سندرم هلپ (HELLP) چیست؛ علائم، خطرها
سندرم HELLP یک اختلال بالقوه تهدید کننده زندگی است که معمولاً با پره اکلامپسی همراه است، وضعیتی که در ۵ تا ۸ درصد از بارداری ها و اغلب پس از هفته بیستم بارداری رخ می دهد. پره اکلامپسی همچنین می تواند در اوایل بارداری یا به ندرت پس از زایمان رخ دهد. سندرم HELLP اختلالی در کبد و خون است که در صورت عدم درمان می تواند کشنده باشد. علائم سندرم HELLP گسترده و مبهم است و اغلب تشخیص اولیه آن دشوار است. نام سندرم HELLP مخفف سه ناهنجاری اصلی است که در تجزیه و تحلیل اولیه آزمایشگاهی مشاهده می شود. این شامل:
- H: همولیز
- EL: افزایش آنزیم های کبدی
- LP: تعداد پلاکت کم
همولیز به تجزیه گلبول های قرمز خون اشاره دارد. در افراد مبتلا به همولیز، گلبول های قرمز خون خیلی زود و سریع تجزیه می شوند. این امر ممکن است منجر به کاهش سطح گلبول های قرمز خون و در نهایت منجر به کم خونی شود، کم خونی وضعیتی است که در آن خون اکسیژن کافی را به بقیه بدن نمی رساند. آنزیم های کبدی بالا نشان می دهد که کبد به درستی کار نمی کند. سلول های کبدی ملتهب یا آسیب دیده مقادیر زیادی از مواد شیمیایی خاص از جمله آنزیم ها را به خون نشت می کنند.
پلاکت ها اجزای خون هستند که به لخته شدن کمک می کنند. وقتی سطح پلاکت پایین باشد، خطر خونریزی بیش از حد افزایش می یابد. سندرم HELLP یک اختلال نادر است که کمتر از ۱ درصد از تمام بارداری ها را تحت تاثیر قرار می دهد. با این حال، این وضعیت یک نگرانی عمده برای سلامتی است و می تواند هم برای مادر و هم برای نوزاد متولد نشده تهدید کننده زندگی باشد. درمان و زایمان سریع نوزاد معمولا برای بهترین نتیجه مورد نیاز است. سندرم هلپ معمولا در سه ماهه آخر بارداری ایجاد می شود، اما ممکن است زودتر یا حتی پس از زایمان اتفاق بیفتد.
علت علائم ناشناخته است. برخی از متخصصان معتقدند سندرم HELLP شکل شدید پره اکلامپسی یعنی یک عارضه بارداری که باعث فشار خون بالا می شود، است. تقریباً ۱۰ تا ۲۰ درصد از زنان مبتلا به پره اکلامپسی به سندروم HELLP نیز مبتلا خواهند شد. همچنین عوامل خاصی وجود دارد که می تواند خطر ابتلا به سندرم HELLP را افزایش دهد، مانند فشار خون بالا یا دیابت، سن بالای مادر، حمل چند قلو مانند دوقلو و داشتن سابقه قبلی پره اکلامپسی.
همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- آیا درمان کیست تخمدان امکانپذیر است؟
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- عوارضی که در دوران بارداری رخ می دهد ؟
- دکتر نرگس علیان جراح زنان و متخصص زنان و زایمان اصفهان
- جراحی برداشت میوم در زمان انجام سزارین
علائم سندرم هلپ (HELLP) چیست؟
علایم سندرم HELLP بسیار شبیه علائم آنفولانزای معده است. نشانه ها ممکن است به نظر علائم “طبیعی” بارداری باشد. با این حال، اگر در دوران بارداری علائم مشابه آنفولانزا را تجربه کردید، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. فقط پزشک می تواند مطمئن شود که علائم شما نشان دهنده مشکلات جدی سلامتی نیست. علائم سندرم HELLP ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، اما رایج ترین آنها عبارتند از:
- احساس ناخوشی یا خستگی
- به طور کلی درد معده، به خصوص در قسمت بالای شکم
- حالت تهوع
- استفراغ
- سردرد
همچنین ممکن است موارد زیر را تجربه کنید :
- تورم، به خصوص در دست ها یا صورت
- افزایش وزن بیش از حد و ناگهانی
- تاری دید، از دست دادن بینایی یا سایر تغییرات در بینایی
- سردرد
- درد شانه
- درد هنگام تنفس عمیق
در موارد نادر، ممکن است دچار گیجی و تشنج نیز بشوید. این علائم و نشانه ها معمولاً نشان دهنده سندرم هلپ پیشرفته هستند و باید ارزیابی فوری توسط پزشک انجام گیرد.
عوامل خطر برای سندرم هلپ (HELLP) چیست؟
علت سندرم هلپ ناشناخته است، اما عوامل خاصی وجود دارد که ممکن است خطر ابتلا به آن را افزایش دهد. پره اکلامپسی بزرگترین عامل خطر است. این وضعیت با فشار خون بالا مشخص می شود و معمولاً در سه ماهه آخر بارداری رخ می دهد. با این حال، ممکن است در اوایل بارداری یا پس از زایمان (در موارد نادر) ظاهر شود. همه زنان باردار مبتلا به پره اکلامپسی به سندرم HELLP مبتلا نمی شوند.
سایر عوامل خطر برای HELLP عبارتند از :
- بالای ۳۵ سال بودن
- آفریقایی-آمریکایی بودن
- چاقی
- داشتن حاملگی های قبلی
- داشتن دیابت یا بیماری کلیوی
- داشتن فشار خون بالا
- سابقه پره اکلامپسی
همچنین اگر در بارداری قبلی این بیماری را داشته اید، در معرض خطر بیشتری برای سندرم HELLP هستید. یک مطالعه نشان داد که خطر عود اختلالات فشار خون بالا، از جمله پره اکلامپسی و HELLP، در حاملگی های آینده حدود ۱۸ درصد است.
سندرم هلپ (HELLP) چگونه تشخیص داده می شود؟
در صورت مشکوک بودن به سندرم HELLP، پزشک معاینه فیزیکی انجام می دهد و آزمایشات مختلفی را تجویز می کند. در طول معاینه، پزشک ممکن است حساسیت شکم، بزرگ شدن کبد و هر گونه تورم اضافی را احساس کند. اینها می توانند نشانه های مشکل کبدی باشند. پزشک ممکن است فشار خون را نیز بررسی کند. برخی از آزمایشات نیز می توانند به پزشک شما در تشخیص کمک کنند. پزشک همچنین ممکن است آزمایش های زیر را توصیه کند :
- آزمایش خون برای ارزیابی سطح پلاکت، آنزیم های کبدی و تعداد گلبول های قرمز
- آزمایش ادرار برای بررسی پروتئین های غیر طبیعی
- MRI برای تعیین اینکه آیا خونریزی در کبد وجود دارد یا خیر.
بدون دیدگاه