به طور کلی سه نوع یائسگی تشخیص داده شده است؟
در این بخش به موضع عارضه پساقاعدگی می پردازیم از علل و عوامل بروز و درمان این عارضه . با ما همراه باشید :
پیش از (یائسگی) پساقاعدگی
این مرحله، مرحله انتقالی به دوره یائسگی است و تخمدان ها هورمون های زنانه کمتری تولید میکنند. این روند باعث نوسانات هورمونی استروژن، پروژسترون و همچنین تولید تستسترون کمتر می شود.
ناگفته نماند که این مرحله با شروع پساقاعدگی، متوقف می شود. علائم پساقاعدگی در این زمان خود را نشان می دهند و البته بیشتر اوقات بدتر هستند.
( یائسگی) پساقاعدگی
در این مرحله خونریزی پریود زن متوقف می شود. تخمدان ها تخمدانی آزاد نمیکنند و سطح استروژن به کمترین میزان خود می رسد. زمانیکه فرد به مدت یک سال هیچ خونریزی پریودی نداشته باشد نشانه ورود او به این دوره است. البته دقت کنید که نبود پریود یا کم بودن آن نباید به دلیل دیگری ( نارسایی عملکرد تیروئید یا استفاده از قرص های پیشگیری) باشد.
پس از یائسگی
این دوره پس از وارد شدن زن به دوران پساقاعدگی است. علائمی مثل گرگرفتگی که در دوران یائسگی تجربه میشدند احتمالا از بین می روند ولی تا ده سال یا بیشتر پس از آن برای بسیاری از زنان ادامه دارند.
همراه ما باشید با مطالب خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- چسبندگی بعد از هیسترکتومی
- جراحی برداشت میوم های متعدد رحمی
- گذاشتن آی یو دی در رحم و نکات مهم آن
- آقایان در دوران پریود چه وظایفی دارند ؟
- بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- راهکارهای افزایش میل جنسی در بانوان
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- افتادگی رحم و عارضه ناباروری
- مصرف دارو آنتی بیوتیک در دوران بارداری
- جراحی متخصص زنان و زایمان اصفهان و جراحی هیسترکتومی رحم
چه علائمی قبل از رسیدن دوران پساقاعدگی خبر از فرارسیدن آن میدهند؟
- گرگرفتگی
- اختلالات خواب
- اضطراب و افسردگی
- خشکی واژن
آیا درمانی برای علایم عارضه پساقاعدگی وجود دارد؟
در مجموع درمانهای پساقاعدگی به دو دسته پزشکی و غیر پزشکی تقسیم میشوند و در انتخاب درمان سن، بیماریهای مزمن و وضعیت فردی نقش مهمی دارند. درمانهای غیر پزشکی شامل رژیم غذایی، ورزش، حمایت اطرافیان، فعالیتهای اجتماعی و روان درمانی میشود. هورمون تراپی درمان پزشکی علایم پساقاعدگی یا پساقاعدگی زودرس است.
رژیم غذایی
سیب زمینی شیرین، جعفری، رازیانه و ریشه رازیانه، سویا و شیر سویا، عدس، نخود، غلات، فیبر، میوهجات و سبزیجات، ومایعات میتوانند باعث کاهش علائم پساقاعدگی مخصوصا گرگرفتگی بشوند. کم کردن نمک و کافئین باعث کاهش گرگرفتگی میشود. قطع سیگار و الکل هم اثر مشابهی دارد. علاوه بر آن مشاهده شده است که در افراد گیاهخوار پساقاعدگی دیرتر و با علایم کمتری اتفاق میافتد.
ورزش
فعالیت بدنی مثل پیادهروی تند، یوگا، ورزشهای هوازی و… باعث افزایش تخمک فعال و به تاخیر انداختن پساقاعدگی میشود و علائم و پساقاعدگی را کاهش میدهد.
حمایت اطرافیان
جلسات دورهمی با افراد همسن میتواند نقش موثری در بهبود روحیه و کاهش اضطراب و افسردگی در افرادی که با پساقاعدگی مواجه هستند داشته باشد. علاوه بر آن پارتنر نقش بسیار مهمی در کنترل علائم و بهبود آنها دارد. یک پارتنر آگاه میتواند نقش اطمینان بخش و حامی داشته باشد و از وقوع اضطراب و افسردگی بیشتر جلوگیری کند.
به طور مثال خشکی واژن که در پساقاعدگی رخ میدهد به معنی اختلال در میل و کارکرد جنسی نیست و با استفاده از مواد روانکننده، می تواند برطرف شود. در صورتیکه اگر پارتنر جنسی آگاهی کافی نداشته باشد ممکن است این مسئله منجر به اختلال در ارتباط جنسی و عاطفی و افزایش افسردگی و اضطراب شود.
فعالیتهای اجتماعی
دوران پساقاعدگی دوران مناسبی برای افزایش فعالیت اجتماعی و اقتصادی است. افراد در این دوران معمولا مشغولیتهای کمتری در خانه و در ارتباط با اعضای خانواده مخصوصا فرزندان دارند. این دوران زمان مناسبی برای یادگیری مهارتهای جدید و حتی یادگرفتن یک زبان جدید است. از طرفی حضور در اجتماع و فعالیت بیشتر باعث حفظ شادابی روحی و کاهش اضطراب و افسردگی میشود.
روان درمانی
اگر حمایت کافی از طرف پارتنر و یا بقیه نزدیکان وجود ندارد، یک مشاور آگاه میتواند حمایت کافی را با چند جلسه روانکاوی و رواندرمانی فراهم کند.
هورمونتراپی
بسیاری از علائم پساقاعدگی ناشی از کاهش استروژن هستند. هورمون درمانی با استروژن و پروژسترون میتواند تعادل هورمونی از دست رفته را به بدن برگرداند و علائم پساقاعدگی را کاهش دهد. با نظر پزشک متخصص هورمون درمانی برای افراد زیر ۶۰ سال و در پساقاعدگی زودرس توصیه میشود. به هاطر داشته باشید هورموندرمانی در ده سال اول پساقاعدگی موثر است و اگر دیرتر از ده سال بعد شروع شود اثربخشی کافی ندارد.
یائسگی زودرس
یائسگی به طور طبیعی اتفاقی است که معمولا برای زنان در بین سنین ۴۵ تا ۵۵ سالگی اتفاق میافتد. این اتفاق پس از آنکه خانم، ۱۲ ماه متوالی پریود نشود، یائسگی خوانده میشود، ممکن از پیش از موعد نیز اتفاق بیفتد. یائسگی زودرس نیز مانند هر اتفاق غیرطبیعی دیگر در بدن، میتواند مشکلات جدی زیادی را برای فرد به دنبال داشته باشد. این مشکلات گاهی ممکن است به قدری زیاد شوند، که زندگی زناشویی فرد را نیز تحت تاثیر قرار دهند. البته یائسگی زودرس، علائمی هم نیز دارد که با توجه به آنها و دقت در عملکرد سیستم بدن، میتوان به موقع از بروز آنها جلوگیری کرد و از پیامدهای احتمالی آن به سلامت عبور کرد.
اگر به سلامتی و بهداشت جسم خود اهمیت میدهید، لازم است که به عنوان یک خانم، از سیستم بدن خود آگاهی کافی را داشته باشید تا بتوانید در صورتی که به علائم این بیماری دچار شدید، قبل از سخت شدن درمان، اقدام به درمان کنید. در ادامه دلایل و درمان یائسگی زودرس را برای شما برشمردیم. امید است که بتوانید به وسیلهی این مقاله، سلامتی بیشتری را تجربه کنید.
علائم یائسگی زودرس
در صورتی که برای شما مهم است که به این بیماری دچار نشوید و قبل از ۴۰ سالگی یائسگی را تجربه نکنید، لازم است نسبت به علائم این بیماری نیز آگاهی لازم را داشته باشید. برخی از این علائم را در زیر میخوانیم:
- تعریق شبانه
- گرگرفتگی
- خشکی واژن، پوست، چشم و دهان
- ناراحتی در هنگام رابطه جنسی
- نیاز شدید به ادرار کردن
- عفونتهای ادراری پی در پی
- حساسیت شدید پستان
- تپش قلب شدید
- تحریک پذیری و نوسانات خلقی
- بیخوابی و مشکلات خواب
- سردردهای شدید
- کاهش میل جنسی
- افزایش وزن
- ریزش و کم پشتی مو
- دردهای مفصلی و عضلانی
- بهم خوردن نظم در دورههای قاعدگی
در صورتی که برخی از این علائم را دارید، بهتر است با متخصص زنان مشورت کنید و در صورت صلاحدید پزشک آزمایشات لازم را به عمل آورید.
پاسخ به سوالات مرتبط با عارضه پساقاعدگی
آیا سردرد هم از علائم عارضه پساقاعدگی است؟
سردردهای میگرنی میتوانند با کاهش استروژن تشدید شوند. در این صورت کاهش استرس، رژیم غذایی سالمتر و استفاده از مسکنهایی مثل استامینوفن توصیه میشود.
اگر پساقاعدگی یک فرایند طبیعی است، چرا پساقاعدگی زودرس بیماری محسوب میشود؟
پساقاعدگی همراه با عوارضی است که فرد به فرد متفاوت است ولی در برخی افراد شدید و سخت است. به طور مثال اختلالات خلقی میتوانند از کیفیت زندگی فرد کم کنند و عملکرد فرد را کاهش دهند. پوکی استخوان یک عارضه دیگر پساقاعدگی است که در پساقاعدگی زودرس جلوگیری و درمان آن اهمیت بیشتری دارد.
فردی که هجده ماه است که پریود نشده است و فکر میکند پساقاعدگیاش آغاز شده است، میتواند از بارور نشدن در صورت رابطه جنسی مطمئن باشد؟
آزمایشهای هورمونی برای اطمینان از وقوع پساقاعدگی کامل لازم است و اگر آزمایشها وقوع آن را تایید کنند، اگر خطر ابتلا به بیماریهای آمیزشی وجود نداشته باشد، نیازی به استفاده از روشهای جلوگیری از بارداری نیست.
آیا ورزش و رژیم غذایی در جلوگیری از خشکی واژن موثر است؟
همانگونه که گفته شد ورزش و تغذیه از موادی که استروژن بدن را افزایش میدهند نقش موثری در کاهش همه علایم پساقاعدگی ازجمله خشکی واژن دارند. اگر این روشها برای شش ماه انجام شود و جواب ندهد استفاده از هورمونهای مکمل زیر نظر پزشک توصیه میشود.
بدون دیدگاه