همراه دارد. زایمان طبیعی معمولاً بین هفته ۳۷ام تا ۴۲ام بارداری رخ میدهد. تعداد زایمانهایی که به این روش در سراسر دنیا اتفاق میافتند از روشهای دیگر بسیار پرشمارتر هستند. ۸۰درصد زایمانها در جهان هم به همین شیوه انجام میشود. انواع زایمان وجود دارد اما روش طبیعی محبوبتر و رایجتر است.
انواع زایمان طبیعی
زایمان به روش طبیعی دارای انواع مختلفی است:
- زایمان خودجوش (Spontaneous)؛ در این روش، بچه به طور طبیعی و بدون کمک هیچ دارویی از راه کانال تولد و واژن به دنیا میآید.
- زایمان با القا (labor induction)؛ در این روش از زایمان طبیعی از داروها یا راهکارهایی برای تسهیل خروج بچه از واژن استفاده میشود.
- زایمان کمکی (Assisted vaginal delivery)؛ با القای زایمان هم از دستگاههایی مانند فورسپس (forceps) یا وکیوم کمک گرفته میشود. دو روش دیگر هم میتوانند با کمک ابزارهای این روش پیش بروند. در واقع، در زایمان کمکی از ابزارهایی برای بیرونآورد نوزاد استفاده میشود.
علائم شروع زایمان طبیعی چیست؟
قرارگرفتن در آستانه زمان زایمان با بروز نشانهها و علامتهایی همراه است. از جمله این علائم باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- انقباضات رحم
- درد کمر و شکم
- پارهشدن کیسه آب
- خونریزی از واژن
هر زایمان طبیعی به ۳ مرحله اصلی تقسیم میشود. که عبارتند از :
- زایمان
- تولد
- زایمان جفت
زایمان واژینال
زایمان
نخستین مرحله از زایمان طبیعی با انقباضهای رحم شروع میشود. این مرحله با بازشدن ۱۰سانتیمتری دهانه رحم همراه است. این بخش از زایمان به سه دسته تقسیم میشود؛ زایمان زودرس، فعال و انتقالی.
- زایمان زودرس؛ در این شکل از زایمان، دهانه رحم به اندازه ۵ سانتیمتر باز میشود.
- زایمان فعال؛ در این شکل از زایمان هم انقباضها طولانیاند و هریک در حدود ۱ دقیقه ادامه دارند. فاصله این انقباضها هم ۳ دقیقه از یکدیگر است. در چنین حالتی از بیحسی اپیدورال (epidural) یا تزریق اکسیتوسین (oxytocin) استفاده میشود.
- زایمان انتقالی؛ در این حالت، انقباضها سریع رخ میدهند و بیشتر از ۱ دقیقه طول میکشند. در واقع، بازشدن ۱۰ سانتیمتری دهانه رحم هم هنوز رخ نداده و علائمی مانند تعریق، لرزش یا استفراغ در مادر رخ میدهد. این حالت پیش از شروع زورزدن مادر برای خروج بچه است.
تولد
مرحله تولد هم زمانی شروع میشود که دهانه رحم ۱۰ سانتیمتر باز شده و پایان این بخش از زایمان هم با خروج نوزاد از رحم همراه است. در این مرحله، انقباضهای رحم شدید میشود و مادر باید تلاش برای زورزدن در ناحیه خروج بچه را بیشتر کند.
احساسی که ایجاد میشود، شبیه نیاز شدید به دفع است. برای کسانی که از بیحسی اپیدوریال استفاده میکنند، حضور پزشکی که فرایند را تسهیل میکند، بسیار ضروری است. مرحله تولد از چند دقیقه تا چند ساعت طول میکشد. برای کسانی که پیشتر تجربه زایمان طبیعی داشتهاند، این مرحله سادهتر پیش میرود.
زایمان جفت
آخرین مرحله زایمان هم زایمان جفت است. زایمان جفت با خروج بچه از رحم شروع میشود. در این بخش از کار، پزشکان از مادر میخواهند که زور بیشتری به ناحیه واژن وارد کند. این مرحله چند دقیقه پس از خروج نوزاد از رحم شروع میشود و حدود ۳۰ دقیقه طول میکشد. شرایط بدنی هرکس و موضوعاتی مانند قرارگیری نوزاد یا بیحسی روی زمان و میزان درد در این بخش از زایمان اثرگذار هستند.
زایمان طبیعی چقدر طول میکشد؟
بعد از بازشدن دهانه رحم به اندازه ۱۰سانتیمتر، فرایند زایمان میتواند از ۲ تا ۴ ساعت طول بکشد. اما بازشدن دهانه رحم در طی چه مدت زمانی به ۱۰ سانتیمتر میرسد؟ دهانه رحم در هر ساعت، تقریباً ۱ سانتیمتر باز میشود. بنا به شرایط هر فرد، این مقدار میتواند زودتر یا دیرتر باز شود.
برای کسانی که نخستین بار است، این نوع زایمان را تجربه میکنند، فرایند زایمان میتواند از ۱۲ تا ۱۸ ساعت طول بکشد. کسانی که پیشتر زایمان طبیعی داشتهاند، مدتزمان کمتری برای به دنیاآوردن بچه نیاز دارند. همهچیز به شرایط مادر و بچه وابسته است. بعضی سریعتر زایمان میکنند و برخی ساعتهای متمادی (بیشتر از ۱۰ ساعت) درگیر این فرایند هستند.
زایمان به روش طبیعی میتواند با درد زیادی همراه باشد. روشهای مختلفی برای کاهش درد این فرایند به مادران توصیه میشود. برای مثال از روش زایمان با اپیدورال و بیحسی ستون فقرات برای کمکردن درد زایمان استفاده میشود.
با این روش، بخش پایینتنه بدن را بیحس میکنند. لازم است که در دوران بارداری با پزشک معالج خود درباره رسیدن به بهترین شیوه زایمان به نتیجه برسید.
فواید زایمان طبیعی چیست؟
زایمانکردن به روش طبیعی مزایای زیادی برای مادر و بچه به همراه میآورد. برای مثال:
- دوران بهبود و بازیابی از زایمان سریعتر پیش میرود.
- تولید شیر در بدن مادر، پس از آن زودتر شروع میشود.
- در بارداریهای بعدی، فرایند راحتتر و بیمشکلتر پیش میرود.
- امکان بروز مشکلات تنفسی برای بچه هم در روش طبیعی کمتر است.
- سیستم ایمنی بچه قویتر و بیمشکلتر خواهد بود.
- امکان شیردهی به نوزاد از راه پستان و به طور طبیعی هم بیشتر میشود.
بدون دیدگاه