در دوران قاعدگی بدن دچار چه تغییراتی میشود؟
قاعدگی و تغذیه بایکدیگر رابطه ی مستقیمی دارند. در دوران قاعدگی و قبل از آن افراد باید به تغذیهی خود دقت کنند تا پریود آن ها به صورت منظم و بدون هیچ مشکلی سپری شود و به تاخیر نیفتد. سندرم قبل از قاعدگی یا PMS شامل مجموعه علائم: ادم (ورم) بدن، دردناک شدن پستان ها و تغییرات خلق و خو به مدت یک هفته قبل از شروع قاعدگی گفته می شود. در صورتی که این علائم منجر به اختلال در زندگی فرد شود، درمانهای مناسب این اختلال توسط پزشک تجویز میشود. سندرم قبل از قاعدگی یک اختلال تعریف شده در علم روانپزشکی است.
در این مقاله به روش های غیردارویی شامل تغییر سبک زندگی و تغذیه در جهت بهبود علائم سندرم قبل از قاعدگی می پردازیم. تغذیه مناسب می تواند آثار مثبت فراوانی در کنترل مشکلات زنان در این دوره خاص از سیکل قاعدگی داشته باشد.
در طی سیکل های قاعدگی تغییرات هورمونهای تخمدان شامل استروژن و پروژسترون، منجر به آمادگی رحم و تخمک گذاری خواهد شد. افزایش و کاهش این هورمون ها در زمان خونریزی، دوران بعد از قاعدگی، تخمک گذاری و دوران قبل از قاعدگی منجر به تغییرات جسمانی و خلقی مختلف در افراد می شود.
در دوران قبل از پریود، هورمون پروژسترون که ناشی از تخمک گذاری است سبب دردناک شدن پستان ها، ادم (ورم) بدن، افزایش وزن و بدخلقی و افسردگی های کوتاه مدت در زنان می شود.
بیشتر بخوانید : بررسی علل قاعدگی نامنظم
تغذیه نامناسب در دوران پریود و قبل از آن چه پیامدهایی دارد؟
مصرف بیش از حد نمک سبب افزایش ادم (ورم) بدن در این دوران می شود. مواد غذایی سرخ شده و مواد غذایی که حاوی مواد نگهدارنده هستند سبب افزایش اکسیدان های مضر در بدن میشوند. همچنین دردهای بدنی و افسردگی قبل از قاعدگی را تشدید می کنند. مصرف نوشیدنی های گازدار و کافئین دار در این دوران مضر است.
مصرف نمک به میزان مجاز برای سلامتی بدن لازم است. مصرف بیش از حد آن در دوران قبل از قاعدگی سبب درد پستان و ادم و افزایش وزن می شود. میزان مجاز مصرف نمک در این دوران در حدود یک قاشق چایخوری است. بنابراین باید از مصرف مواد دارای نمک زیاد مثل ماهی دودی، مواد کنسروی و چیپس و پفک در این دوران خودداری کنیم.
منیزیوم از جمله عناصر معدنی مورد نیاز بدن می باشد، این عنصر خاصیت ضد التهابی و ضد افسردگی دارد. مصرف زیاد چای غلیظ، قهوه و کوکاکولا سبب دفع بیشتر منیزیوم از بدن می شود. بهتر است در دوران قبل از پریودی در مصرف این مواد تعادل داشته باشیم.
مصرف زیاد کافیین سبب دفع بیشتر آب از بدن و انقباض عروق می شود. در زنانی که از سردرد در دوران قبل از قاعدگی رنج می برند بهتر است از مصرف زیاد این ماده دوری کنند.
مصرف چه مواد غذایی در دوران قبل از قاعدگی توصیه میشود؟
مواد غذایی حاوی امگا تری مانند: ماهی، دانه کتان و گردو جهت کاهش پروستاگلاندین ها و در نتیجه سبب کاهش دردهای عضلانی میشود.
مواد غذایی حاوی منیزیوم مانند: سبزی های دارای برگ تیره گردو و بادام زمینی برای کاهش حساسیت پستان ها.
مواد غذایی حاوی ویتامین E، شامل آووکادو، زرده تخم مرغ و پنبه دانه جهت بهبود افسردگی ناشی از سندرم قبل از قاعدگی.
رعایت اصول غذایی فوق را به تمام خانم های سنین باروری مخصوصا به آنهایی که از اختلال قبل از پریود رنج می برند توصیه می کنیم. به امید آن که این دوران را به بهترین حالت سپری کنند و فعالیت های اجتماعی آنان مختل نشود.
بیشتر بخوانید : اولین پریود بعد از زایمان چگونه است؟
ارتباط با دکتر نرگس علیان
بدون دیدگاه