عفونت لگن در زنان ؛ نشانههایش را بشناسید و درمان کنید .
عفونت لگنی یا بیماری التهابی لگن (PID)، عفونت اندامهای تولید مثل در زنان است. از علائم عفونت لگن در زنان میتوان به درد شکمی و تب اشاره کرد. آنچه معمولاً اتفاق میافتد این است که باکتریها ابتدا به واژن وارد میشوند و باعث عفونت میشوند. با گذشت زمان، این عفونت میتواند به اندامهای موجود در لگن منتقل شود. در صورت گسترش عفونت به خون، PID بسیار خطرناک و حتی تهدید کننده زندگی میشود. بنابراین تشخیص و درمان به موقع عفونت لگنی توسط متخصص زنان و زایمان اصفهان بسیار با اهمیت و حیاتی است.
همراه ما باشید با مطالب خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :
- با علایم زایمان آشنا شوید :
- عارضه افتادگی رحم و سوالات پیرامون آن
- پیشگیری از سرطان تخمدان
- بهترین متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- فاکتور های خطر ابتلا به سرطان واژن
- ارتباط تنبلی تخمدان با بروز یائسگی
- متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان
- منوراژی چیست؟
- جراحی برداشتن تخمدان چیست ؟
- تست های تشخیصی سرطان سینه
علائم بیماری التهابی لگن در زنان
عفونت لگنی (Pelvic inflammatory disease) که PID نیز نامیده میشود، زمانی رخ میدهد که عفونت از واژن به دهانه رحم، آندومتر یا پوشش داخلی رحم و لولههای فالوپ گسترش پیدا میکند. این عفونت معمولا از راه جنسی منتقل میشود و در بین زنان ۲۰ تا ۲۹ ساله بیشترین میزان شیوع را دارد. عفونت لگنی با درد لگن متفاوت است. عفونت معمولاً در سه مرحله رخ میدهد: ابتدا دهانه رحم، بعد آندومتر و سپس لولههای فالوپ آلوده میشود. گاهی تا رسیدن به این مرحله علائم عفونت لگن در زنان آشکار نمیشود.
معمولاً علائم عفونت لگن در زنان به طور مشخص قابل شناسایی نیست ؛ در نتیجه اغلب افراد مبتلای بدون علائم عفونت لگن، از بیماری خود خبر ندارند. علائم عفونت لگن در زنان در صورت شناسایی، اغلب شامل موارد زیر است:
- درد شکمی یا حساسیت زیر شکم
- تب
- رابطه جنسی دردناک
- ادرار دردناک
- خونریزی نامنظم یا اختلالات قاعدگی
- بوی بد واژن
- تغییر در رنگ یا مقدار ترشحات واژن
- خستگی
بیماری التهابی لگن میتواند درد ملایم یا متوسط را ایجاد کند. با این حال، برخی از زنان درد و نشانههای شدیدی مانند درد شدید در شکم، استفراغ، غش و تب بالا را تجربه میکنند. اگر علائم شدید دارید؛ بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید. این عفونت ممکن است به جریان خون یا سایر قسمتهای بدن گسترش یابد. عفونت لگن در زنان میتواند یک وضعیت تهدیدکننده زندگی باشد.
علل بیماری التهابی لگن در زنان
بسیاری از انواع باکتریها میتوانند علل عفونت لگن در زنان باشند، اما شایعترین علل PID عفونتهای باکتریایی مقاربتی کلامیدیا و سوزاک هستند. کلامیدیا مسئول ۵۰ درصد موارد PID اکتسابی جنسی و سوزاک مسئول ۲۵ درصد از آنهاست؛ اما نکته مهم این است که خطر انسداد لوله فالوپ برای PID ناشی از سوزاک کمی بیشتر است. این باکتریها معمولاً در طول رابطه جنسی محافظتنشده انتقال پیدا میکنند.
مایکوپلاسما ژنیتالیوم اخیراً به عنوان یکی دیگر از عفونتهای قابل انتقال جنسی مرتبط با PID شناخته شده است. برخی از روشهای جراحی مانند سقط جنین یا قرار دادن دستگاه داخل رحمی (IUD) نیز میتواند منجر به PID شود.
عوامل خطر بیماری التهابی لگن
اگر مبتلا به سوزاک یا کلامیدیا باشید یا قبلاً یک STI یا بیماری مقاربتی داشتهاید، خطر ابتلا به بیماری التهابی لگن در شما افزایش مییابد. اما حتی بدون سابقه ابتلا به این بیماریها باز هم تعدادی از عوامل ممکن است خطر ابتلا به التهاب لگن را در شما افزایش دهد، از جمله:
- داشتن شرکای جنسی متعدد
- داشتن رابطه جنسی با فردی که دارای بیش از یک شریک جنسی است
- داشتن رابطه جنسی بدون کاندوم
عوارض جانبی بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن درمان نشده ممکن است بافت اسکار ایجاد کند. همچنین ممکن است در لولههای فالوپ، موجب آبسه شود که میتواند به اندامهای تولید مثل آسیب برساند. عوارض دیگر عبارتند از:
حاملگی خارج رحمی
التهاب لگن یکی از دلایل اصلی بارداری خارج رحمی است. در حاملگی خارج رحمی، بافت اسکار ناشی از عفونت لگن مانع تخمکگذاری از طریق لوله فالوپی میشود. حاملگی خارج از رحم میتواند خونریزی گسترده و تهدیدکننده زندگی را به وجود آورد و به مراقبت اورژانس نیاز داشته باشد.
ناباروری
همان طور که گفته شد عفونت لگن ممکن است به اندامهای تولید مثل شما آسیب برساند و باعث ناباروری شود. تأخیر در درمان عفونت لگن به طور چشمگیری خطر ابتلا به ناباروری را افزایش میدهد.
درد مزمن لگن
بیماری التهابی لگن میتواند درد لگن را ایجاد کند. این درد ممکن است ماهها یا سالها طول بکشد. عفونت در لولههای فالوپ و دیگر اندامهای لگن میتواند درد را در هنگام مقاربت و تخمکگذاری ایجاد کند.
آبسه تخمدان
عفونت لگن ممکن است در لوله رحمی و تخمدانها آبسه ایجاد کند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر شما علائم عفونت را داشته باشید اما خیلی شدید نباشند، باید برای درمان زودهنگام آن اقدام کنید. ترشحات بدبوی واژن، ادرار دردناک یا خونریزی بین چرخه قاعدگی نیز میتواند از علائم عفونت مقاربتی باشد. اگر این علائم و نشانهها را مشاهده کردید، رابطه جنسی خود را برای مدتی متوقف کنید و در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. درمان سریع عفونت مقاربتی میتواند از ابتلا به عفونت لگنی جلوگیری کند. در موارد زیر حتما باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید:
- درد شدید در ناحیه زیر شکم
- حالت تهوع، استفراغ و ناتوانی در نگه داشتن چیزی در معده
- تب بالاتر از ۳۸ درجه
- ترشحات بدبوی واژن
خوب است بدانید بیماری عفونت یک بیماری بسیار قابل درمان است و اکثر زنان مبتلا به آن بهبودی کامل پیدا میکنند. طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، از هر هشت زن با سابقه PID یک نفر برای باردار شدن مشکل خواهد داشت. بنابراین بارداری برای اکثر زنان هنوز امکانپذیر است.
بدون دیدگاه