زنان به چه نکات بهداشتی در روابط زناشویی خود باید توجه کنند؟
بهداشت جنسی جنبه های گوناگونی دارد که شامل موارد زیر است: جلوگیری از ابتلا به بیماری های مقاربت جنسی، شناخت روش های پیشگیری از بارداری و رابطه بین میل جنسی و داشتن رابطه جنسی رضایت بخش. در زنان، بهداشت آمیزشی بعد از ازدواج به میزان قابل توجهی بر سلامت کل بدن و روح و روان تاثیر می گذارد.
در این مقاله به عواملی که بر سلامت جنسی زنان تاثیر می گذارند می پردازیم.
آشنایی با بیماری های مقاربتی
داشتن رابطه جنسی از هر نوعی چه رابطه جنسی واژینال، آنال (مقعدی) یا اورال (دهانی) می تواند موجب ابتلا به بیماری های مقاربت جنسی شود. اکثر این بیماری ها در افراد دارای چندین شریک جنسی شایع هستند اما حتی برقراری یک بار رابطه جنسی نیز می تواند موجب ابتلا به این بیماری ها شود. بنابراین بهتر است بدانید که چطور از خودتان در برابر این بیماری ها محافظت کنید.
آمیزش جنسی ایمن
بهتر است از کاندوم برای رابطه جنسی استفاده کنید زیرا مانع ابتلا به بیماری های مانند ایدز، سوزاک، کلامیدیا و هپاتیت می شود. البته کاندوم در پیشگیری از ابتلا به بیماری هایی که از طریق تماس پوستی منتقل می شوند مانند سفلیس، زگیل تناسلی و تبخال تناسلی کمتر موثر است. با این حال ریسک ابتلای شما به این بیماری ها را کاهش می دهد.
همچنین از برقراری رابطه دهانی تا حد ممکن خودداری کنید. زیرا سرطان های دهان و گلو ناشی از ویروس زگیل تناسلی در اثر رابطه جنسی دهانی به وجود می آیند.
تزریق واکسن های پیشگیری کننده
در حال حاضر واکسن هایی برای پیشگیری از سه بیماری مقاربت جنسی یعنی زگیل تناسلی، هپاتیت B و هپاتیت A وجود دارند.
واکسن گارداسیل برای پیشگیری از ابتلا به ویروس زگیل تناسلی موثر است و بهتر است که پیش از شروع اولین رابطه جنسی تزریق شود و در کودکان ۱۲ سال به بالا قابل تزریق است. همچنین برای دیگر افراد تا ۳۰ سالگی و حتی بالاتر نیز قابل استفاده می باشد.
واکسن هپاتیت B معمولا در دوران کودکی تزریق می شود اما بزرگسالان نیز می توانند این واکسن را تزریق کنند. هپاتیت B موجب بیماری کبد می شود و از طریق رابطه جنسی و همچنین خون و محصولات خونی آلوده قابل انتقال است.
واکسن هپاتیت A نیز موجود است. هپاتیت A معمولا در طی رابطه جنسی واژینال منتقل نمی شود اما از طریق رابطه جنسی مقعدی یا دهانی قابل انتقال است. این واکسن را می توان از یکسالگی تزریق کرد.
غربالگری برای بیماری های جنسی
غربالگری مرتب برای بیماری جنسی موجب کاهش عواقب درازمدت هرگونه عفونتی از این دست می شود. بیماری های باکتریایی مانند سوازک و کلامیدیا اگر درمان نشده باقی بمانند موجب پیامدهای بدی برای سلامتی می شوند که از جمله این پیامدها می توان به ناباروری اشاره کرد. غربالگری می تواند به جلوگیری از این مشکلات کمک کند.
غربالگری همچنین ریسک ابتلا به بیماری های مقاربت جنسی را کاهش می دهد. بهتر است برقراری رابطه با شریک جنسی جدید خود هر دو به پزشک متخصص زنان و زایمان اصفهان مراجعه کرده و از لحاظ بیماری های جنسی مورد معاینه و بررسی قرار بگیرید. بدین نحو پیش از ابتلای دیگری به هر نوع بیماری، می توانید درمان خود را شروع کنید.
بیماری های جنسی می توانند افراد در هر سنی و هر نوع رابطه ای را تحت تاثیر قرار دهند.
به طور مرتب پاپ اسمیر یا کولپوسکوپی بدهید.
پاپ اسمیر یک آزمایش روتین برای حفظ سلامت زنان است و از ۲۱ سالگی آغاز می شود. این آزمایش نشان دهنده اولین تغییرات دهانه رحم است که ممکن است در صورت عدم درمان به سرطان دهانه رحم تبدیل شوند. تغییرات پیش سرطانی که به دیسپلازی دهانه رحم معروف هستند به راحتی قابل درمان هستند.
از آن جایی که پاپ اسمیر همواره دقیق نیست می توان به جای آن از آزمایش کولپوسکوپی استفاده کرد. کولپوسکوپ دستگاهی است که به دقت دهانه رحم و سلول های آن را مورد بررسی قرار می دهد و به راحتی در صورت وجود هر گونه تغییری می توان از دهانه رحم نمونه گیری کرد.
به کلیه زنان توصیه می شود که پس از ازدواج هر ساله آزمایش پاپ اسمیر یا هر سه سال یکبار آزمایش کولپوسکوپی برای جلوگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم بدهند.
