بررسی سیستم ایمنی زنان در دوران پریود

متخصص زنان و زایمان اصفهان | بررسی سیستم ایمنی زنان در دوران پریود

سیستم ایمنی زنان در دوران پریود

سیستم ایمنی زنان در دوران پریود | در زمان پریود، هورمون ها نقش سیستم ایمنی را برای بدن بازی می کنند. این هورمون ها شامل استروژن، پروژسترون و تستوسترون هستند. برای اینکه بفهمیم این هورمون ها در پریود چگونه عمل می کنند، باید فازها و مراحل سیکل قاعدگی را بشناسیم.


مطالب خواندنی و آموزنده دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


سیستم ایمنی و خود ایمنی چیست؟

سیستم ایمنی بدن سلول ها و مولکول های خودی را از بیگانه(ویروس ها ومیکروب ها) شناسایی و آنها رانابود می کند و یا اجازه ی ورود به بدن را به آن ها نمی دهد. ولی گاهی به علت تشابه آنتی ژن، نمی تواند سلول خودی را از بیگانه تمایز دهد. به دلیل اشتباه عمل کردن سیستم ایمنی در سنین بالا یا به دلایل ارثی، سیستم ایمنی به سلول خودی حمله می کند که به آن بیماری های خود ایمنی یا اتوایمن می گویند.

متخصص زنان و زایمان اصفهان | خواب زیاد و خواب آلودگی در بارداری .

سیستم ایمنی به چند بخش تقسیم می شود؟

  1. سیستم ایمنی ذاتی: ترشح مخاط و آزاد سازی برخی از انواع سلول های ایمنی را برعهده دارد.
  2. سیستم ایمنی تطبیقی یا اکتسابی: در صورتی فعال می شود که در مقابل میکروب ها و ویروس ها قرار بگیرد و شامل لنفوسیتهای TوB است. همچنین پادتن هایی وجود دارد که در برابر واکسیناسیون و عفونت ها از خود نشان می دهد.

التهاب: بخش مهم دستگاه ایمنی است که در صورتی که یک عامل خارجی وارد بدن شود و یا بدن دچار پارگی و زخم شود، التهاب با زیاد کردن سلول های ایمنی در اطراف زخم یا عامل خارجی از بافت های بدن محافظت می کند و بهبودی رخ خواهد داد. اما اگر این التهاب مزمن شود باعث بدتر شدن بیماری های مزمن می شود.

سیستم ایمنی زنان در پریود چگونه کار می کند؟

سیستم ایمنی زنان در پریود | برای جواب به این سوال باید مراحل سیکل قاعدگی را بدانیم. به طور کلی می توان سیکل پریود را به سه مرحله تقسیم کرد:

فاز فولیکولر یا فاز قاعدگی(خونریزی) فاز اوولاسیون یا تخمک گذاری(فاز تکثیری یا پرولیفراتیو) فاز لوتئال یا فاز ترشحی مرحله ی اول چرخه قاعدگی فاز فولیکولر، مرحله ی اول سیکل قاعدگی است که از روز اول پریود شروع می شود و تا زمان تخمک گذاری ادامه دارد. درفاز فولیکولر هورمون استروژن به مرور افزایش می یابد. خاصیت استروژن تعامل با سیستم ایمنی است و باعث افزایش التهاب و افزایش پادتن ها می شود که این باعث افزایش مقاومت بدن خواهد شد. اما افزایش استروژن همیشه برای بدن خوب نیست چون این التهاب مزمن باعث شدیدتر شدن بیماری های مزمن می شود و گاهی این افزایش التهاب و افزایش استروژن باعث سرطان سینه خواهد شد.

مرحله ی دوم سیکل قاعدگی یا فاز لوتئال در این مرحله پروژسترون افزایش می یابد و برخلاف مرحله ی اول سیستم ایمنی سرکوب می شود و تغییرات سلولی بر روی هورمون تستوسترون اثر می گذارد. اثر تستوسترون بر سیستم ایمنی بدن در دوران پریود به طور کامل مشخص نیست ولی استروژن و پروژسترون روی عملکرد تستوسترون تاثیر می گذارد. همچنین فعالیت جنسی در اثر گذاری تستوسترون بر روی بدن نقش دارد.

کم شدن اثر سیستم ایمنی و کاهش التهاب، به تخمک بارور شده اجازه می دهد که باقی بماند و در رحم جایگزین شود. از مزایای دیگر سرکوب سیستم ایمنی در افرادی که بیماری های خود ایمنی دارند، این است که در این مرحله بیماری کاهش می یابد و برایشان مفید است. البته کم شدن اثر سیستم ایمنی باعث می شود که فرد در این دوره آسیب پذیر تر باشد و امکان ابتلا به بیماری نیز وجود دارد. فاز لوتئال یا فاز ترشحی در انتهای فاز لوتئال پریود رخ می دهد و دیواره رحم ریزش می کند. در این مرحله هورمون پروستاگلاندین افزایش می یابد و باعث افزایش پاسخ التهابی می شود. هر چند در این مرحله هورمون استروژن کاهش یافته ولی پاسخ التهابی افزایش می یابد.

 متخصص زنان و زایمان اصفهان  | بررسی سیستم ایمنی زنان در دوران پریود .

تفسیر پاسخ های هورمونی به سیستم ایمنی بدن

توضیح و تفسیر پاسخ های هورمونی به سیستم ایمنی بدن کمی دشوار است و نیاز به تحقیقات بیشتری دارد. میزان هورمون تستوسترون هم گاها باعث افزایش فعالیت سیستم ایمنی و گاهی باعث سرکوب سیستم ایمنی می شود. در وسط چرخه ی قاعدگی یعنی زمانی که میزان هورمون استروژن افزایش و سپس کاهش می یابد، تخمک آزاد می شود. وقتی تخمک گذاری اتفاق می افتد، میزان هورمون پروژسترون شروع به افزایش می کند. قبل از تخمک گذاری هورمون های LH و FSH نیز افزایش می یابد.

زمانی که فرد در مرحله اول سیکل پریود یعنی فاز فولیکولر است با افزایش هورمون استروژن باعث افزایش التهاب می شود و از ورود عوامل خارجی به بدن جلوگیری می کند. اما اگر در این زمان اسپرمی وارد رحم شود، حاملگی رخ نخواهد داد. اما در فاز لوتئال به علت کم شدن التهاب و تضعیف سیستم ایمنی، اسپرم وارد شده و اگر تخمک گذاری انجام شده باشد، باعث لقاح و تشکیل تخم می شود. و به تخم اجازه ی جایگزینی در دیواره ی رحم داده می شود و بدین صورت حاملگی رخ می دهد. در انتهای فاز لوتئال میزان هورمون ها کاهش می یابد و باعث ریزش دیواره ی رحم می شود و پریود رخ خواهد داد. وقتی میزان پروژسترون بدن افزایش می یابد، فرد تغییرات خلق و خو، افسردگی، درد سینه و یا حتی سردرد را تجربه می کند و این دوران را PMS می نامند.

برای فهم تاثیر هورمون ها و پریود بر سیستم ایمنی بدن زنان دارد، به تحقیقات بیشتری نیاز است. تاثیرات این هورمون ها در بعضی موارد متغیر است که هنوز دلایل قطعی برای آنها بیان نشده و باید بررسی های بیشتری صورت گیرد.

چطور سیستم ایمنی خود را تقویت کنیم؟

خواب کافی داشته باشید، شش روز در هفته را باید به خوبی بخوابید. استرس را از خود دور کنید. با دیگران معاشرت داشته باشید و تنها نمانید. ورزش کنید حتی یک پیاده روی ساده به مدت ۳۰ دقیقه در روز. از اسیدهای چرب غیر اشباع مثل امگا ۳ استفاده نمایید. آنتی بیوتیک کمتر مصرف کنید و به هیچ وجه مصرف خودسرانه نداشته باشید چرا که سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند. وزنتان را در حد مناسب نگه دارید. رژیم غذایی مناسب داشته باشید.

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید