کم خونی در بارداری؛ چطور باید با آن روبهرو شوید؟
احتمال بروز کم خونی در بارداری وجود دارد. منظور چیست؟ یعنی خون فرد باردار حاوی گلبولهای قرمز کافی نیست تا اکسیژن به بافتهای بدن او و نوزادش برسد. این مشکل همراه با عوارضی مانند احساس خستگی، تنگی نفس و سرگیجه و سرما خواهد بود. در طول بارداری، بدن خون بیشتری برای حمایت از بچه نیاز دارد. اگر آهن یا مواد مغذی دیگر به آن نرسد، امکان دارد که با کمخونی روبهرو شود.
در بیشتر موارد، اصلاح رژیم غذایی به رفع این کمخونی کمک میکند. برای بررسی مشکل باید به متخصص زنان مراجعه کنید.
همراه ما باشید با مطالب خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- از شایع ترین سرطان ها در زنان چه می دانید ؟
- جراحی درمانی سرطان تخمدان
- درمان مشکلات سطح مایعات آمنیوتیک
- بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- چاقی و اضافه وزن در یائسگی
- درمان افتادگی لگن در زنان
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- خطر پیچیدن بند ناف دور گردن جنین
- لیزر و جراحی زیبایی لابیا
- دانستنی های مشکلات پستانی در زنان
کم خونی در بارداری به چه صورت است؟
کمخونی یا آنمی (anemia) در دوران حاملگی هم پیش میآید. در این حالت، تعداد گلبولهای قرمز کم میشود و رساندن اکسیژن به نقاط مختلف بدن و نوزاد به درستی صورت نمیگیرد. گلبولهای قرمز حاوی پروتئین مهمی موسوم به هموگلوبین (hemoglobin) هستند.
این پروتئین است که اکسیژن را نگه میدارد و به گلبوهای قرمز در حمل اکسیژن از ششها به نقاط دیگر بدن کمک میکند. ضمن اینکه در حمل دیاکسید کربن از بدن به ششها برای خارجکردن آن هم نقش دارد.
برای تولید گلبول قرمز و هموگلوبین، بدن به منبع مناسبی از آهن و ویتامینها نیاز دارد. بدون چنین منبعی، امکان رساندن اکسیژن کافی به اندامهای مختلف بدن وجود نخواهد داشت. کمبود ویتامین و آهن در زنان باردار رایج است و در بسیاری از آنها باعث بروز کمخونی میشود.
دلایل کم خونی در بارداری چیست؟
دلیل کم خونی در بارداری چیست؟ حجم خون در دوران بارداری زیاد میشود و همین عاملی است که کمخونی در این دوره را رقم میزند. مصرفنکردن آهن کافی، ویتامین B12 یا اسید فولیک (folic acid) هم از دلایل دیگر ابتلا به این وضعیت است. دلایل دیگری که در افراد غیرباردار هم رخ میدهد و باعث کمخونی میشود، در زنان باردار هم امکان وقوع دارند و به شرح زیر هستند:
- بیماریهایی مانند تالاسِمی و کمخونی داسیشکل
- اهدای خون
- خونریزی شدید پریود پیش از بارداری
- زخم و پولیپها
باید بدانید که تمام زنان باردار در معرض ابتلا به این مشکل هستند. دلیل هم این است که به آهن و اسید فولیک بیشتری نسبت به مواقع عادی و معمولی زندگیشان نیاز دارند. احتمال بروز این وضعیت برای زنانی که چندقلو باردار هستند یا فاصله میان بارداریهایشان نزدیک بوده، بیشتر میشود. تهوع و استفراغ صبحگاهی هم از دلایلی است که کمخونی بارداری را تشدید میکند. ابتلا به کمخونی پیش از بارداری و حاملگی در دوران نوجوانی هم از دلایلی است که کم خونی در بارداری را به وجود میآورد.
علائم کم خونی در بارداری چیست؟
در ابتدای ابتلا به کمخونی خفیف در بارداری، نشانهای را احساس نخواهید کرد اما به مرور زمان دچار علامتهایی میشوید. چه علامتهایی:
- خستگی
- احساس سرما
- تنگی نفس
- ضعف و سرگیجه
- تندی ضربان قلب
- سردرد
- پوست خشک و رنگ پریده
- کبودشدن راحت پوست
- زخم در زبان
- سندروم پای بیقرار
کم خونی در بارداری دوقلویی چیست؟
تحقیقات پزشکی نشان میدهند که کمخونی ناشی از کمبود آهن یا اسید فولیک در بارداری دوقلویی یا چندقلویی بیشتر از موارد معمولی است. بنابراین، لازم است که زنان باردار با این وضعیت از مکملهای ضروری برای جبران کمبود استفاده کنند.
کم خونی شدید در بارداری چگونه است؟
افت ناگهانی گلبولهای قرمز به دلایل مختلف از جمله خونریزی زیاد باعث بروز کمخونی شدید میشود. کمخونی مزمن هم با کاهش تدریجی گلبولهای قرمز همراه است. این موارد ناشی از کمبود آهن و مواد مغذی و لازم دیگر رخ میدهند و بارداری را با مشکلاتی روبهرو میکنند. برای جلوگیری از عوارض ناشی از کم خونی در بارداری در این شرایط باید خون به مادر تزریق شود تا تعداد گلبولهای قرمز استانداردی پیدا کند.
کم خونی داسی شکل در حاملگی چیست؟
کسانی که مبتلا به کمخونی داسیشکل هستند، گلبولهای قرمز غیرطبیعی دارند. در این وضعیت، امکان دارد که اکسیژن کمتری به جنین در حال رشد هم برسد. رشد بچه در این حالت کند و مشکلدار خواهد شد.
عوارض کم خونی در بارداری چیست؟
اگر کم خونی در بارداری به حال خود و بیدرمان رها شود، امکان بروز عوارض ناخوشایندی وجود دارد. از جمله این عوارض باید به موارد زیر اشاره کنیم:
عوارض کم خونی در بارداری برای مادر
کمبود اکسیژنی که به اندامهای بدن میرسد، بدن مادر را با مشکلاتی مواجه میکند و خطر بروز موارد زیر را قوت میبخشد:
- نارسایی قلبی
- بزرگشدن قلب
- آریتمی یا بینظمی ضربان قلب
پزشکان متخصص زنان و زایمان معمولاً با تجویز داروی آهن و مکملهای لازم، سعی در کنترل وضعیت کمخونی میکنند و در صورتی که عوارض این مشکل زیاد شود و قلب را تحت تأثیر قرار بدهد، بیمار را به متخصص قلب و عروق ارجاع میدهند.
از جمله عوارض کمخونی که بعد از زایمان و در فرایند آن خود را نشان میدهند، باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- زایمان زودهنگام یا کمشدن وزن نوزاد
- ابتلا به افسردگی پس از زایمان
- تولد نوزادی با کمخونی
- تولد کودکی با تأخیر در روند طبیعی رشد
درمان آنمی قبل از اقدام به بارداری چگونه است؟
اگر میخواهید باردار شوید، باید حتماً وضعیت بدنی خود را مورد بررسی قرار بدهید. هرگز بیگدار به آب نزنید و حواستان باشد که در صورت وجود مشکلاتی نظیر کمخونی، هم خودتان در دوران بارداری و بعد از آن آزار میبینید و هم نوزادی به دنیا میآورید که شاید دچار مشکلات فراوانی باشد.
مصرف مکملها و ویتامینها و رسیدگی به وضعیت کمخونی پیش از اقدام به بارداری، راهی برای فراهمکردن زمینه تجربهای خوشایند خواهد بود. ابتدا بدن را در حالت مطلوبی قرار بدهید و بعد باردار شوید.
آیا کم خونی در بارداری خطرناک است؟
امکان کنترل و درمان کم خونی در بارداری وجود دارد. با اصطلاح تغذیه و مصرف مکملها، احتمال بهبود وجود دارد. معمولاً بعد از زایمان هم حجم خون و سطح پلاسمای آن به حالت عادی و طبیعی برمیگردد. با این حال، گاهی اوقات در صورت بروز نشانههایی مانند سرگیجه، بالارفتن ضربان قلب و وجود زخم در زبان، رنگپریدگی یا بروز مشکلاتی مانند سندروم پاهای بیقرار جای نگرانی به وجود میآید.
بدون دیدگاه