اولین پریودی (عادت ماهانه) در چه سنی است و چه نشانهای دارد؟
به طور معمول، دختران حدود ۲ سال پس از شروع رشد سینهها و حدود یک سال پس از ترشحات سفید واژن، اولین پریودی (عادت ماهانه) را تجربه میکنید. یک دختر به طور متوسط اولین قاعدگی خود را در حدود ۱۲ سالگی تجربه میکند، اما این سن از فردی به فرد دیگر و با توجه به سایر شرایط متفاوت است. بنابراین بهتر است دختران در اوایل سن بلوغ تحت نظر متخصص زنان قرار بگیرند تا هر گونه علامت خارج از معمولی به سرعت درمان شود. همچنین در این مقاله میخوانیم که عادت ماهانه چند روز طول میکشد و در طی این مدت دختران نوجوان بهتر است چگونه تغذیهای داشته باشند؛ درادامه مطلب به نکات مهمی در اینباره اشاره خواهیم کرد.
همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- ۱۰ عارضه از مصرف قرص ضد بارداری
- دلایلی که باعث پاره شدن کاندوم می شود ؟
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- سبک زندگی در هفته اول بارداری
- دکتر نرگس علیان جراح زنان و متخصص زنان و زایمان اصفهان
- کاهش علائم یائسگی با این ۱۱ کلید
- راهکار های کاهش درد پیش از زایمان
چرخه قاعدگی (سیکل عادت ماهیانه) چیست؟
قاعدگی یکی از نتایج بلوغ است. در این زمان بدن زن برای تولید مثل آماده میشود. در آغاز چرخه قاعدگی سطح هورمون استروژن در بدن زیاد شده و منجر به ضخیم شدن دیوارهی رحم میشود. دیوارهی ضخیم شدهی رحم حالا آماده است تا محیط مناسبی را برای رشد تخمک لقاح یافته و در نتیجه بارداری احتمالی فراهم کند.
اگر تخمکی بارور نشود، بدن این دیوارهی رحمی ضخیم شده را در هم خواهد شکست و خون و بافت تخریب شده از درون رحم بیرون ریخته شده و منجر به خونریزی ماهیانه یا پریود میشود. مهم نیست که برای اولین بار پریود شده باشید و یا اینکه سالها آن را تجربه کرده باشید، پریودی همیشه میتواند سخت، دردناک و دارای جنبههای منفی باشد.
اولین پریود دختران جوان چه زمانی رخ میدهد؟
اولین پریود در بیشتر دختران بین دوازده و سیزده سالگی آغاز میشود. با این همه زودتر یا دیرتر از این سن پریود شدن هم ممکن است طبیعی باشد. با یک حساب سر انگشتی میتوان گفت که، قاعدگی دو سال بعد از شروع رشد و بزرگتر شدن سینهها شروع میشود.
علائم اولین پریود در دختران نوجوان چیست؟
پریود در بسیاری از نوجوانان بدون داشتن هیچگونه علامت هشدار دهندهی خاصی آغاز میشود. برخی دیگر اما در روزهای منتهی به پریود سندروم پیش از قاعدگی یا PMS (premenstrual syndrome (PMS)) را تجربه میکنند. علائم سندروم پیش از قاعدگی عبارتند از:
- درد
- نفخ شکمی
- احساس درد در سینهها
- کمر درد
- یبوست
- اسهال
- احساس خستگی بیش از حد
- بیش از حد احساساتی شدن یا تحریک پذیری
- میل شدید به غذا خصوصاً هوس زیاد برای شیرینیجات
- ترشحات سفید رنگ یا شفاف از واژن
از آنجایی که همیشه نمیتوان با اطمینان زمان اولین خونریزی ماهیانه را حدس زد، بهتر است که دختران نوجوان همیشه وسائل لازم را به همراه داشته باشند. این وسائل شامل:
- لباس زیر تمیز
- نوار بهداشتی یا تامپون
- دستمال کاغذی یا دستمال مرطوب
- مسکن مانند استامینوفن (acetaminophen)
وظایف پدر و مادر برای آماده کردن دختران قبل از اولین قاعدگی چیست؟
به عنوان پدر و مادر راهنمایی کردن دختر نوجوانی که برای اولین بار پریود را تجربه میکند، گاهی سخت میشود. با این همه توصیههای زیر تا حد زیادی کمک کننده خواهند بود:
- به دختران نوجوان اطمینان دهید که پریود یک قسمت طبیعی از زندگی است.
- به حقایق تکیه کنید. هرگز با بازگو کردن تجربهی شخصی خود در مورد قاعدگی چه بد و چه خوب سعی نکنید تا ساختار ذهنی دختر نوجوان را شکل دهید.
- وسایل مختلفی که میتوان از آنها در طی دوران قاعدگی استفاده کرد و طرز استفاده از آن را توضیح دهید.
- به فرزند خود در آماده کردن وسایل مورد نیاز برای خونریزی ماهیانه کمک کنید. این وسایل شامل نوار بهداشتی، لباس زیر و دستمال مرطوب است که به راحتی میتوان آن را درون کمد مدرسه یا کوله پشتی ذخیره کرد.
تجربیاتی که در طی سالها به دست آوردهاید را با فرزند خود در میان بگذارید :
- بهترین مسکنها برای کاهش درد گرفتگی عضلات شکم
- بهترین داروهای گیاهی برای التیام نفخ شکم
- بهترین راه برای از بین بردن لکههای خون از روی لباس
نقش تغذیه سالم برای دختران جوان در زمان اولین پریود
تنها پسران نوجوان نیستند که با فرا رسیدن دوران بلوغ میل و اشتهای زیادی پیدا کرده و گاه و بیگاه باید آنها را در کنار یخچال در حال خوردن پیدا کرد. نیاز و میل شدید دختران به مواد مغذی در آغاز قاعدگی از این نظر با پسران نوجوان برابری میکند. با وجود اینکه در دوران پریود میل به مواد غذایی با کالری پوچ همچون بستنی و شکلات افزایش پیدا میکند، خوردن غذاهایی سرشار از مواد مغذی برای تامین نیازهای بدن در این دوران اهمیت ویژهای دارد.
لبنیات
دختران در سن بلوغ تقریبا ۳۰ درصد بیشتر از دختران کم سن و سالتر به کلسیم نیاز دارند. چرا که در فاصلهی دوازده تا نوزده سالگی شدت رشد در دختران به بالاترین حد خود میرسد و کلسیم یکی از مهمترین مواد غذایی مورد نیاز در این دوران است. زمانی که رشد و افزایش طول استخوان شروع میشود، حضور ترکیبات کلسیمی برای ساخت استخوان لازم و ضروری است. استوبلاست یا سلولهای سازندهی استخوانها، خود قادر به تأمین کلسیم مورد نیاز نیستند و باید آن را از خون دریافت کرده و در استخوان ذخیره کنند.
از طرفی دیگر کلسیم برای تسهیل فرآیند لخته شدن خون و جذب بیشتر ویتامین ب ۱۲ بسیار لازم و ضروری است. ویتامین ب ۱۲ نقش بسیار مهمی در تکامل شناختی بازی میکند. غذاهای سرشار از کلسیم شامل فرآوردههای لبنی همچون ماست، پنیر و شیر هستند.
سبزیجات دارای برگهای سبز و گوشتها
دخترانی که به تازگی قاعدگی را تجربه میکنند ۳۰ درصد بیشتر از سایرین به آهن نیاز دارند. هموگلوبین، مولکولی است که اکسیژن را به سلولهای بدن رسانده و دی اکسید کربن آنها را خارج میکند. این مولکول حیاتی و مهم از آهن تشکیل شده است. از آنجایی که هموگلوبین یک ترکیب خونی است، بیشتر مقدار آن با خونریزی ماهیانه از بدن خارج میشود.
فقر آهن در دوران پریود حجم اکسیژن جا به جا شده در خون را کاهش میدهد. بنابراین در دوران قاعدگی دختران در صورت عدم مصرف مقدار کافی آهن ممکن است علائم کم خونی همچون سردرد، خستگی، ضعف و بی علاقگی و بی حوصلگی را تجربه کنند. غذاهای سرشار از آهن عبارتند از سبزیجات دارای برگهای سبز و گوشتها هستند. غلات صبحانه غنی شده با آهن و بادام یا کرهی بادام هم گزینههای خوبی برای تامین این ماده مهم هستند.
غذاهای حاوی روی
نیاز دختران و زنان جوان با ورود به دوران بلوغ و شروع دوران قاعدگی به عنصر روی ۲۰ درصد بیشتر میشود. روی به ساخت DNA و RNA که برای تقسیم سلولی بسیار مهم هستند، کمک میکند و به همین دلیل نقش بسیار مهمی برای رشد، التیام و اصلاح بافتی دارد. از طرفی دیگر روی به متابولسیم چربی و کربوهیدراتها هم کمک میکند. مصرف این دو ماده در روزهای قبل از پریود و در طی خونریزی ماهیانه افزایش پیدا میکند. کرهی بادام زمینی، غلات کامل، گوشت گاو و بره سرشار از روی هستند.
ماهی و آجیل و مغزها
زنان جوان در دوران پریودی میل شدیدی به غذاهای چرب پیدا میکنند. زمانی که محور هیپوتالاموس – هیپوفیز فعال میشود، تغییرات هورمونی شدید و یکباره رخ میدهد که در نهایت منجر به این میل غذایی میشود. فعال شدن این محور باعث زیاد شدن سطح هورمونهایی میشود که در نهایت منجر به تحریک ترشح استروژن خواهند شد.
استروژن نقش بسیار مهمی در تجمع بافت چربی ایفا میکند. بافت چربی به جریان در آمدن استروژن کمک میکند که خود نقش بسیار مهمی در تغییرات بلوغ دارد. چربیهای ضروری علاوه بر این برای رشد و تکامل عصبی مهم هستند. چربی موجود در سیب زمینی سرخ کرده اما به اندازه چربی موجود در ماهی سالمون گریل شده اهمیت غذایی ندارد. چربیهای اشباع و ترانس موجود در غذاهای سرخ شده، منجر به بروز مشکلاتی همچون بیماریهای قلبی عروقی در بزرگسال خواهند شد. از طرفی دیگر اسیدهای چرب غیر اشباع موجود در ماهی و آجیل به تکامل و رشد مغزی کمک کرده و نقش حمایتی و حفاظتی دارند.
بدون دیدگاه