اعمال جراحی کیست تخمدان ـ خارج کردن رحم ـ میوکتومی ـ افتادگی مثانه ـ ( اعمال جراحی سیستوسل و رکتوسل)
در این بخش به معرفی اعمال جراحی زنان می پردازیم :
جراحی برداشتن رحم (هیسترکتومی)
بیمارستان مادر و کودک غدیر جراحی برداشتن رحم (هیسترکتومی) به برداشتن رحم طی عمل جراحی هیسترکتومی (hysterectomy) گفته می شود. این عمل رایج ترین عملی است که توسط پزشک زنان انجام می شود. پس از برداشتن رحم زن توانایی باردار شدن را از دست میدهد.این عمل علاوه بر سرطان برای سایر اختلالات مثل خونریزی شدید یا غیر طبیعی اندومتریوز،رشد غیر سرطانی رحم و دهانه رحم و لوله های رحمی، مشکلات مربوط به شل شدن عضلات کف لگن،افتادگی رحم و صدمات وارده به آن نیز انجام می شود. اگر این عمل قبل از شروع یائسگی انجام شود ممکن است یائسگی زودتر رخ دهد و در صورتی که لولههای فالوپ یا تخمدان نیز همراه با رحم خارج شوند فرد وارد دوره ی یائسگی میشود.
علل هیسترکتومی
بیش از یک پنجم تمام زنان در طول عمر خود عمل هیسترکتومی (hysterectomy) را انجام می دهند و می توان گفت که این عمل بسیار شایع است. هیسترکتومی تقریبا در تمام موارد سرطان رحم و یا سرطان دهانه رحم الزامی است و معمولا در سرطان تخمدان نیز توصیه می شود.
با این حال بیشتر عمل های هیسترکتومی در زنانی انجام می شود که سرطان نداشته اما به علت خونریزی و درد شدید در رحم ترجیح می دهند رحم خود را بردارند و عمل هیسترکتومی را انجام می دهند. این گونه عمل های جراحی برای زنانی مناسب است که تمایلی به بارداری در آینده نداشته باشند.
هیسترکتومی معمولا یکی از گزینه های درمانی در زنان مبتلا به فیبروئید، اندومتریوز، بیماری التهابی لگن و یا دوره های سنگین قاعدگی می باشد. زنانی که به پرولاپس رحم نیز مبتلا هستند، ممکن است پزشک برای ترمیم پرولاپس (بیرون زدگی یا افتادگی رحم)، از هیسترکتومی استفاده کند.
در صورت موارد زیر ممکن جراحی هیسترکتومی برای شما لازم باشد.
فیبروم های رحمی: فیبروم های رحمی توده های غیر سرطانی هستند که در دیواره ی رحم رشد می کنند و در صورت ایجاد درد، خونریزی یا دیگر مشکلات، هیسترکتومی انجام می شود.
خونریزی غیر معمول:
پرولاپس رحم (بیرون زدگی یا افتادگی رحم):این مشکل هنگامی رخ می دهد که رحم از جای معمول خود به درون واژن بلغزد. این مشکل بیشتر در زنانی که زایمان های طبیعی متعددی داشته اند، شایع است اما ممکن است پس از یائسگی یا به دلیل چاقی رخ دهد.
اندومتریوز: این مشکل هنگامی رخ می دهد که بافت رحم در خارج رحم شروع به رشد کند، این مشکل می تواند موجب درد شدید و خونریزی شود.
آدنومیوز: در این شرایط، بافت رحم شروع به رشد درون دیواره رحم می کند. دیواره رحم ضخیم شده و موجب درد و خون ریزی شدید می شود.
وجود بدخیمی در رحم، تخمدان و دهانه ی رحم: در صورت ابتلا به سرطان در یکی از این نواحی، هیسترکتومی می تواند بهترین گزینه برای شما باشد. درمان های دیگر شامل شیمی درمانی و پرتودرمانی هستند.
اعمال جراحی میومکتومی
میومکتومی چیست؟ میومکتومی به عمل برداشتن فیبرومها از رحم گفته میشود. این عمل میتواند احتمال بارداری را در زنان افزایش دهد. برخلاف روش هیسترکتومی، در روش میومکتومی رحم برداشته نمیشود و زن میتواند باردار شود. علائم فیبروم زمانی که فیبروم منجر به درد، فشار، خونریزیهای غیر طبیعی یا تداخل در بارداری شود لازم است که برداشته شود.
روشهای متفاوتی برای درمان و کنترل فیبروئیدها وجود دارد که میتواند شامل درمانهای پزشکی مانند تجویز آگونیستهای GnRH، هیسترکتومی، آمبولیزاسیون (بستن شریان) رحمی یا سونوگرافی با شدت بالا باشد. با این حال روش جراحی بهترین انتخاب برای زنانی است که میخواهند رحم خود را حفظ کنند. روش انجام میومکتومی میومکتومی بسته به اندازه، مکان و تعداد فیبروئیدها به چند روش مختلف انجام میشود .
عمل جراحی میوم در حین سزارین
افتادگی مثانه در زنان، سیستوسل و رکتوسل چیست؟
کف لگن از ماهیچهها، رباطها و بافتهای خاصی تشکیل شده است که باعث میشود واژن، رحم، مثانه، رکتوم و شکم در کنار هم قرار بگیرند. مشکلات کف لگن میتواند به دلیل فشارهای ناشی از زایمان، افزایش سن، بلند کردن اجسام سنگین یا بالا بودن سطح فعالیت بدنی و سابقه خانوادگی به وجود آید. هدف از ترمیم، ارائه گزینههای تشخیصی و درمانی مناسب برای بیمارانی است که دارای مشکلات کف لگن و مثانه هستند. پزشک متخصص، بیماریهای متنوعی را در این زمینه از قبیل بیاختیاری ادرار، بیش فعالی مثانه، بیاختیاری مدفوع، پرولاپسهای لگنی، فیستول و مشکلات ناشی از واژن و حالب درمان میکنند.
سیستوسل (افتادگی مثانه) چیست؟
وقتی دیواره بین مثانه و واژن در خانمها ضعیف شود، مثانه به داخل واژن میافتد. به این حالت سیستوسل (افتادگی مثانه) میگویند. این افتادگی باعث مشکلاتی در تخلیه مثانه میشود. مثانهای که از محل طبیعی خود جابجا میشود باعث بروز بیاختیاری ادراری و تخلیه ناکافی میگردد.
درجات سیستوسل (افتادگی مثانه) عبارتند از:
-درجه ۱: خفیفترین نوع است که فقط قسمتی از مثانه به داخل واژن میافتد.
-درجه ۲: نوع متوسط که افتادگی مثانه به اندازه کافی از ورودی واژن دور است.
-درجه ۳: نوع شدید که افتادگی مثانه در محل دهانه (ورودی) واژن است.
دلایل ایجاد سیستوسل (افتادگی مثانه)
-زایمان واژینال سخت
-چند قلویی
-استفاده از فورسپس برای زایمان
-پارگی پرینه حین زایمان
-اپیزیوتومی
-سرفههای مزمن
-یبوست مزمن
-ضعف دیواره واژن به دلیل کاهش استروژن در دوران یائسگی
فاکتورهای خطر
فاکتورهایی که باعث افزایش ریسک ایجاد رکتوسل و سیستوسل (افتادگی مثانه) میشوند عبارتند از:
-سن: بعد یائسگی
-سابقه زایمان واژینال سخت
-چاقی
-سیگار کشیدن
شکایات سیستوسل (افتادگی مثانه) کدامند؟
-ریزش ادرار هنگام خندیدن، عطسه و سرفه کردن
-تخلیه ناکامل مثانه
-درد و فشار در لگن
-درد حین رابطه جنسی
سیستوسل (افتادگی مثانه) چگونه تشخیص داده میشود؟
معاینه فیزیکی از واژن و رکتوم انجام میشود. تستهای مربوط به تشخیص سیستوسل (افتادگی مثانه) نیز به کار میروند که شامل موارد زیر است:
-ممکن است احتیاج به تصاویری از فعالیت مثانه و شکم باشد. بدین منظور از سیستوگرام و دفوگرام استفاده میشود.
-تستهای ادراری
درمان بیماری های زنان
رکتوسل چیست؟
زمانی که دیواره بین رکتوم و واژن ضیف شود، رکتوم به داخل واژن میافتد که به این افتادگی، رکتوسل گفته میشود. این افتادگی باعث درد در واژن و رکتوم و مشکلات در دفع مدفوع میگردد.
دلایل ایجاد رکتوسل زایمان، سرفه و برونشیت مزمن، یبوست مزمن، چاقی و بلند کردن وسایل سنگین میباشد. عدم توانایی در دفع آسان مدفوع، نیاز به استفاده از آب برای تنقیه و یا خارج نمودن مدفوع با انگشت از علائم این بیماری است.
-درجه ۱: قسمت فوقانی واژن
-درجه ۲: قسمت ورودی (مدخل) واژن
-درجه ۳: خارج از ورودی واژن
دلایل ایجاد رکتوسل
شرایطی که باعث افزایش فشار در کف لگن میشوند از جمله:
-یبوست مزمن
-سرفه و برونشیت مزمن
-بلند کردن وسایل سنگین
-چاقی
شکایات رکتوسل کدامند؟
-درد و فشار در واژن
-درد حین رابطه جنسی
-درد و فشار در رکتوم
-مشکلات در دفع مدفوع
-احساس دفع ناکامل مدفوع
رکتوسل چگونه تشخیص داده میشود؟
- معاینه فیزیکی:
پزشک از شما میخواهد که فرآیند اجابت مزاج را القا کنید. با این کار میتواند محل و اندازه پرولاپس را مشخص کند. - تستهای تصویربرداری:
استفاده ازMRI و اشعه ایکس (دفکوگرافی) که به وسیله آنها اندازه پرولاپس و نحوه تخلیه رکتوم مشخص میشود.
پیشگیری از ایجاد سیستوسل (افتادگی مثانه) و رکتوسل
-خودداری از بلند کردن وسایل سنگین
-انجام تمرینات ورزشی به طور منظم
-درمان یبوست
-ترک سیگار
-رسیدن به وزن ایدهآل
درمان سیستوسل (افتادگی مثانه) و رکتوسل
انجام ورزشهای مربوط به تقویت عضلات کف لگن که ورزشهای کیگال نامیده میشوند.
کارگذاری پساری در واژن (پساری وسیلهای است که در داخل واژن به منظور حمایت از دیواره، قرار داده میشود). پساری در درمان رکتوسل کاربرد ندارد اما در درمان سیستوسل (افتادگی مثانه) استفاده میشود.
در صورتی که موارد نامبرده، مشکلات ناشی از این بیماریها را برطرف نکردند، گزینه بعدی درمان جراحی خواهد بود.
جراحی به چه نحوی انجام میشود؟
بیمار تحت بیهوشی موضعی یا عمومی قرار میگیرد. در بیهوشی موضعی فقط قسمتی از بدن بیحس میشود و بیمار هوشیار است. در بیهوشی عمومی عضلات شُل میشوند، بیمار در خواب عمیقی فرو میرود و دردی احساس نمیکند. جراح دو برش در دیواره واژن، یکی بین واژن و مثانه و دیگری بین واژن و رکتوم ایجاد میکند. جراح برای این دو ارگان بافتهای حمایتی از اطراف ایجاد میکند. اگر شکایت اصلی بیاختیاری باشد، جراح مثانه را بالا میکشد و آویزان میکند.
توصیههای بعد از جراحی
بیمار باید ۱ تا ۴ روز در بیمارستان بماند. در ۴ هفته ابتدایی بعد از عمل ممکن است ترشحات خونابهای از واژن وجود داشته باشد. بعد از ترخیص از بیمارستان بیماردر ۶ تا ۸ هفته ابتدایی نباید وسایل سنگین بلند کند. فعالیتهای روزانه را میتوان بعد از ۴ هفته افزایش داد.
استفاده از لگن بتادین: تا ۲ هفته روزی ۲ بار از لگن بتادین جهت شستشوی ناحیه عمل استفاده نمایید. یک تشت بزرگ و تمیز تهیه کنید و داخل آن را شسته و ضد عفونی نمایید. سپس داخل آن آب ولرم ریخته و بتادین بریزید در حدی که رنگ آب، زرد مایل به نارنجی شود. روزی ۲ بار و هر بار ۱۵-۱۰ دقیقه داخل آب نشسته، سپس خارج شده و مجدداً با آب ساده شسته شود و با سشوار خشک نمایید.
عوارض جراحی
-خطرات مربوط به بیهوشی عمومی
-آسیب به ارگانهای مجاور از قبیل مثانه و رکتوم
-ریسک وقوع عفونت و خونریزی
اعمال جراحی کیست تخمدان
تخمدانها دو عضو کوچک در دو طرف رحم هستند که هورمونهای استروژن که موجب قاعدگی میشود را تولید میکنند. هر ماه، تخمدانها تخمک آزاد میکنند. این تخمکها که به صورت بالقوه قابلیت بارور شدن را دارند، راه خود را از لوله فالوپ به سمت رحم باز میکنند. این چرخۀ آزاد شدن تخمک را تخمکگذاری مینامند.
عمل جراحی کیست تخمدان در خانم ویرجین
عوامل ایجاد کیست تخمدان
کیستها کیسههای کوچک پر از مایع هستند که میتوانند در تخمدانها به وجود آیند. کیستها بسیار شایع هستند و به طور خاص در طول سالهای بچهزایی شایع هستند.
انواع مختلف کیست تخمدان وجود دارد. شایعترین آن، کیست عملکردی است که در طول دوران تخمکگذاری شکل میگیرد. شکلگیری کیست زمانی اتفاق میافتد که یا تخمک آزاد نشده است یا فولیکولی که تخمک در آن شکل میگیرد، پس از آزاد شدن تخمک از بین نرفته است.
انواع دیگر کیست عبارتند از:
Polycystic Ovaries: در سندرم PCOS، فولیکولهایی که معمولاً تخمکها در آنها رشد میکنند، قادر به باز شدن نیستند و کیست شکل میگیرد.
اندومتریومس: در زنانی که اندومتریوز دارند، بافت دیوار داخلی رحم در ناحیهای خارج از رحم رشد میکند و این شامل تخمدانها نیز میشود. این عارضه ممکن است بسیار دردناک باشد و بر باروری اثر گذارد.
Cystadenomas: این نوع کیستها از سلولهای سطح خارجی تخمدان ایجاد میشود و معمولاً پر از مایع است.
Dermoid Cysts: این نوع کیست شامل بافتی شبیه بافت دیگر قسمتهای بدن است همچون پوست، مو و دندان.
علائم کیست تخمدان
اغلب کیستهای تخمدان هیچ علائمی ندارند. ممکن است هیچگاه متوجه نشوید که کیست دارید مگر اینکه به منظور انجام آزمایش لگن، پزشک خود را ملاقات کنید. کیستهای تخمدان در صورتی که دچار پیچش، خونریزی یا پارگی شوند ممکن است منجر به بروز برخی مشکلات شوند.
اگر هر کدام از علائم زیر را داشتید باید به پزشک مراجعه کنید چرا که این علائم ممکن است مربوط به تومور تخمدان نیز باشد
- درد یا نفخ در ناحیه شکم
- اشکال در دفع ادرار یا نیاز مکرر به دفع ادرار
- درد مبهم در ناحیه کمر
- درد در حین رابطه جنسی
- قاعدگی دردناک و خونریزی غیر طبیعی
- حالت تهوع یا استفراغ
- از دست دادن اشتها یا احساس سیری سریع
علایم کیست تخمدان,درمان کیست تخمدان
شایعترین آن، کیست عملکردی است که در طول دوران تخمکگذاری شکل میگیرد
اعمال جراحی کیست تخمدان با لاپاروسکوپی
در صورتی که کیست با روشهای غیر جراحی از بین نرود، رشد کند و یا منجر به درد شدید شود، جراحی گزینهای برای برداشتن کیست تخمدان است.
سیستکتومی تخمدان به روش لاپاروسکوپی نوعی جراحی با حداقل تهاجم است که در آن برشهای کوچکی بین ۵/۰ تا ۱ سانتیمتر در دیواره شکم ایجاد میگردد که از طریق آن لاپاروسکوپ وارد بدن میشود. لاپاروسکوپ به جراح اجازه میدهد که داخل شکم و لگن را ببیند. حفره شکمی نیز با استفاده یک گاز قابل جذب (معمولاً دیاکسیدکربن) پُر میشود تا بدین وسیله قابل دیدن باشد. ابتدا از لاپاروسکوپ برای تعیین محل کیست استفاده شده سپس پزشک یک یا دو برش دیگر ایجاد میکند تا بتواند از طریق آنها کیست را خارج کند. در این جراحی تمام سعی جراح بر این است که در حین برداشتن کیست تخمدان، بخش اعظم تخمدان دست نخورده باقی بماند چرا که وجود آن برای باروری ضروری است. بیمار حین انجام جراحی، در بیهوشی کامل خواهد بود و معمولاً در همان روز قادر است به منزل برگردد.
مزایای لاپاروسکوپی نسبت به جراحی سیستکتومی سنتی تخمدان این است که بیمار مدت زمان کمتری پس از عمل جراحی در بیمارستان میماند؛ زمان ریکاوری کوتاهتر بوده و بیمار درد کمتری دارد. همچنین از آنجا که ابزارهای جراحی کوچک مورد استفاده قرار میگیرند، بیشتر بافت تخمدان در امان است، و زخم کمتری ایجاد میشود. و چسبندگی پس از عمل کمتر است. به طور خاص در مواقعی که باروری بعدی مدنظر باشد، به دلیل کاهش آسیب به تخمدان و چسبندگی کمتر پس از عمل، لاپاروسکوپی توصیه میشود.
بیشتر مطالعه کنید : درمان های جراحی و غیر جراحی بیماری های زنان
اعمال جراحی لاپاروسکوپی
این عمل جراحی تحت بیهوشی کامل انجام میگیرد. در مرحله اول برای ایجاد فضای کاری، شکم با گاز دیاکسیدکربن پُر خواهد شد. سپس دو یا سه برش ۵/۰ تا ۱ سانتیمتری در ناحیۀ پایین شکم ایجاد میشود که از طریق آنها لولۀ لاپاروسکوپ و دیگر ابزارهای جراحی وارد شکم میشوند. به این ترتیب از لاپاروسکوپی میتوان برای برداشتن تمام یا بخشی از رحم، خارج کردن کیست تخمدان و بافتهای اندومتریوز استفاده نمود.
در عمل جراحی کیست تخمدان ابتدا از لاپاروسکوپ برای تعیین محل کیست استفاده میشود. در این جراحی تمام سعی جراح این است که حین برداشتن جدار کیست، تخمدان دست نخورده باقی بماند.
اندومتریوز همزمان با تشخیص در لاپاروسکوپی، قابل درمان است. بافتهای اندومتریوز نیز قابل برش دادن و جدا کردن هستند. جراحی لاپاروسکوپی پیشرفته برای دردهای مزمن لگن و مشکوک به اندومتریوز باید توسط یک جراح با مهارت و تخصص لازم در برداشتن چنین ضایعاتی و در یک اتاق عمل مجهز برای چنین عمل جراحی انجام گیرد. در مورد بافتهای اندومتریوز باید توجه شود که تا حد ممکن به صورت کامل برداشته شوند.
کیست تخمدان,علائم کیست تخمدان
پس از عمل کیست تخمدان، ممکن است درد جزئی و کبودی در ناحیۀ برشها داشته باشید
پس از اعمال جراحی لاپاروسکوپی
پس از عمل، ممکن است درد جزئی و کبودی در ناحیۀ برشها داشته باشید. تغییر وضعیت میتواند به تخفیف درد و ناراحتی شما کمک کند. همچنین در دو روز اول پس از جراحی، داروهای مسکن نیز برای شما تجویز میشود. از طرفی ممکن است به علت استفاده از دیاکسیدکربن حین عمل برای باز کردن شکم، در ناحیۀ شانهها و قفسه سینه درد داشته باشید. این درد طی چند روز خود به خود ناپدید خواهد شد.
ممکن است به علت استفاده از لولۀ راه هوایی در ناحیۀ نای و طی بیهوشی، گلو درد داشته باشید. مصرف آبنبات و یا قرصهای گلو میتواند به کاهش درد کمک کند.
در روز جراحی پس از عمل، به هیچ عنوان رانندگی نکنید و به مدت یک هفته از ورزش کردن و بلند کردن اجسام سنگینتر از ۱۰ کیلوگرم اجتناب کنید.
طبیعی است که به علت بیهوشی، حالت تهوع داشته باشید. شب بعد از جراحی غذاهای سبک مصرف کنید، سپس در روز بعد به رژیم قبلی خود بازگردید. بهتر است به مدت ۴۸ ساعت از نوشیدن نوشابههای گازدار خودداری کنید.
محل برشها را تمیز و خشک نگهدارید. برای تمیز کردن آنها میتوانید از آب و صابون استفاده کنید. روز بعد از جراحی میتوانید بانداژ روی زخمها را بردارید.
بدون دیدگاه