کاربرد درمانی جراحی کورتاژ

متخصص زنان و زایمان اصفهان | کاربرد درمانی جراحی کورتاژ

جراحی کورتاژ چه کاربرد درمانی دارد؟

کورتاژ چیست و برای چه انجام می‌شود؟ شاید این اصطلاح را بیشتر درباره سقط جنین شنیده باشید اما باید بدانید که به طور کلی، نوعی جراحی مختصر است که برای برداشتن بافت از رحم صورت می‌گیرد و در زمینه‌های مختلف پزشکی کاربرد دارد. برای بررسی وضعیت و انجام این عمل باید به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنید.


همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


متخصص زنان و زایمان اصفهان | از عمل کورتاژ تشخیصی چه می دانید ؟.

دلیل عمل کورتاژ چیست؟

کورتاژ روش جراحی جزئی برای برداشتن بافت از رحم است. متخصص زنان و زایمان این جراحی را در مطب خود یا مرکز جراحی انجام می‌دهد و معمولا به روش سرپایی صورت می‌گیرد و بعد از آن هم بی‌نیاز از بستری به منزل می‌روید. در فرایند کورتاژ، دهانه رحم باز می‌شود و پزشک به ناحیه بالای واژن دسترسی پیدا می‌کند. سپس از ابزاری باریک برای خراشیدن رحم و برداشت بافت استفاده می‌شود.

این روش می‌تواند به عنوان روشی تشخیصی یا درمانی برای خونریزی غیرطبیعی استفاده شود. از آن برای تعیین علت خونریزی غیرطبیعی یا بیش از حد رحم، تشخیص سرطان، یا به عنوان بخشی از تحقیقات ناباروری (ناتوانی در باردار شدن) استفاده می‌شود. علل خونریزی غیرطبیعی وجود بافت‌هایی به همین شکل مانند تومورهای فیبروئید (تومورهای خوش‌خیم رحم که میوم نیز نامیده می‌شوند) پولیپ،سرطان آندومتر یا رحم است.

بافت‌های به دست آمده از کورتاژ را می‌توان زیر میکروسکوپ بررسی کرد. خونریزی غیرطبیعی رحم هم می‌تواند به دلیل عدم تعادل یا اختلال هورمونی (به ویژه استروژن و پروژسترون) به خصوص در زنانی رخ بدهد که به یائسگی نزدیک می شوند یا بعد از یائسگی را تجربه می‌کنند.

ساکشن کورتاژ از مکش برای حذف محتویات رحم استفاده می‌کند. اگر جنین و سایر بافت‌ها به طور طبیعی دفع نشده باشند، ممکن است سقط جنین و کورتاژ هم ضرورت پیدا کند. پس از سقط جنین از ساکشن کورتاژ استفاده می‌شود. اگر این بافت‌ها به طور کامل برداشته نشوند، عفونت یا خونریزی شدید رخ می‌دهد. گاهی اوقات پس از زایمان، قطعات کوچک جفت به آندومتر می‌چسبند و عبور نمی‌کنند. این موضوع می‌تواند باعث خونریزی یا عفونت شود. از کورتاژ برای برداشتن این قطعات استفاده می‌شود تا آندومتر به خوبی بهبود پیدا کند.

روش‌های مختلف کورتاژ چیست؟

برای کورتاژکردن از دو روش سنتی و جدید استفاده می‌شود. در روش سنتی، دهانه رحم باز می‌شود و تمهیداتی برای گشاد نگه‌داشتن آن صورت می‌گیرد و بعد متخصص با کورت اقدام به انجام عمل و برداشتن بافت موردنظر می‌کند. روش دیگر، استفاده از ساکشن برای کشیدن بافت موردنظر از رحم است و در آن دستگاهی به کار می‌رود تا بافت با مکش وارد وسیله شود و از بدن بیرون بیاید.

انواع کورتاژ چیست؟

عمل کورتاژ کاربردهای مختلفی دارد:

  1. برای تشخیص
  2. برای درمان
 متخصص زنان و زایمان اصفهان |  کاربرد درمانی جراحی کورتاژ
کورتاژ تشخیصی

برای تشخیص بیماری‌های مختلف هم از کورتاژ استفاده می‌شود. پزشک از روشی به نام بیوپسی آندومتر یا نمونه‌برداری از آن برای تشخیص بیماری‌ها استفاده می‌کند. نمونه‌برداری در موارد زیر انجام می‌شود:

  • خونریزی غیرعادی رحم دارید.
  • بعد از یائسگی خونریزی دارید.
  • سلول‌های آندومتر غیرعادی دارید که در طی یک آزمایش معمول سرطان دهانه رحم کشف می‌شوند.

برای انجام آزمایش، نمونه بافتی از پوشش داخلی رحم (آندومتر) جمع‌آوری می‌شود و آن را به آزمایشگاه می‌فرستند. آزمایش می‌تواند موارد زیر را بررسی کند:

  1. هیپرپلازی داخل اپیتلیال آندومتر (Endometrial intraepithelial hyperplasia) که یک وضعیت پیش‌سرطانی است و در آن پوشش رحم بیش از حد ضخیم می‌شود.
  2. پولیپ رحم
  3. سرطان رحم
  4. کورتاژ اندومتریوز و اندومتر
کورتاژ درمانی

هنگام انجام کورتاژ برای درمان بیماری‌های مختلف، پزشک محتویات داخل رحم را خارج می‌کند و فقط به نمونه بافتی کوچک اکتفا نمی‌کند. چرا؟ دلایل زیر محتمل‌اند :

  • کورتاژ تخلیه‌ای؛ با پاک‌سازی بافت‌هایی که پس از سقط جنین در رحم باقی می‌مانند، از عفونت یا خونریزی شدید جلوگیری می‌شود.
  • توموربرداری؛ برداشتن توموری که به جای بارداری معمولی (بارداری مولار) ایجاد می‌شود.
  • کورتاژ بعد از سقط؛ با پاک‌کردن جفت باقی‌مانده در رحم، خون‌ریزی بیش از حد پس از زایمان درمان می‌شود.
  • کورتاژ پولیپ رحم؛ پولیپ‌های دهانه رحم یا رحم که معمولا غیرسرطانی (خوش‌خیم) هستند هم با کورتاژ برداشته می‌شوند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید