تامپون قاعدگی چیست ؟
تامپون قاعدگی یک توپ پنبه ای کوچک است که برای دوران پریودی استفاده می شود. بافت اسفنجی آن مثل نوار بهداشتی می تواند خون پریودی را جذب و برای چند ساعت در خود نگه دارد. هیچ محدودیت سنی در استفاده از تامپون وجود ندارد اما استفاده از تامپون می تواند به پرده بکارت آسیب بزند.
انواع تامپون قاعدگی
استفاده از تامپون در قاعدگی در بین بسیاری از خانمها مرسوم است. تامپون انواع مختلفی دارد. رایجترین آنها عبارتند از:
- تامپون انگشتی: تامپون هایی هستند که بدون استفاده از اپلیکاتور و فقط با کمک انگشت وارد واژن می شود.
- تامپون اپلیکاتوری: نوع دیگری از تامپون ها نیز وجود دارد که با کمک اپیلکاتور یا وارد کننده می توانید آن را وارد واژن کنید.
- تامپون های استخری:موقع شنا از این تامپونها استفاده می شود که قدرت جذب بسیار بالایی دارند.
قدرت جذب تامپون بهداشتی واژن
تامپونها درجات جذب خون متفاوتی دارند. تامپون ها بر اساس مقدار جذب میلی گرمی خون به انواع ضعیف (تا ۶ گرم)، معمولی (۶ تا ۹ گرم)، خوب(۹ تا ۱۲ گرم)، خیلی خوب (۱۲ تا ۱۵ گرم) و یا عالی (۱۵ تا ۱۸ گرم) تقسیم بندی می شوند.
معمولا از درجات خیلی خوب و عالی تامپون در روزهای اول و دوم قاعدگی که خونریزی سنگین است بیشتر استفاده می شود. برای تعویض به موقع تامپون اگر خونریزی شدید قاعدگی ندارید بهتر است از تامپون با قدرت جذب پایین استفاده کنید.
سایز تامپون پریودی
سایز بندی تامپون از کوچک تا بزرگ است. در صورتی که هر ۲ ساعت مجبور به تعویض تامپون هستید از تامپون های بزرگ استفاده کنید. اگر موقع استفاده از تامپون بهداشتی دچار درد می شوید بهتر است از سایز کوچک آن استفاده کنید. همچنین اگر بر ای اولین بار است از تامپون استفاده می کنید، سایز کوچک آنرا به شما پیشنهاد می کنیم.
روش استفاده از تامپون بهداشتی
برای استفاده از تامپون باید ابتدا دستها را بشویید و بعد بسته تامپون را باز کنید. اگر تامپون روی زمین افتاد به هیچ وجه از آن استفاده نکنید. در غیر این صورت دچار عفونت های شدید خواهید شد.
نحوه استفاده از تامپون بهداشتی به صورت زیر است:
- آرام و بدون استرس روی توالت بنشینید یا سرپا بایستید و پاها را از هم باز کنید.
- تامپون را بین انگشت شست و اشاره گرفته و با دست دیگر لابیاها را از هم باز کنید.
- سر تامپون را وارد دهانه واژن کرده و بسته به نوع تامپون با نوک انگشت یا اپلیکاتور آن را به درون واژن هل دهید.
- بعد از ورود تامپون می توانید اپلیکاتور یا انگشت را خارج کنید.
- در انتهای تامپون نخی برای خروج تامپون وجود دارد، نباید این نخ را وارد واژن کنید. نخ باید بیرون از واژن باشد.
در صورتی که بعد از ورود تامپون به واژن آن را حس می کنید و یا درد دارید باید تامپون را خارج کنید. چون ممکن است نحوه استفاده از تامپون اشتباه انجام شده باشد. پس دوباره مراحل بالا را با تامپون دیگر تکرار کنید.
نحوه بیرون کشیدن تامپون
نحوه خارج کردن تامپون قاعدگی کار راحتی است. برای درآوردن تامپون قاعدگی توجه کنید که اگر نخ تامپون خون آلود باشد یعنی تامپون اشباع شده و سریعا باید خارج شود. برای خارج کردن تامپون به روش زیر عمل کنید:
- دستها را شسته و بدون استرس روی توالت بنشینید و یا یک پای خود را روی در پوش توالت بگذارید.
- نخ تامپون را به آرامی بگیرید و تامپون را به آرامی بیرون بکشید.
- اگر تامپون به راحتی خارج نمی شود آنرا به زور خارج نکنید. از دوش واژینال برای مرطوب کردن واژن و خروج راحتتر تامپون استفاده کنید.
- تامپون را در کاغذ توالت پیچیده و در سطل زباله بیندازید. هرگز آن را داخل دستشویی نیندازید. چون تامپون می تواند باعث گرفتگی توالت شود.
در پایان، دستان خود را بشویید. سعی کنید موقع بیرون کشیدن تامپون، دستتان کمترین تماس را با تامپون خونی داشته باشد.
زمان تعویض تامپون
بیش از ۴ الی ۸ ساعت نمی توان از تامپون استفاده کرد. استفاده بیش از ۸ ساعت باعث بروز سندرم شوک سمی (TSS) شود که خطرناک است. در صورتی که موقع استفاده از تامپون بهداشتی با علائمی مثل:
- اسهال یا استفراغ
- سرگیجه
- تب
- بدن درد یا گلو درد
- احساس ضعف و خستگی
مواجه شدید باید هر چه سریعتر تامپون بهداشتی واژن را خارج کنید و به پزشک یا مراکز درمانی مراجعه نمایید. بهتر است برای جلوگیری از بروز این علائم و TSS از تامپون هایی استفاده کنید که جذب پایینی دارند و هر چند ساعت باید تعویض شوند.
تامپون دخترانه
استفاده از تامپون قاعدگی برای دختران مجرد توصیه نمی شود. زیرا این وسیله برخلاف نوار بهداشتی باید وارد واژن شود. به همین دلیل پرده بکارت آسیب می بینید. در فرهنگ جامعه ما و با توجه به اهمیتی که به سلامت پرده بکارت داده می شود، دختران می توانند از تامپون بعد از ازدواج استفاده کنند.
تامپون قاعدگی و استخر
تامپون استخری درجه جذب بالایی دارد و استخر رفتن در زمان پریودی را برای خانمها ممکن می کند. استفاده از تامپون در استخر برای جلوگیری از عفونت کافی نیست. به خانمها توصیه می شود از شیاف های واژینالی برای جلوگیری از عفونت استفاده کنند.
اگر تامپون را درست در جای خود قرار دهید، آب استخر را جذب نمی کند. حتما بعد از استخر باید تامپون خود را تعویض کنید.
مطالب پیشنهادی متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان :
بدون دیدگاه