راهنمای مراقبت از مادر و جنین – زایمان دیررس

متخصص زنان و زایمان اصفهان | راهنمای مراقبت از مادر و جنین - زایمان دیررس

چگونه زایمان دیررس را تشخیص دهیم؟

زایمان دیررس | با ورود به سه ماهه آخر بارداری و سپری کردن هفته های پایانی، بعید است که دچار احساسات متناقض نشوید! ترکیبی از ترس و خوش حالی و نگرانی و امیدواری. شما به عنوان یک مادر آینده آماده، چیزهایی درمورد زایمان دیررس شنیده اید و اگر دوران بارداری شما، حاملگی بدون درد بوده باشد نگرانی هایی درمورد این وضعیت و احتمال دیرهنگام بودن زایمان خواهید داشت. وقتی زمان زایمان شما فرا می رسد یا حتی میگذرد، اگر به اتاق زایمان نروید افکار مغشوشی به شما هجوم می آورند:

  1. نکند نوزادم مشکلی داشته باشد!
  2.  نکند خودم از پس زایمان بر نمی آیم!
  3.  نکند اصلا زایمان نکنم!

این آخری از جمله نگرانی های عجیب و جالب است که انتهای فکر هر مادری را مسدود میکند. ما قصد داریم در این مقاله به صورت مفصل درمورد زایمان دیررس، نگرانی هایی که ناشی از آن می شود و دلایل بروز چنین موقعیتی توضیح بدهیم.

شما میتوانید با مطالعه این مقاله آگاهی بیشتری درمورد خطرات پزشکی مرتبط با زایمان دیرهنگام داشته باشید.


مطالب خواندنی و آموزنده دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


متخصص زنان و زایمان اصفهان | بی اختیاری ادرار در بارداری

تعیین زمان زایمان دیررس و انواع دیگر زایمان

البته زمانبندی های متفاوتی برای هرزن باردار وجود دارد. به این معنی که زمان انتظار برای به دنیا آوردن نوزاد ممکن است برای یک زن آن عددی نباشد که برای زن دیگری مشخص شده است. با همه این اوصاف، انجمن تخصصی زنان و زایمان آمریکا ACOG برای هر وضعیت متفاوت، تعاریف مشخصی در نظر گرفته است:

  1.  زایمان زودهنگام- هفته ۳۷ بارداری تا هفته ۳۸ بارداری
  2. زایمان در زمان مقرر- هفته ۳۹ بارداری تا هفته ۴۰ بارداری
  3.  زایمان دیررس- هفته ۴۱ بارداری تا هفته ۴۲ بارداری
  4.  زایمان خارج از زمان دیررس- بعد از هفته ۴۲ بارداری

خوب است بدانید که نوزادان متولد شده پیش از هفته ۳۷ بارداری، زودرس هستند و نوزادانی که پس از هفته ۴۲ بارداری به دنیا می آیند دیررس نامیده می شوند ( این نوع زایمان، زایمان تأخیری یا خارج از زمان هم نامگذاری شده است). حدود ۶۰% زنان در تاریخ مقرر یا پیش از این تاریخ، نوزادشان را در آغوش میکشند. فقط چیزی بین ۱-۱۰ % نوزادان هستند که رسما تأخیری نام میگیرند و بعد از هفته ۴۲ حاملگی به دنیا می آیند.

با خواندن این اعداد و ارقام ممکن است جا بخورید و بخواهید تاریخ زایمان خودتان را با یک حساب سرانگشتی و وضعیت ظاهری که دارید محاسبه کنید. برایتان جالب خواهد بود اگر بدانید که فاکتورهایی برای تعیین زمان زایمان وجود دارد. با هم میخوانیم:

چگونه زمان زایمان را تعیین کنم؟

تاریخ واقعی باروری و باردار شدن نوزاد چندان ساده نیست. ولی با محاسبه سن بارداری میتوان به نتیجه رسید؛ سن بارداری از جمله متداول ترین روش های اندازه گیری مدت بارداری و تعیین زمان زایمان است.

شما با در اختیار داشتن تاریخ اولین روز از آخرین پریود میتوانید سن بارداری خود را تخمین بزنید. فاصله زمانی ۲۸۰ روزه از این روز ( ۴۰ هفته) مدت زمان تقریبی بارداری است. تأکید میکنیم که « تقریبی». پس این عدد، عدد احتمالی شما برای پیش بینی زمان تولد نوزاد است. جالب است بدانید که هفته های پس و پیش تاریخ تقریبی شما پنجره زایمان است و در این بازه زمانی احتمال زایمان در هر ساعتی وجود دارد.

تاریخ آخرین پریود، بارداری در زمان مصرف داروهای خوراکی ضدبارداری یا بی نظمی زیاد چرخه قاعدگی خود را نمیدانید؟ پزشک متخصص به کمک شما می آید و با سونوگرافی، سن بارداری را تعیین میکند. با کمک سونوگرافی، پزشک شما میتواند اندازه فرق سر تا نشیمنگاه نوزاد را اندازه بگیرد CRL یا فاصله انتهای جنین با نقطه دیگرش را محاسبه کند.

مهم: در سه ماهه اول بارداری، با انجام سونوگرافی CRL، سن نوزاد برآورد می شود. به این دلیل که همه نوزادان در همین بازه زمانی با سرعت مشخصی رشد میکنند. البته ناگفته نماند که در سه ماهه دوم و سوم بارداری سرعت رشد نوزاد متفاوت است. پس تخمین درست سن هم ضعیف تر می شود .

متخصص زنان و زایمان اصفهان | از عمل کورتاژ تشخیصی چه می دانید ؟.

چرا زایمان دیررس اتفاق می افتد؟

تابه حال از نوزاد درون شکمتان پرسیده اید آیا ممکن است بخواهد دیر به دنیا بیاید؟! دلایلی که باعث زایمان دیرهنگام میشوند به شرح زیر است:

  • بارداری اول شماست.
  •  سابقه زایمان دیررس داشته اید.
  •  در خانواده شما زنانی بوده اند که سابقه زایمان دیرهنگام داشتند.
  •  مبتلا به چاقی هستید.
  •  نوزاد شما، پسر است.
  •  محاسبه زمان زایمان شما درست نبوده است.

پیامدهای زایمان دیررس کدام اند؟

وقتی زایمان به بعد از هفته ۴۱ حاملگی یا حتی پس از هفته ۴۲ بارداری کشیده می شود، خطراتی سلامتی مادر و نوزاد را تهدید خواهد کرد. شایع ترین خطرات به شرح زیر است:

ماکروزومی جنین fetal macrosomia– به معنی بزرگ تر شدن بیش از اندازه جنین در زمان زایمان است که خطر سزارین یا دیستوشی شانه را افزایش می دهد.

نکته: دیستوشی شانه shoulder dystocia به معنی گیرکردن شانه نوزاد به استخوان لگن مادر در زمان خروج از رحم است.

سندرم پس از رشد postmaturity syndrome– به معنی ناکافی بودن وزن نوزاد تا پس از زمان زایمان است. همچنین همراه است با خشکی یا افتادگی پوست و ناخن های دست و پای بلند در زمان تولد.

کمبود مایع امنیوتیک– این اختلال اثراتی بر ضربان قلب کودک میگذارد و باعث فشرده شدن بند ناف در زمان انقباضات می شود. در نتیجه اکسیژن اندکی به جنین می رسد.
.

مکونیوم Meconium – ورود اولین مدفوع نوزاد به ریه های او که باعث مشکلات تنفسی جدی می شود.

سقط– مرگ نوزاد پیش از تولد

مشکلات زیر از جمله مشکلات شایعی است که پس از زایمان دیررس به سراغ زن می رود:

  1.  ترشحات واژینال شدید
  2.  عفونت
  3.  خونریزی پس از زایمان

متخصص زنان و زایمان اصفهان | لکه بینی قهوه ای در بارداری

مراقبت‌ها پس از تشخیص زایمان دیررس

اگر زمان زایمانتان فرابرسد ولی اتفاق نیفتد و تاریخ را رد کنید، باید مطمئن باشید که فرایند های درمانی مراقبتی را به طور کامل دریافت میکنید. در واقع فاصله مراجعات شما به پزشک یا ماما کمتر می شود و هرهفته باید مراجعه کنید. پزشک در هر جلسه، باید اندازه نوزاد، ضربان قلب او، موقعیت نوزاد و حرکاتش را بررسی کند. همچنین همکاری مادر برای توجه به تعداد لگدهای نوزاد لازم است. بسیاری از متخصصین زنان و زایمان، فرایندهای درمانی و مراقبتی جدی تر را از حدود هفته ۴۰ یا ۴۱ بارداری تجویز میکنند تا از سلامت شما و جنین مطمئن باشند.

آزمایش هایی که در این فرایند مراقبتی برای مادر در نظر گرفته می شود شامل موارد زیر است:

  • تست بدون فشار NST– اندازه گیری ضربان قلب نوزاد در یک باره زمانی مشخص ( معمولا به مدت ۲۰ دقیقه)
  • تست فشار انقباضی CST– اندازه گیری ضربان قلب نوزاد در زمان انقباضات رحمی برای تعیین فشار به جنین
  • تست مشخصات بیوفیزیکی BPP– ترکیبی از نظارت بر ضربان قلب نوزاد و تست سونوگرافی. این آزمایش های ترکیبی کمک میکند تا پزشک ضربان قلب نوزاد، حرکات و وضعیت عضلانی نوزاد را ارزیابی کند. در تست سونوگرافی هم سطح مایع امنیوتیک بررسی می شود.
  • تست دهانه رحم– این آزمایش دستی کمک میکند تا پزشک وضعیت رحم و دهانه رحم را بررسی کند. خوب است بدانید که دهانه رحم در زمان زایمان کاملا گشاد می شود. بنابراین پزشک نشانه های آمادگی کامل و سایر تغییرات برای زایمان زودتر از موعد را بررسی میکند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید