تاثیر اختلالات جسمی بر ناباروری زنان – قسمت اول

متخصص زنان و زایمان اصفهان | تاثیر اختلالات جسمی بر ناباروری زنان - قسمت اول

ناباروری در زنان ؛ علل‌های نازایی حتی مواردی که فکرشان را نمی‌کنید!

ناباروری زنان ، ناتوانی زن در باردارشدن پس از یک سال رابطه جنسی بدون جلوگیری از بارداری است. علل ناباروری در زنان را می‌توان به دو دسته ناباروری اولیه و ناباروری ثانویه تقسیم کرد. نازایی بانوان به دلایل مختلفی مرتبط می‌شود که در این مطلب قرار است در مورد ابعاد مختلف این مسئله توضیحاتی ارائه دهیم.


همراه ما باشید با مطالب خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان |نقش عفونت در ناباروری و نازایی

ناباروری در زنان چگونه است؟ چه زمانی می‌توان گفت که یک زن نابارور است؟

ناباروری در زنان می‌تواند ناشی از علت های مختلفی از جمله عدم تعادل هورمونی، سن، مسائل جسمانی و عوامل سبک زندگی باشد. همچنین شرایط پزشکی زمینه‌ای مانند اندومتریوز و سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نیز در این زمینه تاثیرگذار هستند.

اگر زنی پس از تلاش برای باردارشدن به مدت ۱۲ ماه یا بیشتر نتوانسته باردار شود، یا چندین بار سقط‌جنین یا مرده‌زایی داشته باشد، می‌توان گفت که نابارور است. ناگفته نماند، ناباروری همیشه یک عارضه دائمی نیست و راهکارهای زیادی برای کمک به زنان به‌منظور غلبه بر آن وجود دارد.

رابطه سن و ناباروری در زنان

با افزایش سن، احتمال ناباروری زنان به دلیل کاهش ذخیره تخمدان و تغییرات هورمونی افزایش پیدا می‌کند. علاوه‌براین، مسائل مربوط به سن مانند آندومتریوز، فیبروز یا سایر شرایط سلامتی، می‌تواند باروری را کاهش دهد.

طبق تحقیقات انجام شده زنان اوایل سن ۳۰ سالگی ۲۵ درصد احتمال ناباروری دارند، در حالی که این آمار برای اواخر ۳۰ سالگی ۳۵ درصد است. زمانی که زنان به سن ۴۰ سالگی خود می‌رسند، احتمال نازایی به ۴۵درصد افزایش پیدا می‌کند. به‌طورکلی، سن یکی از عوامل اصلی ناباروری زنان است و با افزایش آن احتمال ناباروری به طور قابل‌توجهی افزایش می‌یابد.

تأثیر اختلال‌های تخمک‌گذاری در نازایی بانوان

اختلالات تخمک‌گذاری می‌تواند باعث ناباروری زنان شود زیرا این عمل به‌معنی آزاد شدن تخمک از تخمدان زن بوده که برای لقاح و بارداری لازم است. زمانی که اختلال تخمک‌گذاری رخ می‌دهد، ممکن است بدن تخمک آزاد نکند یا تخمک در زمان مناسب آزاد نشود. در این‌صورت اگر اسپرم وجود داشته باشد، نمی‌تواند تخمک را بارور کند و در نتیجه ناباروری ایجاد می‌شود.

اختلالات رایج تخمک‌گذاری شامل سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، نارسایی زودرس تخمدان و آمنوره هیپوتالاموس هستند. درمان اختلالات تخمک‌گذاری نیز شامل داروهای باروری، هورمون درمانی یا جراحی است که صددرصد باید تحت‌نظر پزشک متخصص زنان و زایمان اصفهان انجام شود.

مشکلات مربوط به تعداد و کیفیت تخمک در ناباروری

کمیت و کیفیت تخمک در نازایی زنان تأثیر دارد. به‌صورت کلی می‌توان در این رابطه توضیحات زیر را ارائه داد:

کیفیت پایین تخمک

کیفیت پایین تخمک عامل اصلی ناباروری است که می‌تواند ناشی از افزایش سن، ناهنجاری‌های ژنتیکی و عوامل محیطی باشد. گزینه‌های درمانی برای کیفیت پایین تخمک عبارت‌اند از IVF تخمک اهدایی؛ فریز کردن تخمک و تغییر سبک زندگی هستند.

تولید ضعیف تخمک

تولید ضعیف تخمک یکی دیگر از مشکلات رایج در ناباروری است که می‌تواند از عوامل زیادی مانند آندومتریوز، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و کیست تخمدان تاثیر پذیرد. گزینه‌های درمانی برای تولید تخمک ضعیف شامل داروهای باروری، IVF و تغییر شیوه زندگی هستند.

تعداد تخمک

تعداد تخمک معیاری برای سنجش باروری است، اما داشتن تعداد تخمک کم به معنای ناباروری فرد نیست. در صورتی که تعداد تخمک زنان کم باشد، ممکن است پزشک متخصص درمان‌های باروری را پیشنهاد کند.

بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان | ناباروری و سندرم تخمدان پلی کیستیک

رابطه بین سندرم تخمدان پلی‌کیستیک و ناباروری

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی از علل اصلی ناباروری در زنان است. این سندرم با تشکیل کیست روی تخمدان‌ها مشخص می‌شود که می‌تواند درروند تخمک‌گذاری اختلال ایجاد کند و منجر به مشکل در باردارشدن شود. گزینه‌های درمانی ممکن برای این هدف شامل داروهایی برای تحریک تخمک‌گذاری، تغییر سبک زندگی و جراحی با نظز پزشک است.

تأثیر عملکرد غده تیروئید بر ناباروری

غده تیروئید عضو مهمی در بدن است که مسئول تولید هورمون‌هایی است و بسیاری از فرآیندهای متابولیک را تنظیم می‌کند. کم کاری تیروئید، می‌تواند باعث مشکلات مختلفی از جمله ناباروری در زنان شود. کم کاری تیروئید زنان و اختلال عملکرد غده تیروئید به این‌صورت است که اگر سطح آن پایین باشد، تخمک‌گذاری تحت تأثیر آن قرار گرفته و منجر به ناباروری می‌شود.

هورمون تیروئید برای سلامت رحم و پوشش داخلی رحم که برای یک بارداری موفق ضروری بوده بسیار مهم است. سطح پایین هورمون تیروئید می‌تواند منجر به پوشش غیرطبیعی رحم شود و لانه گزینی تخمک بارور شده را دشوار کند.

اختلال عملکرد تیروئید همچنین می‌تواند بر اندومتر تأثیر بگذارد و باعث ضخیم یا نازک شدن بیش از حد آن شود که می‌تواند منجر به عدم موفقیت لانه‌گزینی شود. از طرفی زنان مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است در معرض خطر سقط‌جنین و زایمان زودرس قرار داشته باشند.

تأثیر اختلال عملکرد هیپوتالاموس بر ناباروری زنان

هیپوتالاموس یک ساختار کوچک اما بسیار مهم در مغز است که وظیفه کنترل تولید و ترشح هورمون‌های مختلف در بدن را بر عهده دارد. به‌این‌ترتیب، اختلال در عملکرد هیپوتالاموس می‌تواند تأثیر عمیقی بر باروری زنان داشته باشد. اختلال عملکرد هیپوتالاموس باعث وقفه در ترشح طبیعی هورمون‌هایی مانند هورمون لوتئینیزه کننده (LH) و هورمون محرک فولیکول (FSH) می‌شود. این هورمون‌ها نقش اساسی در تنظیم چرخه‌قاعدگی، تخمک‌گذاری و تولید تخمک دارند.

بدون ترشح مناسب این هورمون‌ها، یک زن ممکن است دوره‌های نامنظم یا غایب را تجربه کرده و نتواند تخمک‌گذاری کند و در نتیجه نتواند باردار شود. درمان جایگزینی هورمون یا سایر داروهایی که برای بازگرداندن تعادل هورمونی بدن طراحی شده‌اند، درمان اختلال عملکرد هیپوتالاموس است.

بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان | جراحی درمان عارضه پولیپ رحم

مشکل پولیپ در ناباروری بانوان

پولیپ ها رشد غیرطبیعی بافتی هستند که می‌توانند در رحم ایجاد شوند که می‌تواند در باروری زن اختلال ایجاد کند. این عارضه  می‌توانند لوله‌های فالوپ را مسدود کنند یا محیطی را در رحم ایجاد کنند که با لقاح یا لانه گزینی جنین مخالف باشد. پولیپ ها همچنین می‌توانند باعث خونریزی قاعدگی نامنظم و درد لگن شوند. درمان پولیپ اغلب شامل هیستروسکوپی و پولیپکتومی خواهد بود که برداشتن پولیپ با جراحی است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید