ایمپلنت ضد بارداری چیست؟
ایمپلنت ضد بارداری کپسول کوچکی است که در زیر پوست بازوی بانوان توسط دستگاه مخصوصی قرار داده میشود تا با آزاد کردن هورمون ها، سبب جلوگیری از بارداری به مدت ۵ سال شود. نام تجاری این کپسولها پلانون است. در گذشته این کپسولها را با نام ایمپلانون نیز میشناختند.
کارکرد پلانون ها به این صورت است که پس از جایگیری در زیر پوست، اقدام به ترشح هورمون پروژسترون می کند که سبب تغییر در بافت رحم و اختلال در عملکرد طبیعی تخمدان می شود.
در واقع این کپسول کاشتنی با افزون به ضخامت دیواره رحم، راه را برای ورود اسپرم به درون رحم می بندد و همین امر سبب می شود تا عملیات لقاح صورت نگیرد. همچنین با ایجاد اختلال در آزاد شدن تخمک ها، از بروز حاملگی جلوگیری می کند.
مزایای استفاده از ایمپلنت ضد بارداری
بسیاری از کسانی که از این روش برای جلوگیری از بارداری در طولانی مدت استفاده کرده اند معتقدند که این روش، بسیار امن و آسان در مقایسه با سایر روش های جلوگیری از حاملگی است.
همچنین سهولت در استفاده و بی نیازی از انجام عملیات و اختصاص دادن هزینه و زمان نیز از دیگر مزایای استفاده از ایمپلنت ضد بارداری است.
دیگر مزایای این کپسولهای کاشتنی شامل موارد زیر است:
- عملکرد سریع و آسان
- قابلیت اعتماد به میزان ۹۹ درصد
- عدم بروز عوارض ناخواسته پس از استفاده
- استفاده طولانی مدت و بدون ضرر
- بارداری سریع پس از خروج ایمپلنت
- آزادی در برقراری روابط جنسی در تمامی زمان ها
- سهولت در استفاده مجدد پس از پایان زمان تعیین شده
- تنظیم بهتر علائم قاعدگی
- مناسب برای افراد دارای منع مصرف استروژن
عوارض استفاده از ایمپلنت ضد بارداری
همانطور که هر یک از راه های جلوگیری از بارداری مزایا و محاسنی دارد، در کنار این مزایا ممکن است عوارض ناخواسته ای نیز داشته باشد. به طور کلی کسانی که پس از چند دوره از کپسول های کاشتنی ضد بارداری استفاده کرده اند معتقدند، رایج ترین عوارض استفاده از ایمپلنت ضد بارداری شامل موارد زیر است:
- نیاز به تزریق و ایجاد درد در زمان کارگذاری
- بروز اختلال در زمان پریودی و طول دوره آن
- تغییر خلق و خو و ایجاد استرس
- پرخاشگری و اضطراب دائمی
- عدم تمایل به برقراری رابطه جنسی
- عدم توانایی در پیشگیری از سرایت بیماری های مقاربتی
نحوه استفاده از کپسول کاشتنی ضد بارداری
استفاده از کپسول کاشتنی ضد بارداری به دو روش امکانپذیر است. برای استفاده از این کپسول حتما زیر نظر پزشک متخصص زنان و زایمان باشید تا در صورت بروز عوارض ناخواسته این دارو، پزشک متخصص زنان و زایمان شما بتواند بهترین و سریعترین تصمیم را برایتان بگیرد.
پزشک متخصص زنان و زایمان شما همچنین بر اساس شرایط سلامتی شما و بررسی بیماری های احتمالی و زمینه دار در شما، این دارو را برای شما تجویز خواهد کرد.
هنگامی که زمان مطلوب استفاده از این کپسول ها به اتمام می رسد، پس از یک هفته بدن فرد مستعد بارداری میشود. بهتر است پیش از اتمام زمان کارایی کپسول، نسبت به خروج و جایگزینی آن با کپسول جدید اقدام کنید.
کاشت کپسول ضد بارداری
پس از تهیه این کپسول می توانید آن را به مامور تزریقات یا پرستارتان بدهید تا آن را به زیر پوستتان انتقال دهد. پرستار با استفاده از کمی بی حسی موضعی بر روی منطقه مورد نظر بر روی بازوی شما، اقدام به انتقال و کاشت کپسول ضد بارداری میکند.
در بسیاری از کلینیکها و مراکز بهداشت، این تزریق رایگان انجام میشود. همچنین به جهت حفظ تناسب جمعیتی، در برخی از مواقع این کپسولها به صورت رایگان به افراد ارائه میشوند.
تمامی عملیات انتقال کپسول کاشتنی ضد بارداری تنها چند دقیقه به طول می انجامد. پس از کاشت کپسول ضد بارداری برخی از علائم و نشانههای زیر ممکن است در شما پدیدار شود:
- حس فشار یا سوزش در محل کاشت
- بروز التهاب و قرمزی در محل کاشت
- استرس و اضطراب بی دلیل
- بی قراری و افسردگی
- به تاخیر افتادن دوره بعدی پریودی
- لکه بینی
نشانههای ممنوعیت مصرف کپسول کاشتنی در افراد
در برخی از افراد بواسطه وجود مشکلات سلامتی و وجود برخی از بیماری های زمینه ای، استفاده از ایمپلنت ضد بارداری ممنوع است. این ممنوعیت به سبب حفظ سلامت فرد و یا ادامه فرآیند درمان در برخی از بیماری ها است.
از جمله موارد منع استفاده از کپسول کاشتنی ضد بارداری در افراد، موارد زیر است:
- داشتن آلرژی نسبت به ترکیبات موجود در ایمپلنت ضد بارداری
- داشتن لکه بینی دائمی
- افراد مستعد بیماریهای قلبی و عروقی
- افراد دارای تومورهای کبدی یا سرطان سینه
- افراد دارای خونریزی غیر طبیعی از رحم
- افراد دارای آلرژی و حساسیت به دارو های بیهوشی
- افراد افسرده و دارای اختلالات رفتاری
- افراد مستعد فشار خون بالا
- افرادی که سابقه صرع یا تشنج دارند
- افراد دارای کلسترول بالا
افزایش وزن ناشی از ایمپلنت ضد بارداری
ایمپلنت ضد بارداری اثر ضد بارداری طولانی مدت و قابل بازگشت دارد. همانند سایر انواع ضد بارداری های هورمونی، ایمپلنت ضد بارداری نیز موجب عوارض جانبی چون افزایش وزن می گردد. با این حال، تحقیقات نتایج متفاوتی پیرامون این که ایمپلنت ها موجب افزایش وزن می شوند یا خیر، دارند. شواهد نشان می دهد که برخی خانم ها که از این روش پیشگیری از بارداری استفاده می کنند، ممکن است وزنشان بیشتر شود. اما این که این افزایش وزن در اثر مصرف ایمپلنت یا سایر عادات در شیوه زندگی ایجاد شده، مشخص نیست.
علت افزایش وزن ناشی از ایمپلنت ضد بارداری
آگاهی از نحوه عملکرد ایمپلنت در درک عوارض جانبی ناشی از آن ضروری است. پزشک متخصص زنان و زایمان ایمپلنت پیشگیری از بارداری را در بازوی فرد قرار می دهد. هنگامی که ایمپلنت در محل مناسب خود قرار گرفت، فرم مصنوعی هورمون اتونورژسترول را برای چندین سال به داخل خون آزاد می کند. این هورمون عملکرد مشابه پروژسترون دارد؛ پروژسترون هورمونی طبیعی در بدن است که به همراه هورمون استروژن چرخه قاعدگی را تنظیم می کند. این اتونورژسترول اضافی تعادل طبیعی هورمون ها را برهم می زند و موجب افزایش وزن می گردد.
با این که اضافه وزن از عوارض جانبی ایمپلنت ضد بارداری شناخته شده است، محققین هنوز ارتباط مشخص این دو را اثبات نکرده اند. امروزه، شواهدی مبنی بر این که ایمپلنت وزن را بیشتر می کند وجود ندارد و در واقع بسیاری از مطالعات با این ارتباط مخالفت می کنند. برای مثال، مطالعه ای در سال ۲۰۱۶ نشان داده که خانم هایی که از ایمپلنت ضد بارداری استفاده می کنند دچار اضافه وزن نمی شوند در حالی که خود آن ها این تصور را دارند.
خانم ها باید در مورد احساس اضافه وزن با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنند؛ در این صورت مصرف این فرم از ضد بارداری ها را به دلیل افزایش وزن قطع نخواهند کرد. هر دو مطالعه نشان دادند که خانم ها ممکن است با دریافت ایمپلنت احساس افزایش وزن داشته باشند در حالی که در واقعیت وزن آن ها بیشتر نشده است. اما باید بدانند که افزایش وزن تنها یک احساس شخصی است و شواهد این ارتباط را تایید نمی کنند. اضافه وزن همچنین ممکن است در اثر سایر فاکتورها مانند بالا رفتن سن، عدم تحرک، عادات غذایی نامناسب یا سایر علل پزشکی ایجاد شود. فرد باید با اندازه گیری وزن خود به صورت هفتگی و در زمان مشخصی از روز، میزان وزن خود را کنترل کند.
سایر عوارض جانبی ایمپلنت ضد بارداری
علاوه بر اضافه وزن، ایمپلنت موجب عوارض جانبی دیگری می شود:
درد یا کبودی در محل قرارگیری ایمپلنت، قاعدگی های نامنظم، سردرد، التهاب واژن، آکنه، درد در سینه ها، نوسانات خلقی، افسردگی، درد معده، تهوع، سرگیجه، خستگی
زمان مراجعه به پزشک متخصص زنان و زایمان
اگر فرد دچار قاعدگی های بسیار طولانی و دردناک شود، سردردهای ناگهانی و شدید داشته باشد یا در محل قرارگیری ایمپلنت ضد بارداری دچار مشکلاتی شود باید سریعا به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کند. همچنین اگر سایر عوارض جانبی زندگی روزمره فرد را مختل کنند، او باید با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت نماید. پزشک ممکن است ایمپلنت ضد بارداری را بردارد و روش دیگری برای پیشگیری از بارداری توصیه کند.
بدون دیدگاه