انواع کیست سینه و روش های تشخیصی

متخصص زنان و زایمان اصفهان | انواع کیست سینه و روش های تشخیصی

انواع کیست سینه

در این بخش از مطالب به موضوع انواع کیست سینه و روش های تشخیصی آنها می پردازیم . همراه ما باشید : به طور کلی سه نوع کیست سینه وجود دارد :

  • کیست ساده سینه (Simple breast cyst)؛ کیست‌های ساده پر از مایع و همیشه غیرسرطانی هستند.
  • کیست پیشرفته سینه (Complicated breast cyst)؛ یک کیست پیچیده دارای قطعات جامد شناور در مایع است. پزشک شما ممکن است بخواهد آسپیراسیون کیست پستان یا
  • بیوپسی سوزنی (برداشتن مایع با سوزن برای تجزیه و تحلیل) انجام دهد.
  • کیست پیچیده یا کمپلکس سینه (Complex breast cyst)؛ این نوع کیست نگران‌کننده است زیرا به نظر می‌رسد دارای بافت جامد است که می‌تواند سرطانی باشد. اگر این نوع کیست دارید، پزشک شما بیوپسی سوزنی انجام می‌دهد.

از طرف دیگر کیست‌های سینه بر اساس اندازه تعریف می‌شوند:

  1. میکروکیست‌ها (Microcysts)؛ بسیار کوچک بوده و تنها بعد از انجام آزمایش‌های تشخیصی تصویربرداری مانند ماموگرافی و سونوگرافی تشخیص داده می‌شوند.
  2. ماکروکیست‌ها (Macrocysts)؛ به اندازه کافی بزرگ بوده و بنابراین به راحتی احساس می‌شوند. این کیست‌ها رشد کرده و قطری به اندازه ۲.۵ تا ۵ سانتی‌متر پیدا می‌کنند. کیست‌های سینه بزرگ به بافت‌های سینه اطراف فشار وارد کرده و باعث ایجاد درد و احساس ناخوشایندی در فرد خواهند شد.

متخصص زنان و زایمان اصفهان | کیست سینه از شایع‌ترین مشکلات غیرسرطانی سینه


همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


روش‌های تشخیص کیست سینه

بعد از بررسی علائم و سابقه پزشکی، بیمار معاینه شده و در صورت لزوم ماموگرافی و یا سونوگرافی سینه تجویز خواهد شد. بر اساس معاینه بالینی و یا روش‌های تشخیصی عکسبرداری، پزشک تشخیص می‌دهد که چه روش درمانی برای فرد مناسب است.

  • معاینه سینه

پزشک به صورت فیزیکی، سینه‌ی بیمار را معاینه کرده و آن را از نظر وجود ناهنجاری‌ها و اختلالات غیرطبیعی بررسی می‌کند. معاینه‌ی بالینی بیمار نمی‌تواند نوع توده‌ی یافت شده در سینه را مشخص کند به همین دلیل باید تست دیگری انجام داد.

  • سونوگرافی و ماموگرافی

بنا به نظر پرشک با توجه به وضعیت شما ممکن است ماموگرافی یا سونوگرافی (با استفاده از امواج صوتی برای تولید تصویری از پستان) یا هر دو را انجام دهید. با انجام سونوگرافی می‌توان فهمید که کیست سینه پر از مایع است و یا اینکه توده‌ای از جنس جامد است.

اگر زیر ۴۰ سال دارید، سونوگرافی بیشتر از ماموگرافی توصیه می‌شود. چرا که بافت سینه زنان جوان‌تر متراکم‌تر بوده و تصویر اشعه ایکس را کمتر واضح می‌کند، بنابراین تشخیص تغییرات طبیعی یا شرایط خوش خیم سخت‌تر می‌شود. با این حال، برای برخی از زنان زیر ۴۰ سال نیز برای تکمیل ارزیابی نیاز به ماموگرافی خواهد بود.

