دردهای زمین‌گیرکننده گرفتگی قاعدگی

متخصص زنان و زایمان اصفهان | نفخ شکم قبل از پریود

گرفتگی قاعدگی؛ این دردهای زمین‌گیرکننده از کجا می‌آیند؟

گرفتگی قاعدگی | در طول دوره قاعدگی، رحم منقبض می‌شود تا به بیرون راندن پوشش دیواره کمک کند. از مهم‌ترین علل گرفتگی قاعدگی، مواد هورمونی (پروستاگلاندین‌ها) هستند که در درد و التهاب نقش دارند، باعث انقباض عضلات رحم می‌شوند. سطوح بالاتر پروستاگلاندین‌ها با دردهای شدید قاعدگی همراه است. برای بعضی از زنان، این حالت باعث ناراحتی کمی می‌شود، اما برای برخی از زنان، گرفتگی قاعدگی می‌تواند به اندازه کافی شدید باشد تا جایی که برای چند روز در فعالیت‌های روزمره اختلال ایجاد کند. گاهی برای درمان گرفتگی قاعدگی لازم است به متخصص زنان مراجعه کنید.

دردهای قاعدگی ضربان‌دار هستند، گرفتگی‌های دردناکی که در قسمت پایین شکم درست قبل و در طول دوره قاعدگی ایجاد می‌کنید. درد گرفتگی قاعدگی (که همچنین، به نام دیسمنوره یا درد دوره‌ای نیز شناخته می‌شود)، از خشن و آزار دهنده تا شدید، متغیر است. زمانی که یک تخمک از تخمدان‌ها آزاد می‌شود و بعد از آن لوله فالوپی را طی می‌کند، گرفتگی عضلات قاعدگی شروع می‌شود. درد در پایین شکم و کمر رخ می‌دهد.

این حالت، معمولاً ۱ تا ۲ روز قبل از قاعدگی شروع می‌شود و از ۲ تا ۴ روز طول می‌کشد. دردی که فقط با روند قاعدگی همراه است، به عنوان دیسمنوره اولیه شناخته می‌شود. اگر درد گرفتگی قاعدگی ناشی از یک مشکل پزشکی قابل شناسایی مانند اندومتریوز، فیبروئید رحم یا بیماری التهابی لگن باشد، دیسمنوره ثانویه نامیده می‌شود.

متخصص زنان و زایمان اصفهان | فاکتورها و عوامل مساعد کننده ابتلا به عفونت رحم و درد پا

 


همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


علائم گرفتگی قاعدگی

گرفتگی قاعدگی معمولاً به درد ناخوشایند، سوزش، گرفتگی دردناک در قسمت پایین شکم، درست بالای استخوان لگن اشاره دارد. سایر علائم عبارت‌اند از:

  1. درد در کمر و ران
  2. تهوع و استفراغ
  3. تعریق
  4. ضعف و سرگیجه
  5. اسهال یا مدفوع شل
  6. یبوست
  7. نفخ
  8. سردرد

اگر علائم به طور فزاینده‌ای بدتر می‌شود، حتماً به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا علل گرفتگی قاعدگی شما را دقیق تشخیص دهد.

علل گرفتگی قاعدگی

در طول دوره قاعدگی، مواد هورمونیک (پروستاگلاندین) که درگیر درد و التهاب هستند باعث انقباض عضله رحم می‌شوند. سطح بالاتر پروستاگلاندین‌ها با گرفتگی‌های شدید قاعدگی همراه است. از علل گرفتگی قاعدگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آندومتریوز: از علل گرفتگی قاعدگی، مبتلا بودن به اندمتریوز است. آندومتریوز، قرار گرفتن آندومتریال و استرومای رحم در بیرون از عضله رحم است. لگن شایع‌ترین محل آندومتریوز است.
  • فیبروئید رحم: رشد غیر انسدادی در دیواره رحم می‌تواند از علل گرفتگی قاعدگی و درد در ناحیه شکم باشد.
  • آدنومیوز: آدنومیوز زمانی در زنان اتفاق می‌افتد که بافت آندومتر دیواره رحم به سمت دیواره ماهیچه‌ای رحم کشیده می‌شود. رشد این بافت‌های نابجا به طور نرمال در هر چرخه قاعدگی ادامه می‌یابد.
  • بیماری التهابی لگن: این عفونت اندام‌های زنانه تولید مثل معمولاً توسط باکتری‌ها منتقل می‌شود که در صورت شدید بودن می‌تواند از علل گرفتگی قاعدگی و درد در ناحیه شکم باشد.
  • تنگی دهانه رحم: در برخی از زنان، دهانه رحم به اندازه‌ای کوچک است که مانع جریان قاعدگی و باعث افزایش درد در هنگام قاعدگی می‌شود.

متخصص زنان و زایمان اصفهان | شل شدن واژن

تشخیص گرفتگی قاعدگی

پزشک متخصص زنان و زایمان، سابقه پزشکی شما را بررسی کرده و معاینه فیزیکی از جمله امتحان لگن را انجام می‌دهد. در طول آزمایش لگن، دکتر علائم غیر طبیعی در اندام‌های تناسلی را ارزیابی و علائم عفونت را بررسی می‌کند. اگر پزشک متخصص، به عوامل اختلال و گرفتگی قاعدگی در شما مشکوک شود، برای تشخیص دقیق‌تر علل گرفتگی قاعدگی، آزمایشات زیر را درخواست می‌کند:

سونوگرافی:. این آزمایش با استفاده از امواج صوتی، تصویری از رحم، لوله‌های فالوپ و تخمدان را تشکیل می‌دهند.

سایر تست‌های تصویربرداری: یک اسکن سی تی اسکن یا اسکن MRI اطلاعات بیشتری نسبت به سونوگرافی فراهم می‌کند و می‌تواند به تشخیص پزشکان در یافتن علل گرفتگی قاعدگی، کمک کند. CT ترکیبی از تصاویر اشعه ایکس گرفته شده از بسیاری از زوایا برای تولید تصاویر مقطعی از استخوانها، اندام‌ها و دیگر بافت‌های نرم در داخل بدن شما است. MRI با استفاده از امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی قدرتمند برای تولید تصاویر دقیق از ساختارهای داخلی است. هر دو تست غیر تهاجمی و بدون درد هستند.

لاپاراسکوپی: اگرچه این آزمایش معمولاً برای تشخیص نقص‌های قاعدگی لازم نیست، اما می‌تواند به تشخیص یک بیماری زمینه‌ای مانند اندومتریوز، چسبندگی، فیبروئیدها، کیست تخمدان و حاملگی خارج رحمی کمک کند. در طی این عمل جراحی سرپایی، دکتر متخصص زنان و زایمان، حفره شکم و اندام‌های تولید مثل را با انجام برش‌های کوچک در شکم و قرار دادن یک لوله فیبر نوری با یک لنز دوربین کوچک مشاهده می‌کند.

درمان گرفتگی قاعدگی

برای تسکین گرفتگی قاعدگی، پزشک موارد زیر را توصیه می‌کند:

مسکن‌ها: داروهای ضد درد مانند ibuprofen یا ناپروکسن سدیم (Aleve)، در دوزهای منظم و مشخص، می‌توانند به کنترل درد ناشی از گرفتگی کمک کنند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی نیز برای این شرایط موجود است. در ابتدای دوره پریودی، شروع به مصرف مسکن کنید یا به محض اینکه احساس می‌کنید علائم شدیدتر می‌شوند، به مدت دو تا سه روز یا تا زمانی که علائم شما از بین رفت، دارو مصرف کنید.

کنترل هورمونی: قرص‌های ضد بارداری حاوی هورمون‌هایی هستند که مانع تخمک گذاری می‌شوند و شدت گرفتگی قاعدگی را کاهش می‌دهند.

عمل جراحی: اگر گرفتگی قاعدگی شما ناشی از یک بیماری مانند اندومتریوز یا فیبروئیدها باشد، جراحی برای اصلاح مشکل کمک می‌کند.

عوارض جانبی

گرفتگی قاعدگی باعث عوارض دیگر پزشکی نمی‌شود. اما می‌تواند در فعالیت‌های روزانه، کار و فعالیت‌های اجتماعی دخالت کند. هرچند شرایط خاصی در ارتباط با علل گرفتگی قاعدگی، می‌تواند عوارضی داشته باشد. به عنوان مثال، آندومتریوز می‌تواند مشکلات باروری را ایجاد کند. بیماری التهابی لگن می‌تواند لوله‌های فالوپ تهاجمی را افزایش دهد و خطر ابتلا به تخمک گذاری در خارج از رحم (حاملگی خارج رحمی) را افزایش دهد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید