چسبندگی و زخم رحم چیست؟
چسبندگی رحم بیماری است که امروزه زنان زیادی را درگیر کرده است. داخل رحم شبیه به یک بادکنک است که دیوارههای جلویی و پشتی آن در برابر هم قرار گرفتهاند. داخل آن با بافتی به نام آندومتر پوشانده شده است و در دوران قاعدگی، لایه سطحی آندومتر ریخته میشود.
وقتی که باردار میشوید، جنین در آندومتر کاشته میشود. جراحات و یا عفونتها ممکن است به دیواره داخلی آسیب برساند و باعث ایجاد چسبندگی (بافت اسکار) بین دیوارههای داخلی رحم شود که در آن گاهی دیوارهها به طور غیرطبیعی به یکدیگر میچسبند. همچنین بهعنوان سندرم آشرمن شناخته میشود واژهای است که برای توصیف چسبندگی داخل رحم استفاده میشود.
این زخم میتواند با نوارهای کششی نازک بافت اسکار خفیف یا با تشکیل نوارهای ضخیم شدید باشد. در شدیدترین موارد، انسداد جزئی یا کلی داخل حفره رحم میتواند رخ دهد.
چسبندگی رحمی که به آن چسبندگی داخل رحمی نیز گفته میشود و اسکار اساساً مناطقی از بافت اسکار روی رحم است. شدت چسبندگی نیاز به درمان متفاوت دارد.
اگرچه تشکیل بافت اسکار و تشکیل سندرم آشرمن بخشی عادی از روند بهبودی است، اما چسبندگی میتواند مشکلساز باشد زیرا باعث میشود قسمتهایی از بدن که به طور معمول به هم متصل نیستند به یکدیگر بچسبند.
بهعنوانمثال، روده ممکن است با چسبندگی به رحم متصل شود، یا لوله فالوپ به تخمدان بچسبد. بافت اسکار بسیار محکم است و انعطافپذیری و کشسانی بافت طبیعی را ندارد؛ بنابراین، چسبندگیها حرکت طبیعی اندامهای لگن را مختل کرده و میتوانند باعث درد شوند.
نشانه های سندرم آشرمن
در بعضی موارد، چسبندگی هیچ علامتی ایجاد نمیکند، اما شایعترین علائم آن عبارتاند از:
• دورههای بسیار کوتاه یا بدون قاعدگی. این میتواند در صورتی رخ دهد که بافت اسکار جایگزین آندومتر شود، بافتی که در طول چرخه قاعدگی طبیعی تجزیه و خونریزی میکند. گاهی اوقات، بافت اسکار دهانه رحم را مسدود میکند و جریان خون قاعدگی را متوقف میکند.
• درد لگن و گرفتگی شدید در شکم و پهلو در زمان قاعدگی
• مشکل در بارداری یا سقط مکرر. زخمهای رحمی توانایی باردار شدن را کاهش میدهد زیرا باعث کاهش خونرسانی به لایه داخلی آندومتر میشود.
علل سندرم آشرمن
سندرم آشرمن معمولاً در اثر آسیب به بافت رحم ایجاد میشود، اما گاهی علت دقیق چسبندگی بیمار ناشناخته است. شایعترین علت این سندرم، آسیب بعد از عمل جراحی شامل حفره رحمی است. اتساع و کورتاژ یک عمل جراحی معمول سرپایی است که طی آن دهانه رحم کشیده میشود و محتویات بافتی رحم برداشته میشود. چسبندگی رحم ممکن است در پی عوارض حاملگی مانند خونریزی رحم پس از زایمان یا سقط ایجاد شود.
بهندرت، برای مشکلات زنان که رحم را درگیر میکند، مانند خونریزی غیرطبیعی. گاهی اوقات، علل احتمالی تشکیل چسبندگی عبارتاند از عفونتهای داخلی رحمی (آندومتر) ، برداشتن فیبروم در حفره رحمی، سزارین و برداشتن آندومتر (یک عمل جراحی که برای آسیب عمدی به پوشش داخلی رحم استفاده میشود. دورههای قاعدگی کوتاهتر یا به طور کامل آنها را حذف میکند).
انواع جراحی های متخصص زنان و زایمان
بدون دیدگاه