انواع مسمومیت بارداری و نشانه های بروز این عارضه

بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان | انواع مسمومیت بارداری و نشانه های بروز این عارضه

مسمومیت بارداری چه علائمی دارد؟

در عارضه مسمومیت بارداری با علت انقباض عروق خونی، مشکل فشار خون بالای مادر تشدید می‌شود. این معضل جریان خون در عروق را کندتر کرده و تغذیه جنین را به مخاطره خواهد انداخت. پره‌آکلامپسی درصورت عدم پیگیری و توجه کافی، آسیب‌های جسمی به جنین، زایمان زودرس با جنین نارس و البته در مواردی مرگ جنین را به همراه خواهد داشت.

بنابراین باید نسبت به علائم آن از هفته بیستم به بعد بسیار حساس و دقیق بود. نکته دیگر این است که مسمومیت بارداری سه نوع خفیف، پیشرفته و حاد دارد که علایم آن‌ها متفاوت است. در ادامه به بررسی علائم مسمومیت بارداری در این سه نوع می‌پردازیم:

مسمومیت بارداری خفیف یا پره آکلامپسی خفیف

در این نمونه، فشار خون ممکن است همچنان از محدوده خطر خارج نشده باشد اما در عین حال از مرز مورد قبول بلاتر می‌رود. در واقع فشار خون نرمال در مادران باردار ۱۲ روی ۸ یا همان ۱۲۰ روی ۸۰ میلیمتر جیوه است که می‌توان نوسانی بین ۱۴ روی ۹ تا ۱۱ روی ۷ نیز برایش درنظر گرفت. اما در زمان ابتلا به مسمویت خفیف بارداری این رقم کمی بالاتر از ۱۴ روی ۶ خواهد رفت که علائمی خفیف را نیز بروز می‌دهد. این علائم عبارتند از:

  1. افزایش غیرطبیعی ورم بخصوص در صورت و پاها. این ورم در ساعات اولیه روز بیشتر است.
  2. وجود پروتئین در ادرار
  3. افزایش غیرطبیعی وزن.

پزشک با مشاهده این علائم راه‌های درمانی را برای پیشگیری از ابتلای او به پره‌آمپلاسکی شدید آغاز می‌کند. چرا که این حالت خفیف را می‌توان تحت کنترل قرار داد اما در حالت شدید مسمومیت بارداری شرایط بسیار خطرناک خواهد شد.

بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان | مسمومیت بارداری

مسمومیت بارداری شدید یا پره‌آکلامپسی شدید

در این حالت که خطرات بسیاری را به‌همراه دارد فشار خون همواره بالاتر از رنج مورد قبول ۱۴ روی ۹ قرار می‌گیرد و ممکن است مدام بالاتر برود. به‌طوری که فشار خون مادر در کمترین حالت ۱۴ روی ۹ را نشان می‌دهد. بنابراین باید نسبت به علائم این عارضه بسیار دقیق باشیم:

  1. تورم و پف شدید در تمام بدن و در تمام ساعت روز
  2. تاری دید و دوبینی
  3. سردرد شدید و غیرقابل کنترل
  4. درد در ناحیه شکم، بالای معده و زیر قفسه سینه
  5. تنفس شدید احساس تنگی نفس
  6. حالت تهوع و استفراغ در ساعات میانی روز
  7. سرگیجه
  8. افزایش وزن بیش از یک کیلوگرم در هفته
  9. ضربان قلب بالا

مسمومیت بارداری در نوع شدید، معمولا با کنترل شرایط مادر و جنین، برخی داروهای پیشگیرنده و بعضا مراقبت دقیق و رصد شرایط مادر در بیمارستان محدود می‌شود تا جنین از شرایط نارس خارج و زایمان انجام شود. اگر سن بارداری بالاتر از نارس بودن جنین باشد، معمولا بدون وقفه سزارین توصیه می‌شود.

مسمومیت بارداری تشنجی یا آکلامپسی

پره‌آکلامپسی اگر به خوبی کنترل نشود و درمان مناسب را نگیرد یا در زمان لازم زایمان انجام نشود، می‌تواند به مرحله‌ای برسد که آسیب‌های جبران‌ناپذیر برای مادر و جنین را به همراه دارد. در این مرحله شاهد علائم بسیار شدید‌تر و خطرناک‌تری هستیم که عبارتند از:

  • تشنج
  • اغما
  • مرگ مادر
  • مرگ جنین

همچنین معمولا پیش از تشنج ناشی از آکلامپسی مادر دچار کشیدگی و گرفتگی شدید عضلات می‌شود. معمولا در این شرایط وخیم مسمومیت بارداری پزشک بدون توجه به شرایط جنین و سن بارداری، به دلیل خطرات جدی موجود توصیه به الغای زایمان و خاتمه بارداری می‌کند.

محققان و متخصصین علل ایجاد و بروز پره‌آکلامپسی دقیق را علاوه‌بر بالا رفتن فشار خون مادر و عدم کنترل آن، در ترشح احتمالی بعضی سموم از بدن مادر می‌دانند.

عوامل پرخطر پره‌اکلامپسی چیست ؟

احتمال پره‌اکلامپسی با وجود یک یا چند مورد از فاکتورهای زیر بیشتر خواهد شد:

  1. این اولین بارداری شما باشد.
  2. سن شما ۴۰ یا بالای ۴۰ سال باشد.
  3. از آخرین بارداری شما ۱۰ سال گذشته باشد.
  4. اضافه وزن زیاد داشته باشید.
  5. سابقۀ خانوادگی در ابتلا به پره‌اکلامپسی داشته باشید.
  6. چندقلو باردار باشید.
  7. قبل از باردار شدن، فشار خون بالایی داشته باشید.
  8. در بارداری قبلی، فشار خون بالایی داشته باشید.
  9. بیماری مزمن کلیوی، دیابت یا بیمارهای سیستم ایمنی مثل لوپوس داشته باشید.

اگر به دلیل وجود فاکتورهای بالا، احتمال عارضۀ پره‌اکلامپسی در شما زیاد باشد، پزشک متخصص زنان و زایمان  ممکن است به شما توصیه کند که برای کاهش احتمال ابتلا، از هفتۀ ۱۲ بارداری تا زمان زایمان، روزانه آسپرین مصرف کنید.

زنانی که دچار پره‌اکلامپسی شوند، باید در بیمارستان تحت نظر قرار بگیرند و اغلب داروهایی برای کاهش فشار خون آنها تجویز می‌شود. گاهی به خاطر پره‌اکلامپسی ناچار هستید زایمان زودهنگام داشته باشید و ممکن است این کار به روش القای زایمان یا سزارین انجام شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید