آشنایی با جایگزین های جراحی هیسترکتومی

متخصص زنان و زایمان اصفهان | آشنایی با جایگزین های جراحی هیسترکتومی

با بهترین جایگزین های هیسترکتومی آشنا شوید :

جراحی هیسترکتومی | یکی از رایج ترین عمل های زنانه در دنیا، عمل هیسترکتومی یا برداشتن رحم است. این جراحی برای درمان خونریزی زیاد، قاعدگی دردناک، فیبروم بزرگ، اندومتریوز، التهاب لگنی، پارگی رحم موقع زایمان و … انجام می شود. عمل برداشتن رحم با عوارضی مثل نازایی، یائسگی زودرس و افسردگی برای از دست دادن رحم همراه است. به همین دلیل پزشکان ترجیح می دهند، آخرین گزینه درمان بیماران، خارج کردن رحم و اندامهای تولید مثلی زنانه باشد. ما در این مقاله به شما خواهیم گفت که چه زمانی به هیسترکتومی نیاز دارید و روشهای جایگزین آن چیست عمل هیسترکتومی چگونه انجام می شود؟


مطالب خواندنی و آموزنده دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


متخصص زنان و زایمان اصفهان | چسبندگی بعد از هیسترکتومی

روشهای جایگزین عمل هیسترکتومی

عمل هیسترکتومی با ایجاد یک برش بزرگ برش روی شکم انجام می شود و جراح قسمتی و یا کل رحم را خارج می کند. گاهی لازم است همراه خارج کردن رحم، تخمدانها و لوله های فالوپ هم برداشته شوند. این جراحی با استفاده از بیهوشی در بیمارستان انجام می شود. انواع عمل هیسترکتومی عبارت است از:

  1. عمل هیسترکتومی شکمی یا آبدومینال
  2. عمل هیسترکتومی واژینال
  3. عمل هیسترکتومی با لاپاراسکوپی
  4. عمل هیسترکتومی ساب توتال (برداشتن بخشی از رحم)
  5. عمل هیسترکتومی توتال (برداشتن کامل رحم) بسته به روش جراحی و وضعیت بیمار، بعد از عمل باید یک تا چند روز بستری شوید و بعد از آن در منزل استراحت کنید.

برای امکان بچه دار شدن در آینده و جلوگیری از عوارض و خطرات عمل هیسترکتومی، پزشکان سعی می کنند تا حد ممکن از روشهای جایگزین استفاده کنند.

جایگزین های عمل هیسترکتومی چیست؟

جراحی برداشتن رحم یک روش پر تهاجم و با عوارض جدی است. به همین دلیل پزشکان سعی می کنند از گزینه درمانی کم تهاجم زیر به عنوان جایگزین جراحی برداشتن رحم استفاده کنند:

آمبولیزاسیون فیبروم رحمی (UFE)

آمبولیزاسیون فیبروم رحم جایگزین جراحی هیسترکتومی یک روش کم تهاجم است که در آن رگهای خونی تغذیه کننده ی فیبروم های رحمی مسدود می شوند. این کار باعث کوچک شدن و مرگ فیبروم ها می شود. بانوانی که با این روش درمان می شوند، ۱۲ تا ۲۴ ساعت بعد از آمبولیزاسیون احساس درد دارند. این دردها شبیه دردهای زایمانی گزارش شده است ولی بیماران از نتیجه درمان راضی هستند. با استفاده از این روش، ۸۵% تا ۹۰% از بیماران تا حد قابل توجهی علائم شان بهبود می یابد.

متخصص زنان و زایمان اصفهان |اعمال جراحی میومکتومی

عمل میومکتومی

عمل میومکتومی یک روش سرپایی و کم تهاجم برای برداشتن فیبروم و پولیپ رحمی و دست نخورده ماندن رحم است. با انجام این جراحی، علائم بیماران در ۸۰ تا ۹۰ درصد موارد کاهش می یابد. این جراحی به سه روش انجام می شود:

  • میومکتومی هیستروسکوپی : عمل هیستروسکوپی برای برداشتن فیبروم های داخل حفره رحمی و درمان خونریزی شدید قاعدگی بسیار مناسب است. در این روش، جراح با وارد کردن دستگاه هیستروسکوپ به واژن، فیبروم ها را از رحم خارج می کند.
  • میومکتومی لاپاراتومی : لاپاراتومی یک روش میومکتومی باز شکمی است که در آن بدون برداشتن رحم، فیبروم ها با ایجاد برشهای کوچکی روی شکم برداشته می شوند. برشهای روی شکم و رحم در این جراحی به کمک بخیه بسته می شود. بهبودی بیمار بعد از عمل لاپاراتومی طولانی تر از بقیه روشهای میومکتومی است و بعد از ۶ هفته بیمار بهبود می یابد.
  • لاپاراسکوپی : عمل میومکتومی لاپاراسکوپی یک عمل کم تهاجم و سرپایی است که با استفاده از برشهای ریز نزدیک ناف و وارد کردن دوربین لاپاراسکوپ و ابزار جراحی انجام می شود. بعد از عمل لاپاروسکوپی نیازی به بستری شدن ندارید و ظرف ۷-۱۰ روز بعد از عمل می توانید به زندگی عادی تان برگردید.

جراحی با روش های میومکتومی کم تهاجم است و به حفظ توانایی باروری بیمار کمک می کند. جراحان بسته به وضعیت بیمار و فیبروم ها تصمیم می گیرند که چه روشی برای میومکتومی بهتر است. اما اگر عمل میوکتومی جواب ندهد، راه به جز عمل برداشتن رحم نیست.

ابلیشن یا برداشتن آندومتر (ERA)

ابلیشن آندومتر یک روش جایگزین جراحی هیسترکتومی برای درمان خونریزی غیرطبیعی ناشی از میوم یا پولیپ رحم است. در این روش پوشش اضافی رحم در لایه آندومتر با استفاده از از تکنیک های زیر برداشته می شود:

  1. بالون درمانی
  2. تزریق آب نمک داغ
  3. کرایوآبلیشن
  4. فرسایش مایکروویو الکتروکوتر ابلیشن با فرکانس رادیویی
  5. لاپاروسکوپی

گاهی ممکن است همزمان با ابلیشن، نیاز باشد عمل میومکتومی لاپاراسکوپی هم انجام شود. البته آبلیشن آندومتر برای زنانی که فیبروم های زیادی دارند، روش مناسبی نیست و باید روش های دیگر را امتحان کنند.

متخصص زنان و زایمان اصفهان |برداشتن رحم - لاپاراسکوپی هیسترکتومی

میولیز

میولیز اولین روش لاپاراسکوپیک و جایگزین عمل خارج کردن رحم بوده است. از این روش برای کوچک کردن میوم ها استفاده می شود. در این روش، برای کوچک کردن فیبرومها، جراح به طور مکرر یک فیبر لیزر یا یک سوزن کوتر دوقطبی را وارد جاهای مختلف فیبروم می کند. چند هفته بعد از میولیز، فیبرومها کوچکتر می شوند.

در حال حاضر و با پیشرفت روشهای جراحی، پزشکان بیشتر از روش میومکتومی لاپاراسکوپی که جدیدترین روش درمان فیبروم است، به جای میولیز استفاده می کنند.

سوناتا (SONATA)

درمان با روش SONATA یک روش جدید و کم تهاجم است که با فرسایش فرکانس رادیویی میوم و بدون نیاز به لاپاراسکوپی و برش زدن شکم انجام می شود. برای کوچک کردن سایز فیبروم ها با این روش، از یک پروب سونوگرافی برای دیدن داخل رحم و وارد کردن یک سوزن به داخل فیبروم استفاده می شود. این روش برای درمان فیبروم های خیلی بزرگ یا فیبروم ساب سروزال (بیرون دیواره رحم) مناسب نیست.

در بعضی موارد هم پزشکان از SONATA همراه عمل میومکتومی لاپاروسکوپی یا هیستروسکوپی استفاده می کنند. اگر درمان های کم تهاجمی که در بالا گفته شد، نتوانند میوم شما و علائم آن را درمان کنند، گزینه ای به جز عمل جراحی برداشتن رحم نیست. گزینه های غیر تهاجمی جایگزین عمل برداشتن رحم روشهای زیر درمان های غیرتهاجمی و جایگزین عمل هیسترکتومی رحم هستند و اولین خط درمان به حساب می آیند.

درمان های دارویی

در این روش برای کنترل علائم درد و خونریزی، داروهایی مثل قرص ضد بارداری، مسکن، NSAID ها و داروهای ضد التهاب تجویز می شوند. هورمون تراپی: در این روش، از داروهای هورمونی مثل پروژستین ها برای کاهش درد و خونریزی قاعدگی و مسدود کردن استروژن و هورمون های دیگر تخمدانها استفاده می شود.

گذاشتن آی یو دی: در این روش از آیودی های هورمونی برای کاهش مشکلات قاعدگی بیمار مثل خونریزی زیاد، دردهای قاعدگی، … استفاده می کنند. به علاوه در کنار این روشهای درمانی اغلب به بیماران توصیه می شود ورزش کنند، کاهش وزن بدهند و از خوردن غذاهای مضر برای فیبروم رحمی بپرهیزند. با قطع مصرف هورمون و داروهای دیگر دوباره علائم بیمار عود می کنند. بنابراین، پزشکان مجبورند برای درمان بیمار از روشهای کم تهاجم یا تهاجمی استفاده کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید