بررسی انواع قرص های ضد بارداری
قرص ضد بارداری یکی از روشهایی است که امروزه برای جلوگیری از بارداریهای ناخواسته استفاده میشود و البته قطعا عوارض خاص خود را دارد.
کاربردهای قرص ضد بارداری
با افزایش آگاهی مردم، بارداریهای ناخواسته به ندرت رخ میدهد و اغلب افراد از روشهای مختلف پیشگیری برای این منظور استفاده میکنند. یکی از این روشها که البته بسیار ارزان، راحت و در دسترس است؛ استفاده از قرص ضد بارداری است.
این قرصها به طور موثری از بارداری جلوگیری میکنند. طبق آماری که انجمن متخصصان بهداشت باروری اعلام کردهاند؛ از هر هزار زنی که از این قرصها به منظور پیشگیری استفاده میکنند فقط یک نفر ممکن است به بارداری ناخواسته مبتلا شود.
بارداری ناخواسته بعد از مصرف قرص ضد بارداری
قرصهای جلوگیری از بارداری از طریق ایجاد تغییرات هورمونی اهداف خود را به پیش میبرند. این قرصها حاوی استروژن یا پروژسترون ساختگی (پروژستین) هستند و یا به صورت قرصهای ترکیبی که حاوی هر دو نوع هورمون هستند به مصرف میرسند. قرصهای ترکیبی باید با احتیاط بیشتری مصرف شوند و حتما قبل از مصرف آنها با پزشک مشورت کرد.
قرصهای ضد بارداری علاوه بر جلوگیری از بارداری برای منظورهای دیگر هم استفاده میشود. از جمله:
- تنظیم قاعدگیهای نامنظم
- کاهش علامتهای سندروم پیش از قاعدگی (PMS)
- درمان آکنه و هیرسوتیسم (رشد مو در نواحی غیر نرمال و مردانه) و آلوپسی (ریزش مو)
- درمان کیستهای تخمدان، حاملگیهای خارج رحمی، بیماری التهابی لگن (PID) و آندومتریوز
- درمان دیسمنوره (قاعدگیهای دردناک) و منوراژیا (پریودهای سنگین و دفع حجم زیادی خون)
- لازم به ذکر است که قرصهای پیشگیری از بارداری از انتقال بیماریهای مقاربتی جلوگیری نمیکنند.
قرصهای ترکیبی به دو روش عمل میکنند:
- مانع تخمکگذاری بدن میشوند. به این معنی که تخمدان در هر ماه تخمک آزاد نمیکند.
- ماده مخاطی دهانه رحم را سفتتر میکند. به طور طبیعی این ماده در اطراف دهانه رحم جریان دارد و به ورود اسپرم داخل رحم کمک میکند؛ در نتیجه رحم میتواند تخمک را بارور کند. اما در نتیجه مصرف داروهای ضد بارداری این ماده مخاطی محکم شده، مانع رسیدن اسپرم به رحم میشود.
قرصهای پروژسترون به روشهای مختلفی کار میکنند. به طور عمده ماده مخاطی دهانه رحم را سفت میکنند یا سبب کاهش ضخامت لایهی مخاطی سطحی رحم میشوند. اگر این لایه نازکتر باشد، کاشته شدن تخمک سختتر و مانع از بارداری میشود.
نحوه مصرف قرصهای ضد بارداری
قرصهای ترکیبی به شکلهای مختلفی وجود دارد که به صورت بستههای ماهانه ۲۱ روزه، ۲۴ روزه یا ۲۸ روزه هستند. قرصهایی با سیکل طولانی دورههای ۹۱ روزه نیز دارند. برای هر کدام از این شکلها هر روز قرص در زمانی مشخص خورده میشود.
قرصهای پروژسترون حاوی بستههای ۲۸تایی هستند.
تاثیر قرصهای ضد بارداری چقدر است؟
قرصهای ضد بارداری اگر به شکل درستی مصرف شوند؛ از بارداری به خوبی جلوگیری میکنند. درصد خطای این قرصها ۹ درصد است، به این معنی که از میان هر صد زنی که قرص مصرف میکنند، ۹ نفر امکان دارد باردار شوند.
مصرف برخی از داروها مانند آنتیبیوتیک یا قرصهای HIV تاثیر قرصهای بارداری را کاهش میدهد. حتی اگر ویار دارید یا احساس دل درد میکنید به پزشک مراجعه کنید، زیرا این احتمال وجود دارد که حامله باشید.
انواع قرص ضد بارداری
قرصهای ضدبارداری حاوی ترکیبی از هورمونهای استروژن و پروژسترون است که بدن به صورت طبیعی نیز آنها را تولید میکند. این که کدام قرص برای شما مناسبتر است بستگی به نیاز بدن شما و همچنین نظر پزشکتان دارد.
قرص های ترکیبی
روزانه به طور خوراکی مصرف میشوند. این نوع قرصها چرخه قاعدگی شما را با ترکیبی از هورمونهای استروژن و پروژسترون تنظیم میکند.
قرص های با سیکل طولانی
قرصی ترکیبی است حاوی استروژن و پروژسترون که چرخههای قاعدگی را طولانیتر میکنند. به عنوان مثال، به جای اینکه این چرخه ۱۲ بار در سال تکرار شود، در این سیکل طولانیمدت هر دوازده هفته یک بار این اتفاق رخ میدهد که در نهایت سالی چهار بار این سیکل تکرار میشود.
قرص های پروژسترون
قرصهای مینیپیل تنها دارای هورمون پروژسترون هستند و همانند قرصهای ترکیبی، روزانه به صورت خوراکی مصرف میشوند.
قرص های با دوز پایین (LD)
این نوع قرصها هم به صورت ترکیبی موجود است و هم به صورت قرصهای پروژسترون. این قرصهای LD دوز کمتری از هورمونها را شامل میشوند. تاثیر قرصهای ال دی همانند قرصهای با دوز بالاتر (HD) است؛ تنها تفاوت آن است که این باور وجود دارد که قرصهای ال دی عوارض جانبی کمتری دارند.
قرص های اورژانسی
برخلاف دیگر قرصها، قرصهای اورژانسی بعد از رابطه جنسی برای جلوگیری از بارداری مصرف میشوند. مصرف این قرصها اغلب به دلیل رابطهی حفاظتنشده است. انواع مختلفی از قرصهای اورژانسی وجود دارند؛ نظیر قرصهای ترکیبی، قرصهای پروژسترون و قرصهای آنتی پروژسترون.
کدام یک از قرص های ضد بارداری مناسب تر است؟
هر قرص ضد بارداری برای هر کسی مناسب نیست، پس قبل استفاده از هر نوع قرصی با پزشک خود مشورت کنید.
عواملی که روی تصمیم شما میتواند اثر بگذارد:
- علائم قاعدگی
- دوران شیردهی
- سلامت قلبی و عروقی
- بیماریهای مزمن دیگر
- داروهای دیگری که مصرف میکنید
بدون دیدگاه