۶ باور نادرست برای سقط جنین

متخصص زنان و زایمان اصفهان | ۶ باور نادرست برای سقط جنین

سقط جنین و ۶ باور نادرست در مورد آن

سقط جنین ۵۰ درصد از بارداری ها را تهدید می کند. این اتفاق برای یک مادر در انتظار فرزندش اتفاقی بسیار سهمگین و سخت است که می تواند تا مدت ها تبعات جسمی و روحی برای مادر داشته باشد اما خوب است بدانید که بسیاری از سقط جنینها به دلیل سالم نبودن جنین اتفاق می افتد.

یکی از معضلات گریبانگیر مادرانی که سقط جنین را تجربه کرده اند این است که بسیاری از آنها خود را عامل سقط جنین می دانند و با افکار “شاید من به اندازه کافی آرامش نداشتم”، ” شاید من به درستی غذا نخوردم”، ” شاید من باید بیشتر استراحت می کردم” و … بار عذاب وجدان کاذبی را بر دوش می کشند که هیچ معنایی ندارد.


همراه ما باشید با مطالب جالب و خواندنی دکتر نرگس علیان متخصص زنان و زایمان اصفهان :


 متخصص زنان و زایمان اصفهان | ۶ باور نادرست برای سقط جنین

سقط جنین چگونه اتفاق می‌افتد؟

به از دست دادن نوزاد قبل از هفته ۲۰ بارداری یعنی در ۵ ماهه اول بارداری، سقط جنین گفته می شود که البته قبل از هفته ۱۲ و در سه ماه نخست بارداری شایع تر است و با هر هفته پیشرفت بارداری خطر آن کاهش می یابد.

پایان یافتن ناموفق بارداری می تواند به دلایل گوناگونی رخ دهد اما بیشتر سقط ها به خاطر مواردی است که از کنترل مادر باردار خارج است. بیش از نیمی از آنها به دلیل مشکلات کروموزومی رخ می‌دهند. داشتن کروموزوم زیادی یا فقدان یکی از کروموزوم ها می تواند از رشد طبیعی نوزاد جلوگیری کند اما مساله ای که بسیار مهم است این است که این اختلالات کروموزومی به هیچ عنوان در کنترل ما نیستند.

مشکلات کروموزومی در جنین در حال رشد به صورت تصادفی رخ می دهند و به هیچ وجه دلیلی برای تکرار سقط برای جنین های آینده نیستند. برخی دیگر از مواردی که می توانند بر ناموفق بودن بارداری تاثیرگذار باشند عبارتند از:

۱. مشکلات هورمونی
۲. عفونت ها
۳. دیابت کنترل نشده
۴. بیماری تیرویید
۵. بیماری لوپوس
۶. قرار گرفتن در معرض اشعه یا مواد شیمیایی سمی
۷. سیگار کشیدن ، نوشیدن الکل یا استفاده از مواد مخدر
۸. سن بارداری

ریسک پایان بارداری قبل از هفته ۲۰ در اواخر ۳۰ یا ۴۰ سالگی بالاتر می‌رود اما بسیاری از زنان در این سنین هم بارداری‌های سالمی را تجربه می‌کنند.

علائم سقط جنین

هر اتفاق خارج از عرف در پیشرفت روند بارداری می‌تواند زنگ خطری برای سقط باشد و مادر باردار حتما باید به ماما یا متخصص زنان و زایمان مراجعه نماید اما علائم شایع سقط جنین عبارتند از:

۱. خونریزی از واژن
۲. درد در ناحیه زیر شکم که شبیه به دردهای قاعدگی است.
۳. از بین رفتن ناگهانی علائم بارداری مانند حالت تهوع یا حساس شدن نوک سینه‌ها

نکته مهم: همه این علائم می‌توانند به دلایل دیگری رخ دهند اما برای مادران باردار واجب است که در صورت بروز هر یک از آنها به متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایند.

متخصص زنان و زایمان، علاوه بر معاینه فیزیکی، از سونوگرافی برای بررسی رشد و ضربان قلب نوزاد استفاده می کند. تجویز ازمایش خون برای بررسی سطح هرمون HCG در خون نیز لازم است، پایین آمدن ناگهانی هرمون hCG ممکن است به معنای شروع روند سقط باشد.

 متخصص زنان و زایمان اصفهان |  ۶ باور نادرست برای سقط جنین

باورهای نادرست درمورد سقط جنین

باور نادرست شماره ۱: داشتن یک سقط به معنای داشتن سقط‌ مکرر است.

پس از اولین سقط، به هیچ عنوان احتمال سقط دوم افزایش پیدا نمی‌کند. اما دو سقط پشت سر هم ریسک سقط‌های مکرر را افزایش می‌دهد و اگر فردی دو سقط متوالی داشته باشد باید حتما برای بارداری بعدی تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرد اما حتی کسانی که ۲ و ۳ سقط جنین متوالی داشته‌اند نیز می‌توانند نوزاد سالمی را در بارداری بعدی به دنیا بیاورند.

باور نادرست شماره ۲: لکه بینی یا خونریزی در دوران بارداری قطعا به معنی سقط جنین است.

خوب است بدانید که خونریزی واژینال در سه ماهه اول بسیار شایع است و در ۲۰ تا ۴۰ درصد از زنان باردار اتفاق می‌افتد. هر خونریزی یا لکه بینی نشانه سقط جنین نیست به خصوص اگر با میزان کم و بدون درد اتفاق بیفتد.

اما هر مادر بارداری برای پیشگیری از هر گونه خطر، در صورت خونریزی واژینال باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه نماید.

باور نادرست شماره ۳: سقط جنین به ندرت اتفاق می‌افتد.

بسیاری از افراد، سقط جنین را اتفاقی نادر می‌دانند که تنها در کسانی رخ می‌دهد که مشکلات ژنتیکی داشته باشند اما ۱۰ تا ۲۰ درصد از بارداری‌ها به سقط ختم می‌شوند. حتی کسانی که بارداری‌های سالمی را تجربه کرده‌اند و فرزندان سالمی دارند ممکن است در بارداری‌های بعدی دچار سقط جنین شوند.

باور نادرست شماره ۴: بین سقط جنین و بارداری بعدی حتما باید حداقل ۳ ماه فاصله زمانی باشد.

مطالعات اخیر نشان می‌دهد که حتی ۱ ماه پس از سقط جنین نیز می توان باردار شد و بارداری سالمی را تجربه نمود. پزشکان متخصص زنان و زایمان معمولا توصیه می‌کنند تا تخلیه کامل رحم و به صفر رسیدن هرمون HCG صبر کنید و سپس برای بارداری بعدی اقدام نمایید اما طبق مطالعات اخیر، این زمان می تواند فقط یک ماه به طول بینجامد.

باور نادرست شماره ۵: هرگز نمی‌توان از سقط جنین جلوگیری کرد.

بسیاری از دلایل شایع برای سقط جنین قابل پیشگیری هستند مانند سیگار کشیدن و استفاده از مشروبات الکلی. طبق آخرین تحقیقات، استفاده روزانه از بیش از ۱۰ نخ سیگار موجب افزایش احتمال از دست دادن حاملگی است، حتی اگر مادر باردار خود سیگار نکشد و در معرض دود سیگار پدر قرار بگیرد.

پس با دوری هم پدر و هم مادر از دخانیات می توان از خطراتی مانند از دست دادن جنین در حال تکامل جلوگیری نمود.

باور نادرست شماره ۶: سقط جنین تقصیر مادر باردار است.

بیش از ۷۰ درصد سقط‌ها در اثر ناهنجاری‌های کروموزومی ایجاد می‌شوند. به این معنی که اسپرم و تخمک در دوران بارداری به درستی به هم متصل نشده‌اند و حاملگی از همان ابتدا به درستی انجام نشده است.

علاوه بر مشکلات کروموزومی همانگونه که قبلا هم اشاره نمودیم، عوامل خطرساز واقعی می‌تواند سن بالا و برخی شرایط سلامتی مانند عفونت، دیابت کنترل نشده، بیماری تیروئید، بیماری کلیوی و لوپوس و سایر اختلالات خود ایمنی باشد. آسیب جسمی جدی، مانند یک حادثه رانندگی بزرگ، نیز می‌تواند باعث ایجاد سقط جنین شود. سقط جنین به دلیل بلند کردن اجسام سنگین، رابطه جنسی، خوردن غذاهای اشتباه، کمبود ویتامین، بالا بردن دست‌ها بر روی سر، ورزش یا استرس ایجاد نمی‌شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به راهنمایی؟ پیام ارسال کنید