تقریبا تمام موارد ابتلا به بیماری سرطان دهانه رحم ناشی از ویروس زگیل تناسلی یا HPV هستند. از این رو آمیزش جنسی ایمن می تواند خطر ابتلای شما به سرطان دهانه رحم را کاهش دهد. تزریق واکسن گارداسیل نیز می تواند ریسک ابتلا به این سرطان را کاهش دهد. تیپ های زیادی از ویروس زگیل تناسلی منجر به سرطان می شوند، بنابراین واکسیناسیون، آمیزش جنسی امن و انجام مرتب پاپ اسمیر و کولپوسکوپی همگی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم لازم هستند.
سرطان دهانه رحم و درمان آن می تواند اثرات منفی بر زندگی جنسی و باروری زنان داشته باشند. پس بهتر است تغییرات پیش سرطانی را قبل از تبدیل شدن آنها به سرطان درمان کنید.
قاعدگی و سلامت دستگاه تناسلی
زنان اغلب تصور می کنند که درد ناحیه لگن و دل درد در زمان قاعدگی طبیعی است و همواره به آنها گفته شده است که قاعدگی همراه با درد است، به همین دلیل ممکن است به پزشک برای درد قاعدگی شان مراجعه نکنند.
زنان نباید با درد قاعدگی شدید کنار بیایند. اغلب درد شدید قاعدگی نشانه ای از وجود مشکلی است که ممکن است با قدرت باروری و درد در هنگام رابطه جنسی مرتبط باشد. بعلاوه اگر شما بهداشت قاعدگی را رعایت نکنید با مشکلات بسیاری رو به رو خواهید شد.
اندومتریوز
اندومتریوز در واقع رشد پوشش داخلی رحم بیرون از رحم است. نام این پوشش داخلی اندومتریوم است و منبع خون و بافتی است که در طی قاعدگی از بدن خارج می شود و همچنین وظیفه تغذیه جنین در حال رشد را دارد.
در زنی که مبتلا به اندومتریوز است، بافت داخلی رحم یا اندومتریوم بر روی بافت ها و اندام بیرون از رحم در شکم و لگن رشد می کند که می تواند بسیار دردناک باشد. علائم اندومتریوز شامل موارد زیر است:
- درد شدید قاعدگی
- درد در هنگام رابطه جنسی
- درد در هنگام دفع مدفوع
- خونریزی شدید قاعدگی
- خونریزی و لکه بینی بین دو پریود
درد ناشی از اندومتریوز اغلب قابل درمان است و درمان بستگی به این مورد دارد که آیا قصد بارداری دارید یا خیر. گزینه های درمان آندومتریوز شامل موارد زیر هستند:
- داروهای ضد التهاب
- هورمون درمانی
- جراحی برای برداشت بافت اضافی خارجی رحم
- هیسترکتومی یا جراحی برداشتن رحم
فیبروم
فیبروم ها در واقع تومورهای غیر سرطانی رحم هستند. تحقیقات نشان داده اند که حدود ۷۷ درصد زنان به فیبروم مبتلا هستند. با این وجود، اکثر زنان نیازی به درمان ندارند. فیبروم ها لزوما مشکل ساز نیستند یا منجر به درد نمی شوند و خطر ابتلا به سرطان را افزایش نمی دهند. البته فیبروم های بزرگ بر توانایی باروری زنان تاثیر می گذارند.
فیبروم در صورت موارد زیر می تواند بر زندگی جنسی شما تاثیر بگذارند:
- درد در ناحیه لگن
- درد در هنگام رابطه جنسی
- خونریزی شدید و دردناک قاعدگی
در صورت نیاز به درمان فیبروم، گزینه های متعددی وجود دارند که پزشک بهترین گزینه را به شما پیشنهاد خواهد داد.
پیشگیری از بارداری
اگر قصد بارداری ندارید، پس بهتر است که روش پیشگیری از بارداری ایمنی را برای خود انتخاب کنید. نگرانی درباره رخ دادن بارداری ناخواسته می تواند تاثیر زیادی بر زندگی جنسی زنان داشته باشد.
روش های پیشگیری از بارداری زیادی وجود دارد که شامل کاندوم، IUD، قرص ضد بارداری و بسیاری موارد دیگر می شود. در صورتی که می خواهید از IUD، قرص های ضد بارداری، آمپول تزریقی و روش های مشابه استفاده کنید، حتما با پزشک زنان خود مشورت کنید تا بهترین گزینه را انتخاب کنید.
روابط جنسی و میل جنسی
برخی مشکلات سلامت جنسی می توانند بر فعالیت جنسی و میل جنسی تاثیر می گذارند.
عدم تمایل به رابطه جنسی
دلایل بسیاری وجود دارند که چرا میل جنسی زنان کاهش می یابند. دلایل عمده کاهش میل جنسی در زنان شامل موارد زیر هستند:
- مصرف دارو
- مشکلات پزشکی مزمن
- یائسگی
- بارداری، زایمان و شیردهی
- اضطراب یا افسردگی
- استرس
اگر نگهان دچار کاهش میل جنسی شده اید، بهتر است به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. به یاد داشته باشید که این مسئله یک نوع اختلال عملکرد جنسی قابل درمان است و اگر نادیده گرفته شود در زندگی فرد اختلال بوجود می آید. برای این اختلال، ممکن است دلایل ناشناخته ای وجود داشته باشد. پزشک بیماری های مختلفی را در نظر می گیرد و آزمایشاتی را انجام می دهد و همچنین ممکن است شما را به سکس تراپیست ارجاع دهد. زوج درمانی نیز می تواند موثر باشد. اگر میل جنسی شما کاهش یافته است، روش ها و درمان های متعددی وجود دارند که می توانند کمک کننده باشند.
مطالب پیشنهادی متخصص زنان و زایمان اصفهان دکتر نرگس علیان :
بدون دیدگاه