بررسی دلایل ناباروری و نازایی در زنان و مردان
نازایی و ناباروری به این معنی است که زوجین به مدت حداقل یک سال هیچ روش جلوگیری از بارداری استفاده نکرده باشند، در ضمن نزدیکی جنسی منظم داشته باشند ولی موفق به بارداری نشده باشند. البته سن خانم در این تعریف بسیار تعیین کننده است، در زنان بالای ۳۵ سال در صورت عدم بارداری در مدت حداقل شش ماه باید مراجعه به پزشک متخصص زنان و زایمان نمایند. همچنین اقدامات لازم انجام شود.
نازایی و ناباروری در حدود بیست درصد از زوجین ایرانی دیده می شود. ناباروری به معنی عقیم بودن نیست، درصد بسیار کمی از زوجین نابارور عقیم هستند. این مورد نیز راه های درمانی متعددی دارد. امروزه درصد بسیار زیادی از افراد درگیر نازایی و ناباروری توسط روش کمک ناباروری تحت درمان قرار می گیرند و صاحب فرزند می شوند.
مشکلات تخمدانی
برای رسیدن به یک باروری خوب ، ابتدا عضوی به نام تخمدان تخمک تولید می کند. تخمک با سلول اسپرم لقاح پیدا کرده و جنین حاصل می شود. به دلایل مختلف که شرح می دهیم ممکن است تولید تخمک دچار مشکل شود.
- نارسایی زودرس تخمدان: در این وضعیت حالتی شبیه یائسگی زودرس اتفاق می افتد و تخمدان قادر به تولید تخمک نیست بنابراین بارداری اتفاق نمی افتد. زنانی که دچار این مشکل می شوند با علایم قطع ناگهانی قاعدگی، گر گرفتگی و دردهای عضلانی اسکلتی مواجه هستند.
- سندرم تخمدان پلی کیستیک: در این بیماری که شایعترین بیماری تخمدانی رایج بین زنان سنین باروری است و در ده درصد رایج است، اختلالات قاعدگی افزایش موهای زاید و افزایش هورمون های مردانه دیده می شود. در این بیماری به دلیل اختلالات هورمونی تخمک گذاری انجام نمی شود.معمولا توسط داروهای خوراکی یا تزریقی اختلالات تخمک گذاری اصلاح شده و حداقل هشتاد درصد این افراد به حاملگی دست می یابند.
- اندومتریوز تخمدان: در این بیماری چسبندگی لگن اتفاق می افتد و کیست های شکلاتی تخمدان شکل می گیرد در نتیجه تولید تخمک وکیفیت ان به شدت کاهش می یابد و پروسه لقاح دچار اختلال می شود.
انسداد لوله های فالوپ
لوله های فالوپ عضوی از رحم هستند که در در انها تخمک و اسپرم لقاح می یابند. این لوله ها سلول تخم را به داخل رحم هدایت و در انجا لانه گزین می شوند. این لوله های منتقل کننده سلول تخم را به دلایلی دچار انسداد می کنند که شامل: بستن لوله به دلیل جلوگیری از حاملگی، عفونت های قدیمی لگن، سل لگنی، قرار گرفتن ای یو دی داخل رحم و سابقه جراحی های شکمی و در نهایت مصرف بیش از حد سیگار سبب اسیب این ارگان های مهم باروری می شود.
ناباروری با علت مردانه
اسپرم که نقش اساسی در تولید سلول جنینی دارد در بیضه ها تولید می شود. به دلایل مختلف ممکن است تولید و یا خروج اسپرم ها از بیضه دچار مشکل شود. مشکلات مردانه در ناباروری توسط ازمایش انالیز اسپرم مشخص می شود. در این بررسی اسپرم ها از نظر تعداد، شکل طبیعی و حرکت اسپرم ها بررسی می شوند. در صورتی که تعداد اسپرم های دارای شکل طبیعی کم باشد و یا حرکت اسپرم دچار مشکل باشد در نتیجه لقاح اسپرم و تخمک دچار مشکل شده و ناباروری و یا نازایی اتفاق می افتد.
مشکلات ناباروری در مردان ممکن است با نشانه های زیرهمراه باشند:
اختلال در رشد موها یا کم مویی، سفتی و کوچک بودن بیضه ها، درد در ناحیه بیضه ها، کاهش میل جنسی و اختلال در انزال
مصرف داروهای مختلف و یا استفاده از هورمون های تزریقی برای مقاصد ورزشی و مصرف فراوان سیگار یا قلیان و مشروبات الکلی در ایجاد مشکلات ناباروری مردانه بسیار مهم است. وزن بسیار بالا یکی از عوامل اختلال اسپرم در مردان است که با کاهش وزن به اندازه کافی وضعیت ناباروری اصلاح خواهد شد.
ناباروری با علت نامشخص
در برخی موارد تمام بررسی ها در مورد یافتن علت ناباروری به نتیجه نمی رسد و در نتیجه هیچ علت مشخصی برای ایجاد ناباروری مشخص نمی شود به موارد ناباروری با علت نامشخص گفته می شود. این ناباروری ها با این حال درمانهای مناسب و مخصوص به خود را دارد و در زمان مناسب درمانها به بیمار توسط متخصص زنان و زایمان پیشنهاد می شود. اگر زوجین مبتلا به ناباروری با علت ناشناخته به درمان های عادی پاسخ ندادند اخرین درمان پیشنهادی ای وی اف است.
آشنایی با درمان نازایی زنان و مردان متخصص زنان و زایمان اصفهان
بدون دیدگاه