آزمایش بیماریهای مقاربتی چطور انجام میشود؟
قبل از انجام هرکاری پزشک سابقه بیماری جنسی را در شما بررسی کرده و سپس با توجه به نتایج آزمایشات انجام شده، وضعیت شما برای ابتلا به بیماری جنسی را تعیین میکند. از جمله این آزمایشات و نمونهبرداریها شامل موارد زیر هستند:
همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- بارداری خارج از رحم چطور اتفاق می افتد ؟
- بیماری مقاربتی کلامیدیا
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- جراحی هیسترکتومی در خانم ۵۶ ساله
- عارضه فقدان قاعدگی در زنان
- دکتر نرگس علیان جراح زنان و متخصص زنان و زایمان اصفهان
- علائم تشخیصی سوزاک
- رابطه جنسی و بروز عفونت قارچی واژینال
۱. نمونهبرداری از مجرا
در حالت کلی پزشک برای تشخیص STI زمانی از نمونهبرداری استفاده میکند که بیمار ترشح زیادی داشته باشد. او برای نمونهبرداری از سوابهایی که قسمت بالایی آنها از پنبه ساخته شده، استفاده میکند.
پزشک برای این کار با استفاده از سوابها، مقداری از ترشحات بیمار را بر میدارد بدون آن که سواب را وارد مجرا کند. سپس ترشحات برداشته شده را روی لام گذاشته و آن را خوب بررسی میکند. اما در صورتی که ترشحات بیمار کم باشد، پزشک سواب را به اندازه دو سانتیمتر وارد مجرا کرده و با چرخش ۳۶۰ درجه، از داخل مجرا نمونهبرداری میکند.
۲. زخم چرکی
گاهی اوقات ممکن است بیمار دچار زخم با ترشحات چرکی شود. به همین دلیل پزشک برای تشخیص نوع عفونت و بیماری، پس از ضدعفونی کردن محل، از انتهای بافت زخم نمونهگیری را انجام دهد.
۳. غدد لنفاوی متورم
روش دیگر برای تشخیص بیماریهای عفونی، نمونهگیری از غدد لنفاوی است. در این روش پزشک سوزن را وارد مرکز غده لنفاوی ران کرده و از بافت آن نمونهگیری میکند. سپس برای انجام آزمایش کشت، آن را به آزمایشگاه میفرستد.
۴. سواپ
در بسیاری از موارد پزشکان، از سوابهای واژنی، سواب مخصوص رحم، و سواب مخصوص مسیر ادراری، برای تشخیص STI استفاده میکنند. در زنان، پزشکان این امکان را دارند که در حین معاینه لگن، سوابهای واژنی یا رحمی، به وسیله یک نوار پنبهای تهیه کنند.
علاوه بر این در زنان یا مردان، امکان تهیه سوابهای مسیر ادراری، با وارد کردن نوار پنبهای به داخل مجرای ادراری نیز وجود دارد. اگر فردی رابطه جنسی مقعدی برقرار کرده باشد، آنگاه پزشک برای بررسی و تشخیص عوامل عفونتزا مقعد، از سواب مقعدی استفاده میکند.
۵. آزمایش پاپ اسمیر و HPV
در واقعیت نمیتوان آزمایش پاپ اسمیر را یک روش تشخیصی برای ابتلا به بیماریهای جنسی تلقی کرد. تست پاپ اسمیر، آزمایشی است که پزشکان از آن برای تشخیص علائم زودرس سرطان مقعد یا دهانه رحم استفاده میکنند.
زنانی که به صورت دائم به عفونتهای HPV، مخصوصاً گونههای ویروسی ۱۶ و ۱۸ مبتلا میشوند، در معرض شدید ابتلا به سرطان دهانه رحم قرار دارند.
علاوهبرآن، آن دسته از زنان و مردانی که رابطه جنسی مقعدی داشتهاند، بیشتر در معرض خطر عفونتهای HPV و سرطان مقعد قرار دارند. بنابراین انجام یک بار آزمایش پاپ اسمیر طبیعی، به هیچ عنوان نمیتواند وضعیت ابتلا یا عدم ابتلا به STI را مشخص کند. پزشک برای تعیین وضعیت ابتلا به HPV، یک آزمایش HPV جداگانه را درخواست میکند.
۶. معاینه جسمی
پزشک میتواند بعضی از بیماریهای جنسی، از جمله تبخال یا زگیل تناسلی را با استفاده ترکیبی از معاینات جسمانی، و سایر آزمایشات تشخیص دهد. در واقع پزشک از طریق معاینه جسمی، زخم، برآمدگی و سایر علائم STI را روی بدن تشخیص میدهد.
علاوهبراین با نمونهبرداری از نواحی مورد بررسی، محتوای به دست آمده برای انجام بررسیهای بیشتر را به آزمایشگاه میفرستد.
شرایط تست STD چیست؟
معمولاً این پزشک است که به بیمار توصیه میکند که تست STD را انجام دهد. او درباره خطرهای احتمالی این بیماریها با بیمار صحبت کرده و سابقه سلامت و روابط جنسی او را بررسی میکند.
همچنین در مورد نشانههای بیماری و عفونتهای STD از بیمار سؤال میکند تا تجویز بهتری را انجام دهد. در این میان دوران پنجره بیماری بسیار اهمیت دارد. دوران پنجره دورانی است که فرد به STD آلوده شده اما نتیجه تست هنوز منفی است.
انواع تست STD
تست STD انواع مختلفی دارد که با روشهای مخصوص به خود انجام میشوند. از رایجترین این تستها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تست هپاتیت C
هپاتیت C نیز مانند هپاتیت B باعث عفونت کبدی میشود. تستهای هپاتیت C به منظور شناسایی عفونت هپاتیت C و راهنمایی و بررسی روند درمان عفونت انجام میشوند.
تست هپاتیت B
هپاتیت B عفونتی در کبد است که توسط ویروس هپاتیت B ایجاد میشود. در واقع HBV در اثر تماس با خون یا دیگر مایعات بدن فرد آلوده پخش میشود. افرادی که به مناطق آلوده به هپاتیت B سفر میکنند، ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.
مادری که به این ویروس آلوده میشود، در حین زایمان آن را به نوزاد خود منتقل میکند. اما این ویروس از طریق تماسهای معمولی مانند دست دادن، سرفه یا عطسه قابل انتقال نیست.
پزشک تست هپاتیت B را با اهداف زیر تجویز میکند:
- برای تشخیص عفونت فعال یا مزمن ویروس هپاتیت B
- شناسایی کردن عفونت قبلی این ویروس در بدن
- راهنمایی و بررسی روند درمان عفونت
تست سوزاک و کلامیدیا
بیماریهای سوزاک و کلامیدیا را میتوان از سادهترین بیماریهای مقاربتی دانست که اغلب افرادی که چندین شریک جنسی دارند، به این بیماریها مبتلا میشوند. برای تشخیص سوزاک و کلامیدیا، پزشک آزمایش کشت ادرار و نمونهگیری با سواپ را توصیه میکند که معمولاً نتیجه آن بعد از یک هفته آماده میشود. تست سوزاک یکی از انواع تست STD محسوب میشود.
تست ایدز
تقریباً همیشه برای تأیید بیماری HIV، از آزمایش خون استفاده میشود. اما برخی از کلینیکها از تست سواب مایعات دهانی نیز استفاده میکنند. معمولاً تشخیص HIV بلافاصله پس از ابتلا به ویروس قابل تشخیص نیست و شش هفته تا سه ماه زمان لازم است.
تست HPV
معمولاً این بیماری که توسط ویروس HPV ایجاد میشود، در زنان راحتتر از مردان تشخیص داده میشود. تنها آزمایشی که برای تشخیص HPV مورد تأیید FDA است، تست پاپ اسمیر از سلولهای دهانه رحم است که معمولاً برای آماده شدن جواب، یک تا سه هفته زمان نیاز است.
تست سیفلیس
معمولاً پزشک برای تشخیص سفلیس، از آزمایش خون استفاده میکند. این آزمایش معمولاً برای زنان باردار، افراد در معرض خطر ابتلا به STD، مردان همجنسگرا و زندانیان توصیه میشود. برای انجام آزمایش خون و تشخیص سفلیس از چند روش زیر میتوان استفاده کرد:
تست RPR) Rapid Plasma Reagin)
این تست آنتیبادیهایی را که برای مقابله با باکتری تولید میشوند، بررسی میکند.
تست VDRL) Veneral Disease Research Laboratory)
این تست برای بررسی انتی بادیها مورد استفاده قرار میگیرد.
تست TPPA) Treponema Pallidum Particle Agglutination Assay)
این تست زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که نتیجه تستهای قبلی مثبت شده و به منظور تأیید آنها از این تست استفاده میشود.
تست FTA- ABS) Fluorescent Treponemal antibody absorption)
با استفاده از این تست آنتیبادیهای اختصاصی بیماری سیفلیس را بررسی میکنند.
تست MHA- TP) Micro Hemagglutination)
در صورتی که نتایج تستهای قبلی مثبت شد یا یک فرد به داشتن بیماری سیفلیس مشکوک بود، میتواند این تست را انجام دهد.
تست میکروسکوپ دارک فیلد
گاهی ممکن است فرد با یک زخم مشکوک به سیفلیس به پزشک مراجعه کند، این احتمال وجود دارد که دکتر این تست را به بیمار توصیه کند. در این حالت پزشک خراشی را روی زخم بیمار ایجاد کرده و سپس مقداری از آن را روی یک اسلاید بگذارد و با میکروسکوپ میدان تاریک زخم را بررسی کند.
تست تریکومونیازیس
پزشک برای تشخیص سریع بیماری تریکومونیازیس و واژینوز باکتریایی یا BV در زنانی که شریک جنسی زیادی داشتهاند، از این تست استفاده میکند. در اینحالت با استفاده از یک سواب، از ترشحات داخل واژن بیمار نمونهبرداری کرده و نتیجه آن را که ۱۰ دقیقه بعد از آزمایش مشخص میشود، خوب بررسی میکند.
علاوه بر این از آزمایش خون و ادرار برای تشخیص بیماری تریکومونیازیس در زنان و مردان نیز استفاده میکنند. با وجود اینکه احتمال ابتلای مردان به این بیماری بسیار کم است، اما در صورت مثبت شدن جواب آزمایش همسرشان، آنها نیز باید تست بدهند.
تست هرپس یا تبخال و سیمپلکس
در صورتیکه علائم این بیماریها مشخص شود، پزشک آزمایش کشت خون و نمونهگیری سواب را توصیه میکند. علاوه بر این افرادی که قصد غربالگری کامل بیماریهای مقاربتی را دارند، میتوانند از این تست استفاده کنند.
لازم است اشاره کنیم که بیماری تبخال به سرعت قابل شناسایی نیست و برای تشخیص تبخال حداقل دو هفته و حداکثر شش ماه پس از مواجه شدن با موارد مشکوک زمان لازم است.
بدون دیدگاه