نکات آموزنده و بهداشتی پیرامون اولین پریودی در دختران
در بخش قبلی به برخی از نکات پیرامون موضوع اولین پریود در دختران پرداختیم . با ما همراه باشید تا بیشتر در این باره بدانیم :
اولین پریود و نکات آموزنده و کاربردی – قسمت اول
همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- دلایلی که باعث پاره شدن کاندوم می شود ؟
- معایب و مزایا زایمان اپیدورال
- کم خونی در دوران بارداری _ آنچه لازم است بدانید :
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- با فعالیت بدنی میل جنسی خود را افزایش دهید !
- دکتر نرگس علیان جراح زنان و متخصص زنان و زایمان اصفهان
- فواید زایمان طبیعی برای نوزاد
- سبک زندگی در هفته اول بارداری
- اثر اختلال عملکرد اندام ها و بیماری های زنان بر ناباروری زنان
- راهکار های کاهش درد پیش از زایمان
لباسهای زیر مخصوص دوران پریود دختران
این نوع از لباسهای زیر که به تازگی به بازار عرضه شدهاند مانند لباسهای زیر عادی هستند با این تفاوت که از پارچههای مخصوصی ساخته شدهاند که بافتها و خون قاعدگی را جذب میکند. اگر پریود سنگینی دارید، گاهی لازم است که از این نوع لباس زیر جهت اطمینان از عدم نشت خون به دیگر لباسها استفاده کنید. بعد از هر بار استفاده باید لباس طبق دستور العمل خاص آن شسته شود.
نوار بهداشتی
نوار بهداشتی مستطیلی شکل بوده و از مواد جاذب ساخته شده است. پد بهداشتی به واسطهی داشتن چسب پشت آن به لباس زیر میچسبد. پد بهداشتیهای بالدار دارای دو قسمت چسبدار در دو طرف خود هستند که کمک میکند پد بهداشتی به لبه های لباس زیر بچسبد. هر ۴ تا ۸ ساعت پد بهداشتی باید عوض شود. با این همه قانون ثابتی وجود ندارد. هرگاه احساس کردید که پد بهداشتی مرطوب و چسبنده شده است، آن را عوض کنید.
پد بهداشتیهای در اندازههای مختلف در دسترس هستند و هر کدام از اندازههای مختلف نوار بهداشتی مناسب نوع و شدت خاصی از خونریزی است. در حالت کلی هر چه نوار بهداشتی کوچکتر باشد، شدت جذب کمتری خواهد داشت. بهتر است در روزهای اول پریود که خونریزی شدیدتر است از انواع با جذب بالا استفاده شود و با گذشت زمان که مقدار خونریزی کمتر شد از انواع کوچکتر استفاده کرد.
پدهای بهداشتی روزانه
بهتر است که چندین روز قبل از آغاز پریود از این نوع از پدها استفاده کنید. پدهای روزانه نازک و کوچک بوده و هنگام آغاز یکبارهی خونریزی ماهیانه جلوی نشت احتمالی خون به دیگر لباسها را خواهند گرفت. از این نوع از پدها در پایان قاعدگی که خونریزی سبکتر است هم میتوان استفاده کرد.
تامپون
تامپونها لوله مانند بوده و مانند نوارهای بهداشتی از مواد جاذب ساخته شده اند. تامپون درون واژن قرار گرفته و خون قبل از رسیدن به لباس زیر توسط آن جذب میشود. خانمهای متاهل میتوانند از تامپون استفاده کنند، همچنین استفاده از تامپون و کاپ قاعدگی احتمال عفونت را بالاتر میبرد و بهتر است که دختران نوجوان از پد و نوار بهداشتی استفاده کنند.
برخی از تامپونها یک محفظه نگهدارنده پلاستیکی دارند که کمک میکنند این وسیله به درستی درون واژن قرار بگیرد. از طرفی دیگر همهی تامپونها یک رشته نخ در انتهای خود دارند که کمک میکند تامپون از بدن بیرون کشیده شود. تامپونها دارای اندازههای مختلف و درجه جذب مختلفی هستند. برخی از تامپونها معطر هستند، از مصرف آنها خودداری کنید، چرا که این مواد معطر باعث تحریک واژن میشوند.
دقت کنید که بیشتر از ۸ ساعت تامپون را درون واژن نگهداری نکنید، چرا که قرار گرفتن طولانی این وسیله در واژن باعث تحریک و بروز عفونت در نتیجه حضور باکتریها خواهد شد.
کاپ قاعدگی
این وسیله هم مانند تامپون درون واژن قرار گرفته و پیش از خروج خون از بدن آن را جمع آوری میکند. کاپها در دو اندازه بزرگ و کوچک عرضه میشوند و برای انتخاب آنها باید به سن فرد و اینکه آیا قبلا بچه دار(خانمهای متاهل) شده است یا خیر، توجه کرد. اندازه کوچکتر کاپ برای دختران نوجوان مناسبتر است.
برخلاف پد بهداشتی و تامپون، کاپهای قاعدگی قابل استفاده مجدد هستند. حداکثر هر دوازده ساعت یکبار باید کاپ خالی شود. استفاده از این وسیله بیشتر از ۱۲ ساعت خطر بروز عفونت را افزایش میدهد. از یک کاپ بین ۶ ماه تا ۱۰ سال میتوان استفاده کرد.
چگونه میتوان روند خونریزی ماهیانه را ثبت کرد؟
ممکن است سالها طول بکشد تا خونریزی ماهیانه طبق یک الگوی منظم قابل پیشبینی رخ دهد. اما با همهی اینها ثبت زمان شروع و پایان خونریزی ماهیانه و علائمی که فرد در این دوران تجربه میکند بسیار کمک کننده خواهد بود. این کار به فرد کمک میکند تا به الگوی ثابتی رسیده و خود را برای زمانی که پریود شروع میشود به خوبی آماده کند. برای این کار زمان آغاز و پایان خونریزی ماهیانه را در تقویم کاغذی و یا در تقویم آنلاین موجود در گوشی همراه خود ثبت کنید. اگر دوست ندارید که دیگران متوجه شوند، از علائم و کدهای مخصوص خود استفاده کنید. در حالت کلی پریود بعدی سه تا ۴ هفته بعد از اینکه آخرین پریود به پایان رسید، آغاز خواهد شد.
آیا تا پایان عمر خونریزی ماهیانه ادامه خواهد داشت؟
بیشتر زنان تا رسیدن به یائسگی پریود را تجربه میکنند. یائسگی زمانی رخ میدهد که سطح هورمونی که بالا رفتن آن باعث بروز اولین پریود شده بود، شروع به کاهش کند. یائسگی معمولاً بین سن ۴۵ تا ۵۵ سالگی رخ میدهد. از طرفی دیگر استرس و دیگر عوامل زمینهای هم در توقف بروز خونریزی ماهیانه نقش دارند.
آیا امکان بارداری در طول خونریزی ماهیانه وجود دارد؟
پاسخ کوتاه این پرسش بله است. هر زمانی که مایع منی وارد واژن شود، امکان بارداری وجود دارد. با وجود اینکه اولین قاعدگی در بسیاری از موارد به عنوان شروع سن تولید مثل دختران تلقی میشود، اما در مواردی هم حاملگی پیش از اولین پریود رخ داده است. عامل رخ دادن این فرایند هورمون است. در بسیاری از موارد بدن مدتی طولانی قبل از آغاز قاعدگی شروع به آزاد کردن هورمونهای عامل تخمک گذاری میکند.
پس زمانی که خونریزی ماهیانه شروع میشود، در صورت برقراری رابطهی جنسی امکان بارداری وجود خواهد داشت. در واقع اینکه در چه روزی از چرخه قاعدگی رابطهی جنسی برقرار شود، در بروز و یا عدم بروز حاملگی موثر است. استفاده از کاندوم و یا دیگر وسایل پیشگیری از بارداری بسیار کمک کننده خواهد بود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت بروز هر کدام از مشکلات زیر با والدین خود صحبت کرده و از آنها بخواهید تا شما را نزد پزشک ببرند:
- اگر خونریزی ماهیانه تا سن ۱۵ سالگی شروع نشده باشد.
- تقریباً دو سال از اولین پریود گذشته باشد ولی هنوز به صورت نامنظم رخ دهد.
- بین دو پریود فرد خونریزی داشته باشد.
- درد شدیدی داشته باشد که مانع از انجام فعالیتهای عادی و روزمره شود.
- خونریزی بسیار شدید بوده و فرد هر یک یا دو ساعت یکبار مجبور به تعویض پد بهداشتی خود باشد.
- خونریزی ماهیانه بیشتر از ۷ روز طول بکشد
زمانی که برای گرفتن وقت با پزشک تماس میگیرید، حتماً به منشی اطلاع دهید که با مشکلاتی در مورد پریود خود رو به رو هستید، منشی احتمالاً سوالات زیر را مطرح خواهد کرد :
- آخرین پریود چه زمانی شروع شده است؟
- آخرین پریود چه زمانی به پایان رسیده است؟
- چه زمانی متوجه خونریزی غیر منظم و یا دیگر علائم شدهاید؟
بدون دیدگاه