هیدروسالپنکس یا تورم لوله های رحمی

بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان | هیدروسالپنکس یا تورم لوله های رحمی

بررسی علائم و نشانه های هیدروسالپنکس

هیدروسالپنکس به معنی تورم لوله های رحمی و تجمع مایع داخل آنها گفته می شود. لوله های فالوپ یا لوله های رحمی واسطه رسیدن سلول اسپرم و تخمک و همچنین انتقال جنین لقاح یافته به داخل رحم می باشند.

زنان مبتلا به هیدروسالپنکس ممکن هست کاملا بدون علامت باشند و یا از دردهای مبهم زیر شکم و ترشحات واژینال مقاوم به درمان رنج ببرند. مهمترین علت ایجاد هیدروسالپنکس شامل عفونت های قدیمی لگن، سل لگنی، اندومتریوز و جراحی های لگن هستند. ایجاد هیدروسالپنکس سبب بروز مشکلات جدی در باروری زنان می شود.

هیدروسالپنکس در بیشتر زنان هیچ نشانه آزاردهنده ای ندارد و در بررسی های علل ناباروری پزشک از طریق عکس رنگی رحم متوجه وجود این ضایعه می شود. در زنان علامتدار این علائم شامل دردهای مزمن لگن و ترشحات چرکی واژن که به سختی به درمانهای آنتی بیوتیک پاسخ می دهد.

آشنایی با راه های تشخیص هیدروسالپنکس

سونوگرافی واژینال

در سونوگرافی واژینال تورم و بزرگ شدن لوله های فالوپ قابل دیدن هست ولی این روش در تشخیص بیماری حدود چهل درصد ارزش دارد.

عکس رنگی رحم یا هیستروسالپینگوگرافی

در این روش ابتدا ماده حاجب از طریق دهانه رحم به داخل رحم تزریق می شود. همزمان با اشعه ایکس از لگن بیمار عکس برداری می شود. این گرافی شایعترین روش تشخیص هیدروسالپنکس می باشد.

لاپاراسکوپی

در این روش از طریق ایجاد برش های بسیار کوچک بر روی شکم و از طریق جایگذاری تروکار و استفاده از سیستم تصویر تمام پاتولوژی های شکم و لگن به صورت مستقیم شناسایی می شود. درمان و جراحی های لازم بر روی لوله های آسیب دیده نیز از طریق لاپاراسکوپی قابل انجام است.

چه عواملی سبب بروز هیدروسالپنکس می شود؟

  • سابقه جراحی های لگن مانند کیست تخمدان
  • جراحی های شکم مثل اپاندکتومی
  • سابقه حاملگی خارج رحم
  • اندومتریوز
  • عفونت های مقاربتی
  • بیماری های التهابی مزمن لگن

 

درمان بیماری های زنان 

بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان |دلایل ناباروری در زنان و مردان

هیدرو سالپنکس چگونه سبب ناباروری می شود؟

در انتهای لوله های فالوپ شرابه هایی وجود دارد. این شرابه ها در جذب تخمک از سطح تخمدان ها و انتقال تخمک به داخل لوله های رحم نقش بسیار موثری دارند. سپس تخمک و اسپرم در لوله های فالوپ لقاح می یابند. سلول تخم تشکیل شده از لوله های رحم به داخل رحم می رود و در اندومتر لانه گزینی انجام می شود. در صورت بروز هیدروسالپنکس مراحل لقاح اسپرم و تخمک و انتقال انها به داخل رحم با مشکل مواجه شده و ناباروری اتفاق می افتد. در لوله های دچار هیدروساپنکس میزان حاملگی خارج رحم افزایش می یابد.

بیشتر بدانید : دلایل ناباروری در زنان و مردان

روش های درمان هیدروسالپنکس

وقتی لوله های فالوپ دچار هیدروسالپنکس می شود، بافت مژک دار و مفید داخل لوله از بین می رود. بنابراین لوله های اسیب دیده قابل اصلاح نیستند. بهترین روش درمان هیدروسالپنکس خارج کردن لوله های اسیب دیده و جدا سازی انها از رحم می باشد. حفره داخل لوله های فالوپ در هیدروسالپنکس مملو از مایعی است که حاوی سلولهای التهابی است این مایع ممکن است به سمت رحم سرریز شود و سبب اختلال در لانه گزینی جنین شود.

پس از برداشتن لوله های رحم یا به اصطلاح سالپنژکتومی و یا قطع ارتباط لوله ها با رحم به صورت بستن لوله ها بیمار اماده قرارگیری در سیکل آی وی اف می گردد.در بیمارانی که به علت اندومتریوز دچار هیدروسالپنکس شده اند، بهتر است ابتدا سیکل تحریک تخمک گذاری و ای وی اف انجام شود. سپس لاپاراسکوپی انجام شده مناطق درگیر با اندومتریوز درمان شده و لوله های دچار هیدروسالپنکس مسدود شده اند. در نهایت انتقال جنین بعد از مدتی انتقال جنین انجام خواهد شد.

انواع جراحی های متخصص زنان و زایمان

 

ارتباط با پزشک متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید