چه عواملی در بروز ناباروری دخیل هستند ؟
در این بخش از سایت دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان به عوامل بروز ناباروری از جمله اختلال در عملکرد اندام ها و بروز بیماری های زنان می پردازیم :
تأثیر اختلال عملکرد هیپوفیز بر ناباروری زنان
اختلال عملکرد هیپوفیز میتواند طیف وسیعی از اثرات بر ناباروری زنان داشته باشد. مشکلات هیپوفیز میتواند منجر به عدم تعادل هورمونی شود و بر سیستم تولیدمثل تأثیر بگذارد.
مثلا کمبود هورمون پرولاکتین میتواند در تخمکگذاری اختلال ایجاد کند، در حالیکه کمبود هورمون لوتئینهکننده و هورمون محرک فولیکول میتواند در بلوغ تخمک و آزاد شدن تخمک از تخمدانها اختلال ایجاد کند. علاوهبراین، تولید بیش از حد پرولاکتین میتواند باعث ایجاد کیست در تخمدانها و ضخیم شدن دیواره رحم و در نهایت ناباروری شود.
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و پیشنهادی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- برای تسکین درد پریود چه کار کنیم؟
- احتمال بارداری در نزدیک به یائسگی چقدر است؟
- هفته ۳۹ بارداری یعنی ماه چندم؟
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- تحلیل انواع بوی خون قاعدگی
- راهنمای مراقبت از مادر و جنین – زایمان دیررس
افزایش سطح هورمون پرولاکتین و تأثیر آن بر ناباروری زنان
پرولاکتین هورمونی است که معمولاً با شیردهی در زنان مرتبط است و در تولیدمثل یا ناباروری نقش دارد. سطوح بالای پرولاکتین در خون میتواند در توانایی بدن برای تخمکگذاری اختلال ایجاد کرده و در لانه گزینی و رشد تخمک بارور شده اختلال ایجاد کند.
در برخی موارد، افزایش سطح هورمون پرولاکتین میتواند با تحریک تخمکگذاری به بهبود باروری کمک کند.
نارسایی زودرس تخمدان و ناباروری زنان
نارسایی زودرس تخمدان (POF) وضعیتی است که در آن تخمدانهای زن قبل از ۴۰ سالگی از کار میافتند. این عارضه میتواند منجر به ناباروری زنان شود، زیرا تخمدانها دیگر تخمک آزاد نمیکنند و زن نمیتواند باردار شود.
در برخی موارد، داروهایی مانند درمان جایگزینی هورمون و درمانهای باروری ممکن است بتواند به باردارشدن زن مبتلا به POF کمک کند. با این حال، در بیشتر موارد، POF یک وضعیت غیرقابلبرگشت است و زنان مبتلا به این عارضه قادر به باردارشدن نخواهند بود.
نارسایی در پیوند کاشت و ارتباط آن با ناباروری زنان
نارسایی در پیوند کاشت زمانی اتفاق میافتد که تخمک بارور شده به دیواره رحم نچسبد؛ اگر بچسبد رشد و نمو نمیکند. این اختلال میتواند به دلیل عوامل مختلفی از جمله محیط غیرطبیعی رحم، تخمک یا جنین غیرطبیعی یا اسپرم غیرطبیعی رخ دهد. همچنین میتواند ناشی از عوامل سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، مصرف الکل و حتی چاقی باشد.
درمان نارسایی در پیوند کاشت میتواند شامل هورمون درمانی، جراحی برای اصلاح ناهنجاریهای آناتومیکی یا فناوریهای کمک باروری مانند لقاح آزمایشگاهی (IVF) باشد.
چگونه اختلال چرخه قاعدگی باعث ناباروری میشود؟
اختلالات چرخه قاعدگی یا عادت ماهانه میتواند با تداخل در روند تخمکگذاری باعث ناباروری شود. اگر زنی تخمکگذاری نداشته باشد، بدن او تخمک را برای لقاح آزاد نمیکند و نمیتواند باردار شود. در برخی موارد، اختلالات چرخه قاعدگی ممکن است باعث ایجاد عوارضی در رحم شود که میتواند مانع از کاشت تخمک بارور شده و تبدیل آن به بارداری شود. در موارد دیگر، اختلالات چرخه قاعدگی ممکن است باعث عدم تعادل هورمونی شود که میتواند از تخمکگذاری جلوگیری کند.
مشکل اندومتریوز در ناباروری زنان
آندومتریوز وضعیتی است که در آن بافتی که رحم را میپوشاند (آندومتر) خارج از رحم رشد میکند. این یک علت شایع ناباروری زنان است و میتواند تخمدانها، لولههای فالوپ و سایر قسمتهای دستگاه تناسلی را تحت تأثیر قرار دهد. آندومتریوز همچنین میتواند باعث درد، خونریزی نامنظم و ناباروری شود.
علت دقیق آندومتریوز هنوز ناشناخته است، اما اعتقاد بر این است که به ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و هورمونی مربوط میشود. همچنین آندومتریوز میتواند لولههای فالوپ را مسدود کند، از برخورد تخمک و اسپرم جلوگیری کرده و در کل روند بارداری در خانمها را تحت تأثیر قرار دهد.
درمان آندومتریوز به شدت بیماری و علائم بیمار بستگی دارد. درمانهای احتمالی برای این عارضه شامل هورمون درمانی، جراحی و روشهای نوین فناوری پزشکی است. فنآوریهای کمک باروری مانند لقاح آزمایشگاهی (IVF) میتواند به دور زدن برخی از مسائل مرتبط با اندومتریوز کمک کند و شانس باردارشدن زنان را بهبود بخشد.
مشکل فیبروم رحم در ناباروری زنان
فیبروم های رحمی تودههای غیر سرطانی هستند که میتوانند در داخل یا اطراف رحم ظاهر شوند. آنها بسیار شایع هستند و تا ۷۰ درصد از زنان را در مقطعی از زندگی خود تحت تأثیر قرار میدهند. در حالی که بسیاری از زنان مبتلا به فیبروم رحم هیچ علامت یا عارضهای را تجربه نمیکنند، اما در برخی موارد میتوانند مشکلاتی در باروری ایجاد کنند.
فیبرومها میتوانند در کاشت تخمک بارور شده اختلال ایجاد کنند یا باعث ایجاد مشکلاتی در رشد جنین شوند. آنها همچنین میتوانند باعث انسداد لولههای فالوپ شوند و از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری کنند. بسته به اندازه و محل فیبروم ها، ممکن است جراحی برای بهبود باروری ضروری باشد.
زخم در رحم چگونه باعث ناباروری میشود؟
زخم در رحم میتواند از راههای مختلفی باعث ناباروری شود. اول، زخم در رحم میتواند منجر به تشکیل بافت اسکار در رحم شود که میتواند لولههای فالوپ را مسدود کرده و از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری کند.
علاوهبراین، زخم در رحم میتواند منجر به عفونت در اندامهای تناسلی شود که میتواند باعث التهاب و آسیب به اندامهای تناسلی شود و میتواند منجر به ناباروری شود. در نهایت، زخم در رحم میتواند باعث اختلال در تولید هورمونهایی شود که برای عملکرد صحیح تولیدمثل ضروری هستند.
تومور یا کیست رحم و ارتباط آن با ناباروری
تومورها یا کیستهای رحم میتوانند با ناباروری همراه باشند، اما همیشه اینطور نیست. در برخی موارد، وجود تومور یا کیست رحم میتواند به دلیل انسداد لولههای رحمی یا به دلیل اختلال در تولید طبیعی هورمون منجر به ناباروری شود.
روشهای درمانی تومور یا کیست ممکن است برای بازگرداندن باروری ضروری باشد و باید با مشورت متخصص زنان و زایمان اصفهان انجام بگیرد.
چگونه ناهنجاریها و ضایعات رحمی باعث ناباروری میشوند؟
ناهنجاریها و ضایعات رحمی میتوانند با انسداد لولههای فالوپ، جلوگیری از تجمع تخمک و اسپرم در رحم، یا با انسداد مسیر تخمک بارور شده به رحم باعث ناباروری شوند. ناهنجاریهای رحمی همچنین میتواند باعث شود که رحم قادر به حمایت از بارداری نباشد و منجر به سقطجنین شود. اندومتریوز، وضعیتی که در آن بافتی که معمولاً رحم را میپوشاند . در خارج از رحم رشد میکند . میتواند با ممانعت از لانهگزینی تخمک بارور شده در رحم، باعث ناباروری شود و از دریافت مواد مغذی موردنیاز جنین برای زنده ماندن جلوگیری کند.
چگونه اختلال عملکرد لوله رحمی باعث ناباروری میشود؟
اختلال عملکرد لوله رحمی میتواند باعث ناباروری شود زیرا میتواند مانع از عبور تخمک بارور شده از لوله فالوپ و رسیدن به رحم شود. این میتواند از لانه گزینی تخمک در رحم جلوگیری کند و در نتیجه زن قادر به باردارشدن نباشد.
اختلال عملکرد لوله رحمی میتواند ناشی از تعدادی از عوامل مختلف از جمله عفونت، بیماری التهابی لگن، اندومتریوز، فیبروم، جای زخم یا ناهنجاریهای مادرزادی باشد.
بروز ناهنجاری در رحم یا دهانه رحم و تأثیر آن بر ناباروری
ناهنجاریهای رحم میتواند لانه گزینی تخمک بارور شده یا رشد و نمو جنین را دشوار کند. ناهنجاریهای دهانه رحم میتواند ورود اسپرم به رحم یا رسیدن اسپرم به تخمک را دشوار کند.
این عارضه همچنین میتواند عبور تخمک بارور شده از رحم را دشوار کرده و منجر به حاملگی لولهای یا حاملگی خارج از رحم شود. برخی از ناهنجاریهای رحمی میتوانند باعث ایجاد بافت اسکار یا انسداد شوند که همچنین میتواند منجر به ناباروری زنان خواهد شد.
بدون دیدگاه