 متخصص زنان و زایمان اصفهان | انواع کیست سینه و روش های تشخیصی ..

اگر ناحیه‌ای در سونوگرافی پر از مایع باشد، معمولاً نشانی از حضور کیست پستان است. همچنین توده‌های سخت و جامد در سونوگرافی معمولاً نشان‌دهنده‌ی وجود توده‌های غیر سرطانی مانند فیبرو آدنوما (fibroadenoma) هستند. فراموش نکنید که برخی از انواع این توده‌ها سرطانی بوده و باید با دقت بیش‌تری بررسی شوند. معمولاً برای ارزیابی دقیق‌تر این توده‌ها از سینه نمونه برداری می‌شود. اگر برآمدگی و توده سینه به راحتی با لمس دست مشخص باشد، پزشک انجام سونوگرافی را متوقف کرده و آسپیراسیون با سوزن ظریف را انجام خواهد داد.

  • آسپیرسیون با سوزن ظریف

در جریان انجام روش آسپیراسیون با سوزن ظریف (fine-needle aspiration) یک سوزن نازک و ظریف وارد توده سینه شده و محتویات درون آن را بیرون می‌کشد. برای اینکه سوزن به محل دقیق وارد شود، پزشک معمولاً از سونوگرافی کمک می‌گیرد.

اگر بعد از بیرون آمدن مایع، توده‌ی سینه هم به صورت کامل برطرف شود، پزشک می‌تواند به سرعت تشخیص درستی در مورد کیست سینه داشته باشد؛ اگر مایع خارج شده خونی نبوده و توده درون سینه هم از بین برود، نیازی به انجام آزمایش‌های بیش‌تر نیست. اما اگر مایع خارج شده خونی باشد و بعد از خارج کردن آن توده درون سینه هم از بین برود، پزشک نمونه را برای بررسی بیش‌تر به آزمایشگاه فرستاده و بیمار را به پزشک متخصص رادیولوژی و یا جراح سینه ارجاع خواهد داد.

اگر مایعی خارج نشود، پزشک دوباره ماموگرافی و یا سونوگرافی تجویز خواهد کرد. در واقع اگر بعد از انجام آسپیراسیون مایعی خارج نشود و یا توده سینه از بین نرود، به این معنی است که توده‌ی درون سینه و یا بخشی از آن از مواد جامد تشکیل شده و بنابراین بعد از انجام نمونه برداری با کمک روش آسپیراسیون سوزن ظریف سلول‌های به دست آمده باید به آزمایشگاه فرستاده شوند تا احتمال وجود سلول‌های سرطانی بررسی شود.

 متخصص زنان و زایمان اصفهان |  انواع کیست سینه و روش های تشخیصی

پیشگیری از کیست سینه چگونه امکان‌پذیر است؟

شما نمی‌توانید از کیست سینه جلوگیری کنید؛ کیست‌ها در پاسخ به هورمون‌های طبیعی زنانه ایجاد می‌شوند و هیچ راه شناخته شده‌ای برای پیشگیری از آنها وجود ندارد. انجام HRT یا درمان جایگزین هورمونی می‌تواند خطر ایجاد کیست‌های جدید را افزایش دهد. اما خودآزمایی منظم و ماموگرافی معمول را‌ه‌های خوبی برای کنترل کلی سلامت سینه هستند.

از کیست سینه نترسید!

کیست سینه به خصوص در بین زنان چهل ساله شایع است. خبر خوب این است که این کیست‌ها تقریبا همیشه بی‌خطر هستند. اگرچه کیست ها رایج هستند، اما همیشه از پزشک خود بخواهید که هر توده یا برآمدگی جدیدی را که پیدا می‌کنید به طور دقیق بررسی کند. اگر شما هم در خصوص مشکل خود نیاز به مشورت با دکتر زنان دارید با استفاده از امکان نوبت‌دهی اینترنتی می‌توانید به راحتی برای مراجعه حضوری، در روز و ساعت دلخواه خود، نوبت دریافت کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید