آدنومیوز چطور درمان می شود ؟

متخصص زنان و زایمان اصفهان |درمان آدنومیوز.

عارضه آدنومیوز

آدنومیوز هنگامی رخ می دهد که خط آندومتر که به طور معمول رحم را از بافت های اطراف جدا می کند به دیواره عضلانی رحم فرو می رود و باعث بزرگ شدن رحم و دوره های قاعدگی طولانی مدت و دردناک می شود. آدنومیوز می تواند باعث بروز علائمی مانند خون ریزی شدید در طول دوره ماهیانه، درد زمان پریود (دیسمنوره)، درد در طول یا بعد از رابطه جنسی (دیس پارارونیا) و ناباروری شود. علت آدنومیوز ناشناخته است، اما آدنومیوز معمولاً پس از یائسگی برطرف می شود. برای زنانی که آدنومیوز ناراحتی شدید دارند، هورمون درمانی و برداشتن رحم (هیسترکتومی) می تواند آن را درمان کند.

علت بروز آدنومیوز

علت بروز این عارضه مشخص نیست اما برخی فرضیه های احتمالی عبارت است از:

  • رشد تهاجمی بافت: برخی متخصصین بر این باورند که آدنومیوز نتیجه تهاجم مستقیم بافت اندومتریال رحم به بخش ماهیچه ای رحم می باشد که دیواره های رحم را شکل می دهد. ضایعات رحم که در طول جراحی هایی مانند سزارین ایجاد می شود می تواند منجر به تهاجم مستقیم سلول های آندومتر به دیواره رحم شود.
  • منشا دوران جنینی: برخی متخصصین بر این باورند زمانی که رحم اولین بار در دوران جنینی شکل می گیرد، آدنومیوز در داخل ماهیچه های رحمی ایجاد می شود که ناشی از بافت آندومتری است که آنجا به جای مانده است.
  • التهاب رحم که مربوط به زایمان است: فرضیه ای دیگر توضیح می دهد که بین آدنومیوز و زایمان ارتباطی وجود دارد. التهاب بخش داخلی رحم در طول دوران بعد از زایمان سبب از هم پاشیده شدن مرز نرمال سلول هایی می شود که دیواره رحم را تشکیل می دهد. جراحی رحم نیز می تواند تاثیر مشابه داشته باشد.
  • منشا سلول های بنیادی: فرضیه اخیر مطرح می کند که سلول های بنیادی مغز استخوان می تواند به ماهیچه رحم حمله کند و منجر به آدنومیوز شود.

 متخصص زنان و زایمان اصفهان  |درمان آدنومیوز

صرف نظر از آدنومیوز چگونه ایجاد می شود، رشد آن بستگی به چرخه استروژن در بدن خانم دارد. زمانی که به هنگام یائسگی تولید استروژن کاهش می یابد، آدنومیوز در نهایت از بین می رود.

بررسی بروز عارضه

اگرچه زنان مبتلا به این بیماری اغلب آندومتریوز هم دارند، اما شرایط در زنان مختلف، متفاوت می باشد. همراه با آندومتریوز سلول های شبیه به آندومتر در سایر قسمت های بدن مانند لوله های فالوپ، تخمدان ها یا بافتی که لگن را می پوشاند دیده می شود. این بیماری در محل اتصال آندومتر و میومتر (قسمت عضلانی رحم) اتفاق می افتد. اکنون اختلال در محل اتصال آندومتر و میومتر به عنوان یک عامل مهم در مشکلات تولید مثل از جمله نارسایی کاشت مکرر (شرایطی که می تواند مانع از باردار شدن زنان شود.) در نظر گرفته می شود.

آدنومیوز می تواند کاملاً گسترده باشد، که به عنوان آدنومیوز عمومی شناخته می شود یا در یک مکان خاص ایجاد شود، که به آن آدنومیوما گفته می شود. این بیماری می تواند علل مختلفی داشته باشد اما هیچ کدام به طور قطعی مشخص نشده اند. بین وجود آدنومیوز و تعداد دفعات زایمان در زنان ارتباط وجود دارد: هرچه حاملگی بیشتر باشد احتمال ابتلا به آدنومیوز نیز بیشتر است. زنان مبتلا به آدنومیوز امکان دارد در طول عمل سزارین اغلب دچار آسیب رحمی شده باشند.

پیش آگهی عارضه آدنومیوز

پیش آگهی یک زن مبتلا به آدنومیوز بسیار عالی است. این یک بیماری جدی و خطرناک نیست، اما می تواند باعث ناراحتی شدید شود. اگر شما مشکوک به آدنومیوز یا آندومتریوز هستید، باید به متخصص زنان و زایمان اصفهان  مراجعه کنید.

پس از رسیدن به یائسگی، آدنومیوز از بین می رود. در این میان، برخی از درمان ها در دسترس است که می تواند به کاهش علائم کمک کند.

 متخصص زنان و زایمان اصفهان  | آدنومیوز

درمان آدنومیوز

آدنومیوز اغلب پس از یائسگی از بین می رود، بنابراین درمان ممکن است به دوران یائسگی و زمان شروع آن بستگی داشته باشد. گزینه های درمانی برای آدنومیوز عبارتند از:

  • داروهای ضد التهاب

متخصص زنان و زایمان اصفهان ممکن است داروهای ضد التهابی را برای کنترل درد توصیه کند. با شروع مصرف داروی ضد التهاب یک یا دو روز قبل از شروع دوره قاعدگی و مصرف آن در طول دوره پریود، می توانید جریان خون قاعدگی را کاهش داده و به تسکین درد کمک کنید.

  • داروهای هورمونی

قرص های ضد بارداری استروژن، پروژستین یا قرص های حاوی هورمون یا حلقه های واژینال ممکن است. خون ریزی شدید و درد همراه با بیماری را کاهش دهد. پیشگیری از بارداری فقط با پروژستین، مانند دستگاه داخل رحمی یا قرص های ضد بارداری با مصرف مداوم، اغلب منجر به آمنوره یا فقدان دوره قاعدگی می شود. که ممکن است تسکین یابد.

  • هیسترکتومی

اگر درد شما شدید باشد و هیچ درمان دیگری انجام نشده است، پزشکتان ممکن است جراحی برای برداشتن رحم را پیشنهاد کند. از بین بردن تخمدان های شما برای کنترل آدنومیوز ضروری و الزامی نیست.

  • درمان های جانبی

گزینه های مدیریتی برای بیماری شامل هورمون درمانی و جراحی است که عمدتاً در کاهش علائمی مانند درد موثر هستند. تحقیقات زیادی در مورد اینکه آیا اینها احتمال بارداری را افزایش می دهد وجود ندارد. درمان های هورمونی بر سرکوب قاعدگی تمرکز دارند و می تواند با ترکیبی از استروژن و پروژسترون (مانند قرص ضدبارداری ترکیبی خوراکی)، درمان فقط پروژستوژن یا ایجاد یائسگی موقت در زنان (از طریق آنالوگ های (GnRH)) انجام شود.

  • جراحی

جراحی زمانی موثر است که آدنومیوز در ناحیه ای کوچکی از رحم ایجاد شود.و این نوع جراحی از بارداری زنان در آینده جلوگیری نمی کند. اگر بیماری ناحیه بیشتری را درگیر کند. درمان ها شامل تراشیدن و از بین بردن بافت داخلی رحم (کورتاژ آندومتر) و هیسترکتومی می باشد.که هر دو از بارداری بعدی جلوگیری می کنند. سایر گزینه های درمانی، رادیولوژی مداخله مانند آمبولیزاسیون شریان رحمی و سونوگرافی متمرکز شده توسط رزونانس مغناطیسی است . که در آن آدنومیوز با انرژی سونوگرافی از بین می رود.

متخصص زنان و زایمان اصفهان |اندومتریوز و آدنومیوز اختلال بافت اندومتر

چه وقت باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که خونریزی دوران قاعدگی سنگین باشد و یا کرامپ های شدیدی در طول پریودها وجود داشته باشد، به نحوی که فرد از انجام فعالیت های روزمره عاجز ماند، حتما باید به متخصص زنان و زایمان اصفهان مراجعه کند.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید