عوارض یائسگی چیست؟
عوارض یائسگی | گرگرفتگی، تعریق، افسردگی، بی خوابی و رشد موهای زائد از عوارض تغییرات هورمونی در یائسگی هستند. این علائم و عوارض در بیشتر زنان معمولا ۴ سال بعد از قطع پریودی برطرف می شود. اما در برخی دیگر ممکن است تا ۱۲ سال این علائم طول بکشند.
برخی عوارض بعد از یائسگی در زنان مثل خشکی واژن، بی اختیاری ادرار و عفونت های واژینالی مداوم، جدی تر و ماندگار بوده و زندگی زنان یائسه را تحت تاثیر قرار می دهد. این عوارض نه تنها به مرور زمان برطرف نمی شوند بلکه تشدید شده و مشکلات آزاردهنده ای به همراه دارند. در ادامه با این عوارض و درمان آنها بیشتر آشنا می شوید.
رابطه جنسی بعد از یائسگی
یکی از عوارض افزایش سن در مردان و زنان کاهش میل جنسی آنها است. اما این عارضه در زنان دو تا سه برابر بیشتر از مردان بوده و به دلیل تغییرات هورمون زنانه استروژن در یائسگی رخ می دهد. این مشکل شایعی در یائسگی است که تاثیر منفی بر رابطه جنسی بعد از یائسگی دارد.
خشکی واژن در یائسگی به خاطر تغییرات هورمونی نیز در کاهش میل جنسی خانمها بسیار تاثیرگذار است. چون با کاهش ترشح مخاط واژن رابطه جنسی برای زنان دردناک شده و میل جنسی و لذت جنسی آنها را کاهش می دهد.
اگر خانمها بدلیل یائسگی افسرده شده اند و نمی توانند افسردگی خود را برطرف کرده و افسردگی حاد دارند برای درمان آن باید به متخصص زنان و زایمان اصفهان مراجعه کنند. برای کاهش درد هنگام نزدیکی نیز می توانید قبل از نزدیکی از لوبریکانت یا روان کننده استفاده کنید. با مراجعه به پزشک متخصص زنان و زایمان اصفهان برای درمان بی میلی جنسی می توانید با لیزر مونالیزا خشکی واژن و دیگر مشکلات جنسی ناشی از آن را برطرف کنید.
عفونت واژن در یائسگی
تغییرات هورمونی که باعث خشکی و آتروفی واژن می شوند، فلور طبیعی واژن را بهم می ریزند. در نتیجه باکتریهای مضر فرصت تکثیر بیشتری در واژن دارند. به همین دلیل زنان در یائسگی بیش از هر دوران دیگری در زندگی خود عفونت های واژینالی و ادراری را تجربه می کنند.
عفونت های ادراری و واژینالی با مصرف آنتی بیوتیکهای مختلف درمان می شوند. اما در مواردی که واژن دچار خشکی و آتروفی شده، دوباره این عفونت ها عود کرده و بیمار را آزار می دهند. با جوانسازی بافت واژن و دستگاه ادراری به کمک لیزر مونالیزا می توان عفونت های ادراری یا واژینالی را به طور قطعی و بدون عود دوباره درمان کرد.
خشکی واژن در یائسگی
به دلیل کاهش هورمون استروژن در دوران یائسگی، مخاط واژن که محیط داخل واژن را مرطوب نگه می دارد، کاهش یافته و واژن دچار خشکی می شود. از جمله عوارض خشکی واژن در یائسگی، مشکلاتی نظیر درد و سوزش موقع نزدیکی، کاهش میل جنسی، نرسیدن به ارگاسم و عفونت های مکرر واژن را به دنبال دارد. زنانی که خشکی واژن دارند مرتب دچار عفونت واژینالی می شوند.
برای درمان خشکی واژن می توانید از لوبریکانت ها برای روانکاری واژن قبل از نزدیکی استفاده کنید. هورمون تراپی هم یکی دیگر از روشهای درمانی است که باید حتما زیر نظر متخصص زنان و زایمان اصفهان انجام شود چون این روش با عوارضی همراه است.
گرگرفتگی بعد از یائسگی
گرگرفتگی احساس گرمای درونی است که با شروع یائسگی بروز می کند. معمولا گرگرفتگی با علائم دیگری مثل تعریق، تپش قلب، قرمزی صورت و سینه ها و حتی اختلالات خواب و کم خوابی و تعریق شبانه همراه است. این علائم در دوران یائسگی عادی هستند. اما اگر گرگرفتگی با تهوع و سرگیجه همراه باشد، غیرعادی است و باید به متخصص زنان و زایمان اصفهان مراجعه کنید.
گرگرفتگی و علائم همراه با آن را می توان با ورزش منظم و تغییر درجه حرارت محیط کاهش داد اما برای گرگرفتگی شدید که چند بار در روز بروز کرده یا باعث اختلال خواب می شوند، به هورمون تراپی زیر نظر پزشک نیاز است. این درمان برای ۱-۲ سال توصیه می شود. در بیشتر زنان، بعد از ۴ سال شروع از یائسگی این علائم از بین می روند.
بیماری های قلبی در یائسگی
معمولا بعد از یائسگی بسیاری از زنان دچار بیماری های قلبی و عروقی می شوند. این مشکل ناشی از کاهش استروژن در زنان است. کاهش این هورمون باعث گشاد شدن عروق زیر پوستی و ایجاد حس گرگرفتگی و تعریق زیاد می شود. همچنین گرفتگی عروق و اختلالات عصبی عروقی نیز از بیماریهای شایع در دوران یائسگی است.
برای کنترل بیماری های قلبی- عروقی در یائسگی، زنان یائسه باید در رژیم غذایی خود مصرف چربی و کربوهیدراتها را کم کنند. همچنین چک کردن منظم و دوره ای سطح قند، کلسترول و تری گلیسیرید باید انجام شود. به این زنان یک ساعت پیاده روی روزانه و متناسب نگه داشتن وزنشان توصیه می شود.
آتروفی واژن در یائسگی
کاهش استروژن در یائسگی باعث نازک شدن دیواره واژن و شکنندگی آن می شود. با کاهش کلاژن سازی دیواره واژن، حالت ارتجاعی آن نیز از بین می رود. زنانی که دچار آتروفی واژن هستند از سوزش، خارش و درد در واژن گله دارند. همچنین مقاربت دردناک، خشکی واژن و عفونت های مکرر واژینالی از علائم آتروفی واژن هستند.
برای درمان این مشکل پزشکان هورمون تراپی با استروژن و یا استفاده از لوبریکانتها را به بیمار توصیه می کنند. اما روشهای درمانی قطعی و پایداری مثل لیزر مونالیزا نیز وجود دارد که به زنان یائسه توصیه می شود. به کمک این روشها بافت واژن جوانسازی شده و با تحریک کلاژن سازی، خاصیت ارتجاعی و استحکام بافت آن باز می گردد.
پوکی استخوان در یائسگی
پوکی استخوان یک بیماری خاموش است که موقع شکستن استخوان در اثر کمترین ضربه ای مشخص می شود. این بیماری یکی از عوارض بعد از یائسگی است که به دلیل تغییرات هورمونی رخ می دهد. کاهش استروژن باعث کاهش تراکم استخوان شده و این مسئله باعث می شود استخوانها با کمترین فشار و ضربه ای شکسته شوند.
برای کاهش و یا جلوگیری از پوکی استخوان در یائسگی توصیه می شود روزانه به طور طبیعی (مصرف لبنیات) و یا با مصرف قرص های کلسیم و ویتامین دی، نیاز روزانه خود را به کلسیم تامین کنید. برای کاهش سرعت تخریب استخوان باید روزانه ورزش کنید. حتما سنجش تراکم استخوان را سالانه زیر نظر متخصص زنان و زایمان اصفهان خود انجام دهید.
بی اختیاری ادرار در یائسگی
ضعف ماهیچه های لگن که وظیفه نگهداری اندام های لگنی را برعهده دارند باعث افتادگی رحم و مثانه می شود. این مشکل به خاطر تغییرات هورمونی در یائسگی زیاد اتفاق می افتد. در نتیجه در سنین یائسگی، زنان دچار انواع بی اختیاری ادرار شده و با نشت غیر ارادی ادرار مواجه می شوند.
به کمک تقویت عضلات کف لگن با ورزشهای کگل و استفاده از پساری واژینال برای بالا کشیدن و نگه داشتن رحم افتاده می توان بی اختیاری ادرار خفیف را درمان کرد اما در موارد حاد به جراحی نیاز است. همچنین برای درمان بی اختیاری ادرار در زنان مسن و یائسه از روش آر اف واژینال استفاده می شود. این روش درمان قطعی و دائمی برای تحریک ترشح هورمون استروژن و تقویت عضلات کف لگن در چند جلسه است.
اختلالات خلقی و افسردگی در یائسگی
با شروع یائسگی، زنان با علائمی مثل بی حوصلگی، افسردگی، استرس، نگرانی، بی انگیزگی و اندوه روبرو شده و از انجام کارهای روزمره خود باز می مانند. این از عوارض یائسگی است و به دلیل کاهش هورمون استروژن رخ می دهد. در افسردگی های شدید زنان دچار حساسیت روحی، شکنندگی و حتی ضعف جسمی می شوند که امری عادی است.
زنانی که افسردگی شدید را تجربه می کنند و زندگی عادی آنها مختل شده است باید برای درمان خود از متخصص زنان و زایمان اصفهان کمک بخواهند. اگر دارویی برای آنها تجویز می شود باید طبق دستور پزشک آن را مصرف کنند. همچنین ورزش روزانه و تغییر سبک زندگی را در اولویت قرار دهند.
بدون دیدگاه