چگونگی درمان ناباروری در زنان و مردان

متخصص زنان و زایمان اصفهان | چگونگی درمان ناباروری در زنان و مردان .

درمان ناباروری

در مواردی که حاملگی خودبه‌خود اتفاق نمی‌افتد، معمولا زوج‌ها از فناوری کمک باروری برای باردان شدن استفاده می‌کنند. درمان ناباروری ممکن است هزینه‌ی زیادی را به شما تحمیل کند و به خاطر زمان قابل توجه درمان از نظر جسمی و روانی شما را خسته نماید.


همراه ما باشید با مطالب آموزنده و پیشنهادی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


درمان ناباروری

معمولا درمان ناباروری زنان و مردان با هم متفاوت هستند. ما در زیر در مورد درمان ناباروری زنان و مردان صحبت کرده‌ایم:

متخصص زنان و زایمان اصفهان | اثر اختلال عملکرد هیپوفیز بر ناباروری زنان

درمان‌ ناباروری در زنان

برای درمان نازایی زنان ممکن است نیاز به روش‌های مختلفی باشد. داروهای باروری یکی از درمان‌های اصلی زنان است که به تحریک تخمک‌گذاری و رفع اختلالات کمک می‌کند. تلقیح داخل رحمی (IUI) یکی دیگر از روش‌های درمان ناباروری در زنان است. در این روش اسپرم سالم مستقیما در زمانی که تخمدان یک یا چند تخمک را برای لقاح آزاد کرده است، در رحم قرار می‌گیرد.

جراحی‌هایی مانند پولیپ آندومتر، سپتوم رحم، بافت اسکار داخل رحمی و برخی فیبروم‌ها نیز گاها برای درمان ناباروری زنان تجویز می‌شوند. اندومتریوز، چسبندگی‌های لگنی و فیبروم‌های بزرگتر ممکن است به جراحی لاپاراسکوپی یا جراحی با برش بزرگتر شکم نیاز داشته باشند.

درمان ناباروری در مردان

تغییر سبک زندگی و برخی عادات در مردان از جمله قطع برخی داروها، کاهش یا حذف مواد مضر، بهبود دفعات و زمان مقاربت یا ورزش منظم می‌تواند شانس بارداری را بهبود بخشد. همینطور برخی داروها در مردان ممکن است تعداد اسپرم، سطح تستوسترون یا سایر هورمون‌ها و احتمال بارداری موفق را بالاتر ببرد. این داروها ممکن است عملکرد بیضه از جمله تولید و کیفیت اسپرم را افزایش دهند.

در برخی شرایط نیز ممکن است پزشک جراحی را تجویر کند. جراحی ممکن است بتواند انسداد اسپرم را معکوس کرده و باروری را بازگرداند. در موارد دیگر، ترمیم واریکوسل با جراحی ممکن است شانس کلی بارداری را بهبود بخشد.

. متخصص زنان و زایمان اصفهان  |  چگونگی درمان ناباروری در زنان و مردان

بازیابی اسپرم یکی دیگر از درمان‌های ناباروری در مردان است. این تکنیک زمانی که انزال مشکل دارد یا زمانی که هیچ اسپرمی در مایع انزالی وجود ندارد، تجویز می‌شود. همچنین ممکن است در مواردی که تکنیک‌های کمک باروری برنامه‌ریزی شده و تعداد اسپرم‌ها کم یا غیرطبیعی است، استفاده شود.

عوارض درمان ناباروری

شایع‌ترین عارضه درمان ناباروری، حاملگی دوقلو، سه‌قلو یا بیشتر است. به‌طورکلی، هر چه تعداد جنین‌ها بیشتر باشد، خطر زایمان زودرس و همچنین مشکلات دوران بارداری مانند دیابت بارداری بیشتر می‌شود. نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا می‌آیند در خطر افزایش مشکلات سلامتی و رشدی هستند. قبل از شروع درمان در مورد هر گونه نگرانی از جمله بارداری چند قلو با پزشک خود صحبت کنید.

از دیگر عوارض درمان ناباروری می‌توان به تورم دردناک تخمدان‌ها اشاره کرد. داروهای باروری برای تحریک تخمک‌گذاری می‌توانند باعث سندرم تحریک بیش‌از‌حد تخمدان (OHSS) شوند، به ویژه با فناوری کمک باروری که در آن تخمدان‌ها متورم و دردناک می‌شوند. همینطور خطر نادر خونریزی یا عفونت با فناوری کمک باروری یا جراحی باروری وجود دارد.

چه عواملی خطر ناباروری را افزایش می‌دهد؟

از جمله عوامل افزایش خطر ناباروری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. سن (بالای ۳۵ سال برای زنان و بالای ۴۰ سال برای مردان)
  2. دیابت
  3. اختلالات خوردن، از جمله بی‌اشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی
  4. مصرف بیش‌ازحد الکل
  5. قرار گرفتن در معرض سموم محیطی مانند سرب و آفت‌کش‌ها
  6. ورزش بیش‌ازحد
  7. پرتودرمانی یا سایر درمان‌های سرطان
  8. عفونت‌های مقاربتی
  9. سیگار کشیدن
  10. فشار
  11. سوء‌مصرف مواد
  12. مشکلات وزن (چاقی یا کمبود وزن)
  13. پریودی غیرطبیعی در زنان
  14. بیماری سلیاک
  15. بیماری کلیوی
  16. بیماری التهابی لگن
  17. اختلالات غده هیپوفیز، مانند سندرم کوشینگ
  18. سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، کیست تخمدان و نارسایی اولیه تخمدان
  19. کم خونی داسی‌شکل
  20. مشکلات رحمی، از جمله اندومتریوز، فیبروم رحم و پولیپ رحم
  21. بیماری تیروئید
  22. وریدهای بزرگ شده (واریکوسل) در کیسه بیضه
  23. اختلالات ژنتیکی مانند فیبروز کیستیک
  24. قرار گرفتن در معرض حرارت زیاد بیضه‌ها ناشی از لباس‌های تنگ یا استفاده مکرر از جکوزی و سونا
  25. آسیب به کیسه بیضه

 متخصص زنان و زایمان اصفهان  | درمان ناباروری

عوارض جانبی درمان

برخی از درمان‌های باروری حاوی هورمون‌هایی هستند که می‌توانند بر خلق‌و‌خوی افراد تاثیر بگذارند و خطر افسردگی را افزایش دهند.

چه زمانی به متخصص مراجعه کنیم؟

زمان مراجعه به متخصص بیشتر به سن شما بستگی دارد. تا سن ۳۵ سالگی، اکثر پزشکان توصیه می‌کنند که حداقل یک سال قبل از انجام آزمایش یا درمان برای باردارشدن صبر کنید. اگر بین ۳۵ تا ۴۰ سال دارید، پس از شش ماه تلاش، باید برای درمان باید به پزشک مراجعه نمایید چرا که با افزایش سن، شانس باردارشدن زنان کاهش می‌یابد. اگر بیش از ۴۰ سال سن دارید، ممکن است پزشک آزمایش ناباروری یا درمان فوری را به شما پیشنهاد دهد.

هر مشکل ناباروری قابل درمان است.

 در صورتی که احساس می‌کنید خودتان یا شریک زندگی‌تان دچار مشکلاتی هستید که منجر به ناباروری شده است، پیشنهاد می‌کنیم که حتما به متخصص زنان مراجعه کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید