نشانه های پولیپ رحم چیست ؟

بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان | پولیپ رحمی

پولیپ رحمی چیست ؟

پولیپ رحم به صورت یک زائدۀ گوشتی از دیوارۀ داخلی رحم یا کانال سرویکس آویزان است. وقتی سلول­های قسمتی از لایۀ داخلی رحم یا آندومتر دچار رشد بیش از حد می­ شوند این تجمع سلولی بصورت بافتی اضافه از داخل دیوارۀ رحم رشد می­کند و بصورت پولیپ رحم در می­آید. پولیپ‌­های رحم معمولا قوام نرمی دارند و در سایزهای مختلف دیده می­شوند. بعضی از آنها پتانسیل بدخیم شدن دارند مخصوصا در زنان سنین بعد از یائسگی و بعضی از پولیپ­ها مخصوصا در زنان جوان خوش­خیم هستند. پولیپ­ها به اشکال مختلف در داخل حفرۀ رحم دیده می­شوند. پولیپ­ها ممکن است پهن یا پایه دار باشند. ممکن است صورت تکی و یا به تعداد فراوان دیده شوند.

پولیپ های رحم به اندازه و اَشکال مختلف دیده می­شوند. اشکال گرد یا بیضی و دارای اندازه­های بسیار کوچک چند میلیمتری و یا ممکن است کل حفرۀ رحم را در برگرفته باشند و تا سایز چند سانتیمتر نیز برسند. پولیپ­ها معمولا به رنگ صورتی کمرنگ و همرنگ آندومتر هستند. و یا ممکن است دارای دهانۀ قرمزرنگی باشند که این پولیپ­ها معمولا خونریزی دهنده هستند.

پولیپ های رحم از بافت متراکم و فیبروز، رگهای خونی و سلولهای آندومتری و شبه غددی تشکیل شده ­اند. پولیپ­‌های پایه دار معمولا از طریق یک پایۀ باریک به دیوارۀ داخلی رحم متصل هستند و ممکن است از داخل دهانۀ سرویکس بیرون­زدگی پیدا کنند و به داخل کانال واژن وارد شوند.

وقتی پولیپ از حفرۀ رحم خارج شده و وارد کانال آندوسرویکس شود و حتی از دیوارۀ واژن هم بیرون­زدگی داشته باشد، بیمار می­تواند پولیپ را از خارج واژن لمس کند. پولیپ­ها‌ی بدون پایه از طریق یک صفحۀ پهن به داخل رحم متصل هستند. این صفحۀ اتصالی ممکن است محدود به یک قسمت از آندومتر باشد و یا اینکه تمام دیوارۀ قدامی یا خلفی آندمتر را فراگیرد. میزان شیوع پولیپ­‌های پایه دار نسبت به پولیپ­‌های بدون پایه بیشتر است.

بیشتر بخوانید : علائم هشدار دهنده سرطان دهانه رحم

سن بروز پولیپ­‌های رحمی

پولیپ­‌های رحمی معمولا در سنین چهل تا پنجاه سالگی شیوع بیشتری دارند و در ۱۰ تا ۱۵ درصد زنان سنین باروری دیده می­شود اما در سنین پایین تر و حتی در دختران مجرد نیز دیده می­شود. زنان در سنین یائسگی نیز ممکن است دچارِ پولیپ شوند. که در این سن دقت بیشتری در درمان بیمار لازم است زیرا شیوع بدخیمی در پولیپ در این سنین بیشتر است. تعداد زیادی از پولیپ­ها در زنان بصورت بی­علامت است و در حین چکاپ­های سالیانه توسط سونوگرافی واژینال تشخیص داده می­شوند.

پولیپ رحم ممکن است هیچ علامت خاصی نداشته باشد. در خانم­های دچارِ دیابتِ تیپ ۲، چاقی بیش ازحد، سندروم تخمدان پلی کیستیک و یا فشار خون مزمن، درصد بیشتری از پولیپ­‌های رحمی دیده می­شود. در زنان دچار سندرم تخمدان پلی­کیستیک پولیپ­ها حتما باید توسط هیستروسکوپی مورد ارزیابی قرار گیرند. به دلیل اینکه در این گروه از بیماران احتمال ایجاد بدخیمی بیشتر است و حتما باید پولیپ توسط هیستروسکوپی درمان شود.

بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان  |نشانه های پولیپ رحمعلائم و نشانه‌­های پولیپ رحم

همانطور که گفته شد در برخی از زنان پولیپ های رحمی ممکن است بدون علامت باشد و در طی معاینات و سونوگرافی­ های سالیانه واژینال تشخیص داده شود. ولی بیشترِ، بیشترین علامت پولیپ­‌های رحمی خونریزیهای واژینال بصورت لکه بینی یا بصورت خونریزی واژینال شدید است.

علائم بیمار به نوع پولیپ ، سایز آن و محل قرارگیری پولیپ در داخل رحم بستگی دارد و احساس لمس تودۀ پولیپ در داخل واژن در پولیپ‌­های بزرگی که از داخل کانال اندوسرویکس عبور کرده اند دیده می شود. در صورت مشاهده علائم زیر به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. عمده ترین علائم پولیپ رحم به شرح زیر می­باشد:

۱- خونریزی­های نامنظم رحم

۲- خونریزی­ بین دوره­های قاعدگی

۳- خونریزی قاعدگی شدید

۴- درد لگن

۵- احساس توده در واژن

نکته: بعضی از پولیپ‌­های رحمی پتانسیل تبدیل شدن به بدخیمی را دارند. بنابراین در صورت صلاحدید پزشک متخصص زنان از درمان جراحی هیستوروسکوپی برای تشخیص و درمان پولیپ استفاده کنید.

 

درمان های جراحی و غیر جراحی بیماری های زنان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید