کیست سینه از شایع‌ترین مشکلات غیرسرطانی سینه

متخصص زنان و زایمان اصفهان | کیست سینه از شایع‌ترین مشکلات غیرسرطانی سینه

کیست سینه ؛ چگونه آن را تشخیص دهیم و چه زمانی خطرناک است؟

کیست سینه از شایع‌ترین مشکلات غیرسرطانی سینه است که اغلب در زنان پیش از یائسگی اتفاق می‌افتد و می‌تواند باعث درد موضعی شود. اگرچه کیست سینه مانند یک توده به نظر می‌رسد، اما در واقع یک کیسه کوچک و عموماً بی‌ضرر پر از مایع است. گاهی ممکن است تعداد زیادی کیست‌ با هم ظاهر شوند؛ این‌ها معمولاً شبیه انگور هستند و بافت نسبتاً نرمی دارند. در بیشتر موارد، کیست سینه نیازی به درمان ندارد. برای ارزیابی اولیه توده‌های جدید و هر گونه تغییری در سینه باید به دکتر متخصص زنان و زایمان اصفهان مراجعه کنید.


همراه ما باشید با مطالب آموزنده و پیشنهادی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


متخصص زنان و زایمان اصفهان | آنچه باید در مورد پسا‌قاعدگی بدانید :

کیست سینه

کیست سینه (Breast cysts) یک وضعیت خوش‌خیم (نه سرطانی) در یک یا هر دو سینه است. آنها یکی از شایع‌ترین علل ایجاد توده در پستان هستند. تصور می‌شود که این کیست‌ها به‌طور طبیعی رشد می‌کنند زیرا بافت پستان با افزایش سن به دلیل تغییرات طبیعی در سطح هورمون تغییر می‌کند. کیست پستان اصولا کیسه‌هایی پر شده از مایع داخل سینه هستند.

گاهی تنها یک عدد از این کیست‌ها تشکیل می‌شود و گاهی هم تعداد زیادی از آن‌ها فرد را درگیر می‌کند و امکان تشکیل آن‌ها در یکی از سینه‌ها و یا حتی هر دو سینه وجود دارد. این کیست‌ها برآمدگی‌ها و یا توده‌هایی گرد یا بیضی شکل با زوایای مشخص است و گاهی به شکل یک دانه انگور یا بادکنک پر از آب و نرم احساس می‌شود. اما در برخی از موارد کیست سینه با قوام سخت است.

این عارضه در زنان پیش از سن یائسگی، یعنی بین ۳۵ تا ۵۰ سالگی بسیار رایج است؛ اما از طرفی دیگر همه‌ زنان در همه‌ی گروه‌های سنی می‌توانند به این مشکل دچار شوند. همچنین پس از یائسگی در زنانی که هورمون درمانی انجام می‌دهند هم امکان ایجاد کیست سینه وجود دارد.

علت کیست سینه

سینه‌ها از لوبول‌ها (غدد تولید کننده شیر) و مجاری (لوله‌هایی که شیر را به نوک پستان می‌برند) تشکیل شده است. غدد شیر توسط بافت پشتیبان فیبری و چربی احاطه شده که به بافت سینه معروف هستند. این بافت به سینه‌ها اندازه و شکل می‌دهد. گاهی اوقات، غدد شیر می‌توانند با مایع پر شوند که اینها همان کیست سینه هستند. در سینه، مایع به طور مداوم تولید و سپس دوباره جذب می‌شود. هنگامی که مجرای شیر مسدود شود یا مایعات بیشتری نسبت به جذب تولید کند مثلا در زمان‌های خاصی از چرخه هورمونی زنان، کیست‌های سینه تشکیل می‌شوند.

اکثر کیست‌ها کوچک هستند و فقط چند میلی‌متر قطر دارند. کیست‌ها ممکن است به طور طبیعی ظاهر شوند؛ زیرا پستان با افزایش سن تغییر می‌کند و این به دلیل تغییرات طبیعی در سطح هورمون استروژن است. در طول چرخه قاعدگی استروژن باعث تولید مایع می‌شود. اگرچه در هر سنی ممکن است کیست پستان ایجاد شود، اما این کیست در زنان بالای ۳۵ سال شیوع بیشتری دارد.

پس از یائسگی (زمانی که قاعدگی متوقف می‌شود)، با کاهش سطح استروژن تشکیل کیست‌ها معمولا متوقف می‌شود. اما زنانی که درمان جایگزینی هورمونی (HRT) دارند ممکن است همچنان به کیست مبتلا شوند. معلوم نیست چرا برخی از زنان بیشتر از سایرین کیست سینه را تجربه می‌کنند.

متخصص زنان و زایمان اصفهان | علت های درد سینه در زنان بعد از پریود

علائم کیست سینه کدام موارد هستند؟

کیست سینه ممکن است در یک و یا هر دو سینه یافت شود و علائم و نشانه‌های آن عبارتند از:

  1. یک توده و یا برآمدگی نرم و گرد یا بیضوی با زوایای مشخص که به راحتی حرکت می‌کند‌.
  2. ترشحات نوک سینه که ممکن است شفاف، زرد رنگ، قهوه‌ای رنگ و یا کدر باشد.
  3. درد سینه و یا تحریک پذیر بودن در اطراف ناحیه‌ای که توده در آن تشکیل شده است.
  4. افزایش سایز و اندازه کیست و زیاد شدن شدت تحریک پذیری سینه درست قبل از خونریزی ماهیانه و با تغییر سطح هورمون‌ها

کیست‌های سینه می‌توانند نرم یا سفت به نظر برسند و به هر اندازه‌ای باشند؛ از چند میلی‌متر تا چند سانتی‌متر. برای برخی افراد، کیست ممکن است ناراحت کننده و حتی دردناک باشد، اما بسیاری از زنان ممکن است کیست داشته باشند و حتی نتوانند آن را احساس کنند. توجه کنید که اگرچه این مشکل در زنان بسیار شایع‌تر است، اما مردان نیز ممکن است به کیست سینه مبتلا شوند.

وجود کیست پستان، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش نخواهد داد؛ اما پیدا کردن توده‌های جدید و یا هر گونه تغییری که نیاز به ارزیابی پزشک دارد را سخت خواهد کرد. شما باید با حالت طبیعی سینه‌ها کاملا آشنا باشید تا در صورت وجود هر گونه حالت غیر طبیعی به سرعت متوجه شده و اقدامات لازم را به موقع انجام دهید.

چه زمان باید به پزشک مراجعه کنیم؟

بافت طبیعی سینه غالباً همراه با توده و گره به نظر می‌رسد. اما اگر احساس کردید که توده‌های جدید سینه حتی بعد از دوره قاعدگی برجا ماندند و یا متوجه رشد توده یا تغییر آن شدید، باید هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کرد. زیرا گاهی برخی از توده‌ها کیست نبوده و نیاز به بررسی بیشتر دارند. پس به طور کلی شما باید به پزشک مراجعه کنید اگر:

  • یک توده جدید در سینه یا زیر بغل خود پیدا کردید
  • قسمتی از سینه متورم شده است
  • پوست سینه فرورفته یا تحریک شده است
  • نوک پستان شما دردناک است، کشیده شده یا ترشح دارد
  • قرمزی یا پوسته پوسته شدن پوست روی سینه یا نوک سینه وجود دارد
  • اندازه و شکل سینه تغییر کرده است
  • سینه به طور مداوم دردناک است

متخصص زنان و زایمان اصفهان | علتهای درد سینه در زنان.

در هنگام مراجعه به پزشک باید برای پاسخ دادن به سوالات زیر آماده باشید:

  1. چه زمانی برای اولین بار متوجه وجود کیست در سینه شدید؟
  2. آیا تغییری در اندازه کیست یا توده سینه‌ی خود مشاهده کرده‌اید؟
  3. چه علائمی را تا کنون مشاهده کرده‌اید و چه مدت؟
  4. علائم در هر دو سینه دیده می‌شود یا تنها در یکی از آن‌ها؟
  5. آیا علائم به مرور زمان تغییر می‌کنند؟
  6. آیا درد سینه دارید؟ اگر پاسخ مثبت است، این درد تا چه حد شدید است؟
  7. آیا ترشحاتی از نوک سینه مشاهده کرده‌اید؟ این ترشحات در یکی از سینه‌ها دیده می‌شود و یا هر دو سینه؟
  8. آیا چرخه قاعدگی روی کیست سینه اثر می‌گذارد؟ چگونه؟
  9. آخرین بار چه زمانی ماموگرافی انجام دادید؟
  10. آیا از اعضای خانواده کسی به کیست سینه مبتلا بوده است؟
  11. آیا تاکنون کیست سینه، نمونه برداری از سینه و یا سرطان سینه داشته اید؟

در بیشتر موارد، شما نیازی به درمان ندارید. کیست های ساده سینه هیچ آسیبی ندارند و حتی گاهی اوقات خود به خود از بین می‌روند. اگر کیست ناراحت کننده است، پزشک شما می‌تواند مایع را با بیوپسی سوزنی از سینه تخلیه کند؛ با این حال، مایع ممکن است برگردد. اگر عود کرد و همچنان دردناک بود، شاید برای برداشتن آن نیاز به جراحی داشته باشید.

برای کیست‌های پیشرفته یا پیچیده سینه، معمولا به معاینات مکرر نیاز است تا تغییرات به طور مرتب بررسی شوند. اگر توده در سینه باقی بماند و یا با گذشت زمان تغییر کند، حتماً باید با پزشک مشورت کرد.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید